Αύξηση των υδάτων στους ποταμούς Εργίνη και Τούντζα στην Τουρκία

Σε επιφυλακή στον Έβρο

Αύξηση των υδάτων στους ποταμούς Εργίνη και Τούντζα στην Τουρκία

Στις 5 Μαρτίου έφτασαν τα όρια επιφυλακής στην περιοχή του Πυθίου και του Πετάλου του Πέπλου στο Νομό Έβρου, κυρίως λόγω της αύξησης των υδάτων στον Ποταμό Εργίνη (κόκκινος συναγερμός στην Τουρκία) και Τούντζα (πορτοκαλί συναγερμός στην Τουρκία). Μέχρι την Δευτέρα 5/3 δεν έγινε υπερχείλιση του φράγματος στο Ιβαΐλογκραντ της Βουλγαρίας. Προβλήματα έχουν αρχίσει να εντοπίζονται στο Νότιο τμήμα του Έβρου όπου στους Κήπους η παροχή έχει φτάσει στα 1137 m3/sec. Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εξέδωσε την Δευτέρα 5/3 ανακοίνωση με οδηγίες για τις παρέμβριες περιοχές, την οποία υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Λόγω αύξησης των νερών των ποταμών Έβρου – Άρδα – Ερυθροποτάμου από μεγάλες ποσότητες νερού που εισέρχονται από Τουρκία (Εργίνης) και Βουλγαρία (Τούντζας), καθώς και της πληρότητας του φράγματος (ποσοστό 90%) στην Βουλγαρία «Στούντεν Κλάντενετς» σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, με ενδεχόμενη απελευθέρωση υδάτινων ποσοτήτων παρακαλούμε:

Οι Δήμαρχοι του πίνακα αποδεκτών για ενέργεια:

Όπως ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς – Κυνηγούς κ.λ.π.):

  • Να μη πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο, Άρδα, Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες περιοχές).
  • Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές
  • Οι Δήμοι να συνεργάζονται με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων.

  1. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.
  2. Επίσης, να ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους.
  3. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου να διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.  Να ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.)
  4. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ’ αυτού, θα σας ενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.
  5. Η ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ – XVI M/K MΠ – 50 ΜΗΧ. ΤΑΞ. ΠΕΖ παρακαλείται να ενημερώνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος» καταλήγει η ανακοίνωση.