Αναγκαία η ίδρυση υπηρεσίας για τη διαχείριση του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας

Τι συζητήθηκε στην ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στον Παλαμά

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου και την ίδρυση υπηρεσίας για τη διαχείριση του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας πρότεινε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, στην ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας η ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Κοινή εκτίμηση των ομιλητών ήταν ότι «είμαστε μπροστά σε μια εξελισσόμενη κλιματική κρίση και απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεών της, ενώ είναι αναγκαία τα έργα υποδομής και η υιοθέτηση καλών πρακτικών στην καλλιέργεια και στη διαχείριση των υδατικών πόρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην αγροτική οικονομία».

Στην ημερίδα, με τίτλο «Η κλιματική κρίση και η επιρροή της στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Μέτρα και δράσεις», τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος του βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση. Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Κρίσης, Δημ. Αναγνωστόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Λία Ρογγανάκη, και το στέλεχος της Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδος, Αθαν. Κορκόβελος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Αθαν. Νασιακόπουλος, επεσήμανε τη διάθεση του ΔΣ της ΠΕΔ Θεσσαλίας να πραγματοποιεί αποκεντρωμένες συνεδριάσεις και να δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά, αλλά και στα προβλήματα κάθε περιοχής που συνεδριάζει. «Μέσω της συνεργασίας όλων των άμεσα εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων, μπορούμε να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τα συμπεράσματα της ημερίδας για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, απέστειλε χαιρετισμό, αναφέροντας συγκεκριμένα μέτρα του υπουργείου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας που αποσκοπούν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή και την προσαρμογή σε αυτή.

Αχελώος

Στην εισήγησή του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε πως υπάρχει ένα τεράστιο θέμα υδάτινων πόρων στον θεσσαλικό χώρο που δεν αντιμετωπίζεται με οποιαδήποτε έργα και αν κατασκευαστούν, θεωρώντας ο ίδιος ως μόνη λύση το έργο της μερικής εκτροπής του Αχελώου –χαρακτηρίζοντας «εθνικό έγκλημα» τη μη ολοκλήρωσή του μέχρι σήμερα–, που θα σώσει τη Θεσσαλία από τη λειψυδρία και την ξηρασία και την Αιτωλοακαρνανία από τις πλημμύρες, ενώ έχουν χαθεί 8 δισ. από την απώλεια της ενέργειας από τη μη λειτουργία των προβλεπόμενων υδροηλεκτρικών.

Αυτοκτονική εντατική γεωργία

Ο καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαναλάτος, εξήγησε με στοιχεία πώς έχει επηρεάσει αρνητικά η κλιματική κρίση τη θεσσαλική γεωργία, οδηγώντας σε εγκατάλειψη εκατομμύρια στρέμματα. «Η σημερινή εντατική γεωργία υψηλών εισροών είναι τόσο αυτοκτονική που πολύ πριν φανούν εντονότερα οι αρνητικές επιδράσεις δεν θα έχουμε καν αντικείμενο συζήτησης, αν χάσουμε άλλα 1,5 εκατ. στρέμματα» υπογράμμισε.

Πρότεινε, δε, σύγχρονες πρακτικές χαμηλών εισροών για επιστροφή εγκαταλειμμένων εκτάσεων σε χρήση και αύξηση παραγωγικότητας, π.χ. με χλωρή λίπανση, με καλλιέργεια πολυετών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε επικλινή εδάφη κ.ά., ενώ επισήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης του εδαφολογικού χάρτη και του σχεδίου δράσης, καθώς και την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των εμπλεκόμενων υπουργείων και των τοπικών φορέων.

ΤΟΕΒ

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, Αθαν. Μαρκινός, εξέφρασε την ικανοποίησή του που τα μέλη του ΤΟΕΒ ανταποκρίθηκαν στην έγκαιρη προειδοποίηση για μείωση 30% του νερού και προσάρμοσαν τις καλλιέργειες και τις ανάγκες τους σε αυτά τα δεδομένα. «Βέβαια, ο βροχερός Μάιος βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή, προσθέτοντας ωφέλιμο υδάτινο δυναμικό 27 εκατ. m3 επιπλέον των 6 εκατ. m3 που εξοικονομήθηκαν από την καθυστέρηση της έναρξης της αρδευτικής περιόδου». Ο κ. Μαρκινός αναφέρθηκε και στις νέες προοπτικές που δημιουργεί το μεγάλο έργο του κλειστού αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, αλλά και σε σύγχρονα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης που έχει ενσωματώσει ο Οργανισμός στη λειτουργία του για την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Κων. Τζανακούλης, αυτοδιοικητικοί, μέλη της ΠΕΔ Θεσσαλίας, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Καρδίτσας, ενώ την ημερίδα συντόνιζε η διευθύντρια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Βασιλεία Αντωνιάδου.