Αμπέλι: Μάχες με τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες δίνουν οι παραγωγοί

Με δυσεπίλυτη εξίσωση μοιάζει η φετινή περίοδος φυτοπροστασίας του αμπελιού, όπως εξελίσσεται από την έκπτυξη των οφθαλμών στους βλαστούς μέχρι και σήμερα, όπου το φυτό βρίσκεται στην έναρξη της καρποφορίας.

Η μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία που επικρατεί, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες, δημιουργεί το κατάλληλο υπόστρωμα ώστε να αναπτυχθούν ασθένειες, πολλές φορές μάλιστα εξαιρετικά ανθεκτικές, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω τους παραγωγούς, αλλά και το περιβάλλον.

Μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται σε πεδινές περιοχές, όπου τα φυτά δεν αερίζονται εύκολα, σε σύγκριση με αυτά των ορεινών περιοχών. Αξιόλογος, επίσης, είναι και ο παράγοντας της ορθής διαχείρισης του αμπελιού από τους ίδιους τους παραγωγούς, που τους βοηθάει να συμβάλλουν περισσότερο στην πρόληψη και λιγότερο στην καταστολή. Η «ΥΧ», παρακολουθώντας την εξέλιξη της καλλιέργειας του αμπελιού, καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα της παραγωγής από διάφορες περιοχές της χώρας.

Για πάνω από επτά πρόσθετους ψεκασμούς σε σύγκριση με μία κανονική χρονιά κάνει λόγο ο Κώστας Γιαϊλίδης από τον Πλατανότοπο Καβάλας. Ο ίδιος καλλιεργεί πάνω από 30 στρέμματα με επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως η Italia και η Sweet glob. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν χαθεί παραγωγές, λόγω του περονόσπορου, διαφοροποιείται όμως στο θέμα των περιοχών και υποστηρίζει ότι οι ορεινές καλλιέργειες δεν αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα σε σχέση με τις πεδινές.

Σε όλες τις περιπτώσεις, «το αμπέλι μπορεί να προστατευθεί με τη συνεχή παρουσία του παραγωγού, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών», καταλήγει. Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της καλλιέργειας, με συστήματα προστασίας από τη βροχή και το χαλάζι, ώστε να αποφύγουν όσο το δυνατόν τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις καιρικές συνθήκες, ο κ. Γιαϊλίδης ανέφερε πως το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό.

«Όταν το κόστος εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος προστασίας ξεπερνά τα 3.500 ευρώ το στρέμμα, είναι πολύ δύσκολο για εμάς τους παραγωγούς να επενδύσουμε με τέτοια κεφάλαια. Θα πρέπει να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία που να μας καλύπτουν στο μέγιστο δυνατό ποσοστό τις ανάγκες μας».

Νέα Αγχίαλος
Αντιμετωπίστηκε ο περονόσπορος, προβληματισμός για το ωίδιο

Στις δυσκολίες της φετινής χρονιάς αναφέρεται και ο Φώτης Τσάμης, γεωπόνος του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου. Υποστηρίζει ότι, λόγω του μικροκλίματος, οι χαλαζοπτώσεις ήταν ελάχιστες και δεν επηρέασαν τα φυτά του αμπελιού. «Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην εξέλιξη της καλλιέργειας και της ανάπτυξης της ασθένειας του ωιδίου που έχουμε μπροστά μας», εκτιμά και κάνει λόγο για παρατημένες καλλιέργειες αμπελιού από ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τις διαχειριστικές δαπάνες, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις αυτές να αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Αταλάντη
Η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή

Ο Μάκης Κοντογιώργος, αμπελουργός και οινοποιός από την Αταλάντη Λοκρίδος, αναφέρει ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν μεμονωμένα και είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την ορθή διαχείριση στην καλλιέργεια. «Αν κάνουμε σωστά το βλαστολόγημα και τους αντίστοιχους ψεκασμούς στους χρόνους που πρέπει να γίνουν, πιστεύω ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό καλύπτουμε τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών». Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Αταλάντης και ειδικότερα στα πεδινά, ο κ. Κοντογιώργος υποστηρίζει ότι υπάρχουν ζημιές από τον περονόσπορο σε ανάλογο βαθμό.

Αρκαδία
Οι πρώιμες περιοχές είχαν προβλήματα

Στις εναλλαγές των θερμοκρασιών για την περιοχή της Αρκαδίας, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις, αποδίδει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αμπελοκαλλιέργεια ο Ηλίας Γκάγκας, γεωπόνος της περιοχής. Εκτιμά, επίσης, ότι οι τοπικές ποικιλίες δείχνουν να είναι ανθεκτικότερες σε σύγκριση με άλλες. Κλείνοντας, αναφέρει ότι «οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να εντείνουν τα αραιώματα στα φύλλα, για καλύτερο αερισμό και σωστό βλαστολόγημα».

Κορινθία
Βάλσαμο η βροχή

Μπορεί το σύνολο των αμπελοκαλλιεργητών αυτή την περίοδο να απεχθάνεται τις βροχοπτώσεις, όμως, για τον Μάρκο Λέγγα, πρόεδρο της Πήγασος Αγροδιατροφή 7Grapes από τη Βόχα Κορινθίας, οι βροχές που έπεσαν αυτό το διάστημα βοήθησαν σημαντικά την καλλιέργεια του αμπελιού και ιδιαίτερα τη Σουλτανίνα. Αναφέρει, όμως, ότι «αν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν μετά τις 20 Ιουλίου, θα αντιμετωπίσουμε και εμείς σημαντικά προβλήματα σε θέματα φυτοπροστασίας. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

Τύρναβος
Το χαλάζι συμπλήρωσε το γκρίζο κάδρο

Για σημαντικά προβλήματα σε θέματα προστασίας από περονόσπορο και ωίδιο στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο ο παραγωγός Βασίλης Νταβαρούκας. Υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντική έξαρση λόγω των έντονων βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα. «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τους ίδιους τους αμπελουργούς να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους, με σημαντικό όμως κόστος», υπογραμμίζει. Μεταφέροντας την γκρίζα εικόνα της περιοχής, προσθέτει και την τελευταία πινελιά της έντονης χαλαζόπτωσης το προηγούμενο σαββατοκύριακο. «Το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τις ασθένειες που κυριαρχούν, απειλούν το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας του τόπου μας», καταλήγει.