ΑΜ-Θ: Nομικά κινούνται τα επιμελητήρια για την επαναφορά του 4% και 12%

ΑΜ-Θ: Nομικά κινούνται τα επιμελητήρια για την επαναφορά του 4% και 12%

Σε επιστολή ανοιχτή στον Τύπο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης καταδικάζει την απόφαση κατάργησης της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ενημερώνει ότι τα Επιμελητήρια της ΑΜ-Θ προχώρησαν σε ενέργειες νομικής τεκμηρίωσης διατήρησης και πλέον επαναφοράς του μέτρου. Τονίζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής όπως και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στον Νομό Δράμας που κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά και στις τελευταίες θέσεις του ΑΕΠ.                                                           

Η επιστολή έχει ως εξής:

Οι Υπουργοί ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ − ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ με Κοινή Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 997/11 Απριλίου 2016) καταργούν όλες τις προγενέστερες αποφάσεις (ΚΥΑ) που αφορούσαν την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας των μεταποιητικών & ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν εγκατεστημένες στους Νομούς Δράμας, Καβάλας (4%) και Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου (12%).

Παρά τις αντιδράσεις μας και τις ενέργειές μας τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και στα συναρμόδια Υπουργεία, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των κινήτρων που στήριζαν τις θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Σε μια περίοδο όπου η ανεργία έχει εκτοξευθεί, τα λουκέτα πληθαίνουν από τις παράλογες πολιτικές της υπεφορολόγησης και της αφαίμαξης των επιχειρήσεων ποικιλοτρόπως, έρχεται να δοθεί ακόμη ένα χτύπημα στην εργασία & την επιχειρηματικότητα.

Σε μια Περιφέρεια και έναν Νομό όπως αυτός της Δράμας, όπου η ανεργία δυστυχώς τους κατατάσσει στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά και το ΑΕΠ στις τελευταίες θέσεις, η κυβέρνηση μη αναλογιζόμενη τις άμεσες επιπτώσεις, προχωρά στην κατάργηση του μέτρου στήριξης.

Παρά το αίτημα μας με συνεχείς επιστολές, να μην προχωρήσει το Υπουργείο, διότι η αιτιολογία του για την κατάργηση έχει αντικρουστεί με επιχειρήματα από τα Επιμελητήρια και σύντομα θα υπάρξει και σχετική νομική γνωμοδότηση, αυτό επέλεξε το αντίθετο.

Επιπλέον το αίτημα για συνάντηση των Επιμελητηρίων και βουλευτών με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη, ώστε να υπάρξει συζήτηση για το θέμα ώστε να μην καταργηθεί το μέτρο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις έχουν να λαμβάνουν, ακόμη από το 2010, οφειλές του ΟΑΕΔ που αφορούν στο 4 και 12%, για το οποίο τα συναρμόδια Υπουργεία δεν έχουν πράξει τίποτε, παρά την έκκληση μας να πληρωθούν  αυτές οι οφειλές έστω και με συμψηφισμό τρεχουσών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Δράμας μαζί με τα Επιμελητήρια της ΑΜ-Θ προχώρησε ήδη σε ενέργειες νομικής τεκμηρίωσης διατήρησης και πλέον επαναφοράς του μέτρου και θα συνεχίσει στα πλαίσια του ρόλου του να το διεκδικεί με κάθε νόμιμο μέσο.