Απειλητική η σφήκα της καστανιάς στην Αρκαδία

Συνεχίζεται το πρόγραμμα της βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς με τη χρήση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis, που υλοποιεί το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Κέντρο και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η εξάπλωση της σφήκας, αυτήν τη χρονιά, έχει προβληματίσει τους παραγωγούς που βλέπουν το πρόβλημα να παραμένει. «Η κατάσταση είναι δραματική φέτος», επισημαίνει ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Καστάνιτσας, Θοδωρής Πεφάνης.

«Τα πρώτα δείγματα ήταν απογοητευτικά. Περιμένουμε, πλέον, να έρθουν οι αρμόδιοι να πάρουν κι άλλο δείγμα για να δούμε αν υπάρχει μέσα στους πληθυσμούς της σφήκας το παρασιτοειδές. Αυτό που βλέπω φέτος δεν το έχω ξαναδεί. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Μάλιστα, η γεωπόνος Παρασκευή Φίλη από την περιφέρεια μάς είπε ότι με αυτά που αντίκρισε η παραγωγή μπορεί να μειωθεί από 45% έως και 60% φέτος. Είναι μεγάλη η καταστροφή».

Μετά την τριετία τα αποτελέσματα

Απέναντι στην αγωνία του παραγωγού βρίσκεται η ηρεμία του επιστήμονα που γνωρίζει με βάση την διεθνή εμπειρία ότι το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας απαιτεί μια τριετία για να μπορέσει να αποδώσει. Ο Δρ Δημήτρης Παπαχρήστου, υπεύθυνος στο εργαστήριο Γεωργικής εντομολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Κέντρου, εξηγεί:

«Έχουμε κάνει δειγματοληψίες για να δούμε αν υπάρχει το παρασιτοειδές και μέσα από 15 δείγματα είδαμε ότι έχει εγκατασταθεί, αν και γι’ αυτήν τη χρονιά δεν περιμένουμε μεγάλους πληθυσμούς».

Η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς έχει γίνει στου νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και σύμφωνα με τον Δρ. Παπαχρήστου «ήταν αναμενόμενη φέτος η αύξηση της προσβολής από τη σφήκα. Χρειάζεται κάποιο βάθος χρόνου για να εξελιχθεί το πρόγραμμα. Με βάση τη διεθνή εμπειρία χρειάζεται μια τριετία ή τετραετία για να αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστεί το παρασιτοειδές και να καταστρέψει τη σφήκα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη όλες οι ΔΑΟΚ έχουν δώσει στη δημοσιότητα οδηγίες για τους ψεκασμούς της καστανιάς.