Οι ακρίδες καταστρέφουν τις καλλιέργειες στο Αφγανιστάν εν μέσω σοβαρής επισιτιστικής κρίσης

Βορά για εκατοντάδες χιλιάδες μαροκινές ακρίδες έχουν γίνει οι καλλιέργειες στο Βόρειο Αφγανιστάν, κάτω από το ανήμπορο βλέμμα των αγροτών και των οικογενειών τους που ήδη επιβαρύνονται από ελλείψεις τροφίμων. Το συγκεκριμένο είδος ακρίδας, το οποίο συναντάται από τη Βόρεια Αφρική έως τη Δυτική Ασία, συμπεριλαμβάνονται στα πιο αδηφάγα παράσιτα στον κόσμο. «Τρώνε ό,τι είναι πράσινο: σιτάρι, μπιζέλια, σουσάμι», αναφέρει στο Al Jazeera ο Baz Mohammad, εκπρόσωπος του χωριού Καντάλι στην Μπαλχ, μία από τις οκτώ επαρχίες που έχουν πληγεί από τη μάστιγα.

Η φετινή επιδρομή των ακρίδων ενδέχεται να καταστρέψει 1,2 εκατ. τόνους σιταριού, δηλαδή το 1/4 της ετήσιας συγκομιδής, και να προκαλέσει απώλεια έως και 480 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον FAO.

Το Αφγανιστάν διανύει το τρίτο συνεχόμενο έτος ξηρασίας, με τους αγρότες στο Καντάλι να αναφέρουν ότι δεν βρέχει από τον Μάρτιο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των σμηνών.

«Οι προβλέψεις για τη συγκομιδή φέτος είναι οι καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωνε τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος του FAO για το Αφγανιστάν, Richard Trenchard. «Ωστόσο, αυτή η επιδημία απειλεί να εξαλείψει όλα τα πρόσφατα κέρδη και να επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση της επισιτιστικής ανασφάλειας αργότερα μέσα στη χρονιά και το επόμενο έτος».