Τις επιπτώσεις του Brexit στα οικονομικά της ΚΑΠ αναδεικνύει η γερμανική DBN

Τις επιπτώσεις του Brexit στα οικονομικά της ΚΑΠ αναδεικνύει η γερμανική DBN
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η μεγάλη γερμανική αγροτική οργάνωση DBN φαίνεται ότι ξεδιπλώνει μία ευρεία εκστρατεία ευαισθητοποίησης και άσκησης πίεσης, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας, όσο και στα όργανα της ΕΕ.

Όπως υποστηρίζει, ο επίσημος υπολογισμός της ΕΕ, ότι το Brexit θα δημιουργήσει έλλειμμα 9 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν περιλαμβάνει όλες τις επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η Βρετανία πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει το σύνολο της οικονομικής της συνδρομής στο πολυετές πρόγραμμα 2014-2020. Σε διαφορετική περίπτωση, τα υπόλοιπα μέλη θα κληθούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις της Βρετανίας, ενώ κρίσιμες δράσεις που αφορούν τη σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, τις επενδύσεις, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή θα ακυρωθούν.

-Διαφήμιση-

Μία τέτοια κινητοποίηση, ωστόσο, έχει και άλλες αναγνώσεις. Ακόμη και εάν η Γερμανία αποτελεί τον μεγάλο χρηματοδότηση της ΚΑΠ, οι αγρότες της χώρας αυτής, όπως και κάθε άλλης, κρίνουν ότι με μία πιθανή επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ θα είναι δύσκολο να λάβουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν σήμερα. Επιπλέον, υπάρχει και ένας πιο άμεσος κίνδυνος. Οι γερμανικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στη Βρετανία ανέρχονται στα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία πιθανή συμφωνία μεταξύ ΕΕ-27 και Βρετανίας μετά το Brexit που θα προβλέπει δασμούς θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Ίσως είναι η πιθανότητα μίας τέτοιας εξέλιξης, που προβληματίζει την DBN και τους Γερμανούς αγρότες πολύ περισσότερο. Ο προβληματισμός αυτός επεκτείνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις, που θεωρούν ότι το Brexit δεν πρέπει να επεκταθεί στο υφιστάμενο δασμολογικό καθεστώς τροφίμων.

-Διαφήμιση-
Delegate