Ταβάνι 16% στις εισφορές κατ’ επάγγελμα αγροτών πρότεινε η κυβέρνηση, ο λόγος τώρα στα μπλόκα (upd)

3+1 κατηγορίες εισφορών, αυτόνομο ΟΓΑ ως το 2021 πρότεινε η κυβέρνηση

Δυνατότητα επιλογής ανώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας με συντελεστή 16% επί του φορολογητέου εισοδήματος για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση για το ασφαλιστικό που κατέθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη μαραθώνια συνάντηση στο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε μετά τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας.  

Όσοι επιθυμούν, πάντως, θα μπορούν να επιλέξουν εισφορές 20% που θα εξασφαλίζουν υψηλότερη τελική σύνταξη.

Παράλληλα προτείνεται η ανοδική προσαρμογή των εισφορών (από τα σημερινά επίπεδα του 7%) να υλοποιηθεί σε μεταβατική περίοδο πενταετίας (αντί για τριετία που προβλέπει το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου), δηλαδή μέχρι το 2021.

Για το ίδιο διάστημα προτείνεται να παραμείνει αυτόνομος ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας των αγροτών στον οποίο όμως θα ασφαλίζονται μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με τον νέο ορισμό και το νέο Μητρώο που προωθεί η κυβέρνηση. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν αποκλίνουν από τη φιλοσοφία του αρχικού σχεδίου Κατρούγκαλου, γι’ αυτό και στις τάξεις των αγροτών επικρατεί αυτή τη στιγμή προβληματισμός. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών είχαν θέσει ως βασικό αίτημα την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, κάτι που δε φαίνεται να “περνάει” από την κυβέρνηση. 

Για τη φορολογία, η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όμως στο συνολικό εισόδημα θα υπολογίζονται και οι επιδοτήσεις (σημειωτέον ότι σήμερα ισχύει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις). 

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης για συντελεστή φορολόγησης 22% των κατ’ επάγγελμα αγροτών. 

Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες του ypaithros.gr, σε σχέση με το κόστος παραγωγής, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε αρκετά από τα αιτήματα των αγροτών. Ειδικότερα, έκανε λόγο επίσης για ρυθμίσεις οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά εφοδίων.

Πηγές του ypaithros.gr, αναφέρουν ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε σχετικά καλό κλίμα.

Αγρότες: “Ο λόγος στις συνελεύσεις των μπλόκων”

Για ουσιαστικό διάλογο με τον πρωθυπουργό έκανε λόγο εξερχόμενος από το Μαξίμου ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκπρόσωπος του μπλόκου των Τεμπών αλλά και 38 ακόμα μπλόκων που είχαν στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα στις 10 Φεβρουαρίου.

«Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και η κυβέρνηση παρουσίασε τις δικές της. Μιλήσαμε για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής και όλα τα θέματα που είχαμε θέσει στα αιτήματά μας», ανέφερε τονίζοντας ωστόσο ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρουν οι γενικές συνελεύσεις των μπλόκων. «Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα και τους συναδέλφους μας», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα τεθούν σε ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων.

Ερωτηθείς εάν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στις γενικές συνελεύσεις. “Μετά τις γενικές συνελεύσεις”, απάντησε.

Εκπροσωπώντας τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, όπως είπε, ο Τσιοτίνας Αθανάσιος, δήλωσε ότι «έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεων μας με τον πρωθυπουργό, πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε δώσει εμείς και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις».

Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο καθένας συνάδελφος τους που είναι στα μπλόκα τους, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι «πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα».

Δείτε φωτορεπορτάζ και βίντεο από τη συνάντηση