«Τυχερή» η κάνναβη στο Τυχερό Έβρου

Έτοιμοι για παραγωγή λαδιού, ενώ η ζήτηση αυξάνεται

Δεκαπέντε φυτείες με πάνω από 3.000 δενδρύλλια κάνναβης εντόπισε στον Μυλοπόταμο η ΕΛ.ΑΣ

Εύφορο έδαφος βρήκε η κάνναβη στο Τυχερό Έβρου, όπου πέρυσι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά σε δύο αγροτεμάχια. Το συμπέρασμα που εξήχθη για τους παραγωγούς που συνεργάζονται με την ΚοινΣΕπ «Θεογένης», που εδρεύει στην περιοχή, είναι ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να ευδοκιμήσει στα εδάφη του Τυχερού. Φέτος, σπάρθηκαν 40 στρέμματα (Finola) για παραγωγή σπόρου και πέντε στρέμματα Fibranova για παραγωγή ίνας, από επτά συνολικά καλλιεργητές.

Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου και καλλιεργητής, Βαγγέλης Δέδογλου, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι δίνουν έμφαση στην Finola. «Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή του Τυχερού ευνοούν. Η Finola φτάνει το 1-1,5 μέτρο και εκτιμώ ότι ευδοκιμεί καλύτερα στα βόρεια κλίματα. Ο τελευταίος καύσωνας δημιούργησε κάποια προβλήματα. Συμπεραίνουμε ότι πρέπει να σπέρνεται αρχές Μαρτίου, ώστε να συγκομίζεται μέσα Ιουλίου, με πλήρη κύκλο 90-100 ημερών. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο κύκλος μειώνεται. Η σπορά έγινε στα 50 εκατοστά γραμμή με γραμμή, με απόσταση 8 εκ. μεταξύ των φυτών». Ο κ. Δέδογλου σημείωσε, επίσης ότι πρόκειται για δίοικο φυτό. Παρατήρησε ότι τα αρσενικά άνθισαν σε 20 μέρες και σε διάστημα δεκαημέρου ξεράθηκαν και αναπτύχθηκαν τα θηλυκά, άρα οι αποστάσεις έγιναν 16-20 εκατοστά. Επομένως, την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουν σε πυκνότερη φύτευση, για να αυξηθεί η παραγωγή. «Εάν η στρεμματική απόδοση κινηθεί στα 70-80 κιλά θα είμαστε ικανοποιημένοι, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών», μας λέει.

Εδώδιμη χρήση

Προσθέτει ότι η Finola προορίζεται για εδώδιμη χρήση, καθώς σχεδιάζουν να γίνει λάδι. «Θα ξεράνουμε τον σπόρο για μία μέρα αν και δεν έχει υγρασία, θα τον τριορίσουμε σε ειδικά μηχανήματα της ΚοινΣΕπ, η οποία θα παρασκευάσει λάδι σε ελαιουργείο του Έβρου και θα το εμπορευτεί η ίδια. Οι αγορές υπάρχουν. Έχουμε πολλές προτάσεις για να πουλήσουμε σπόρο και λάδι, γι’ αυτό και σχεδιάζουμε την επόμενη χρονιά να αυξήσουμε κατακόρυφα την καλλιέργεια». Σημειώνει ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500 στρέμματα, σταθμίζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες για να αγοράσουν τον σπόρο. Η ΚοινΣΕπ σχεδιάζει να φτιάξει ένα μικρό ελαιουργείο μέσα από πρόγραμμα, για να παρασκευάζεται λάδι κάνναβης. «Το λάδι απαγορεύεται να βράσει, επιτρέπεται η ωμή χρήση. Συνήθως, τρώνε λίγο με ένα κουταλάκι».

Προβλήματα

Η καλλιεργητική εικόνα της κάνναβης παίρνει θετικό πρόσημο πλην όμως ο κ. Δέδογλου επισημαίνει κάποια προβλήματα που την συνοδεύουν: «Δεν ασφαλίζεται στον ΕΛΓΑ και φέτος προκλήθηκαν ζημιές από τον καύσωνα. Πέρυσι, όσοι καλλιέργησαν δεν πήραν τη βασική ενίσχυση για τα στρέμματα που σπάρθηκαν. Δεν είχαν πληρωθεί για τη συνολική εκμετάλλευση, οπότε έκαναν αίτηση να αφαιρεθεί το αγροτεμάχιο που είχε σπαρθεί με κάνναβη ώστε να πληρωθούν για τα υπόλοιπα». Υποστηρίζει ότι εάν θέλουν να στηρίξουν την καλλιέργεια κάνναβης, θα πρέπει να την εντάξουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Προσθέτει ότι στα βιολογικά δεν είναι επιλέξιμη για πληρωμή, αν και πρόκειται για οικολογική καλλιέργεια.