Διαμαρτυρία για μονάδα μυδοκαλλιέργειας στα παράλια της Αγιάς και των Τεμπών

Να ανατρέψουν την απόφαση του ΣτΕ που ανάβει το πράσινο φως στην εγκατάσταση μυδοκαλλιέργειας στην Αλεξανδρινή και γενικότερα σε όλη την περιοχή NATURA στο Δέλτα Πηνειού προσπαθούν τοπικοί αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί, σύλλογοι και, φυσικά, κάτοικοι των περιοχών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση των παραλίων.

Πρόκειται για μία περιοχή στην οποία χιλιάδες παραθεριστές περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και η πιθανή εγκατάσταση μονάδας μυδοκαλλιέργειας θα την υποβαθμίσει, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνέλευση, στην οποία παρευρέθηκε πλήθος κατοίκων της περιοχής, τοπικοί φορείς και δημοτικοί άρχοντες του τόπου. Η συνάντηση άρχισε με την προβολή ενός δεκάλεπτου βίντεο, στο οποίο φαινόταν το κάλλος της τουριστικής περιοχής της κοιλάδας των Τεμπών, του Δέλτα Πηνειού και των χωριών και οικισμών της παραθαλάσσιας γύρω περιοχής, συνέχισε με φωτογραφίες από το αρχείο του Δημήτρη Γουγουλιά, στις οποίες αποτυπώθηκε η μετέπειτα αλλοίωση και οι ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του Dαniel και κατέληξε με εικόνες από περιοχές όπου υπάρχουν, ήδη, μυδοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικτύου Δέλτα Πηνειού και Τεμπών, Νίκο Ρήγα, «οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε διαπιστώσει πόσο πολύ έχει υποβαθμιστεί αντίστοιχη περιοχή στην Πιερία, όπου λειτουργεί μονάδα μυδοκαλλιέργειας. Για τη λειτουργία μονάδας στην περιοχή μας ενημερωθήκαμε εντελώς τυχαία και ακολούθησαν ενστάσεις στο ΣτΕ από τους δήμους Αγιάς και Τεμπών».

Ο Δημήτρης Γουγουλιάς, επίσημο μέλος του Δικτύου Δέλτα Πηνειού – Τεμπών, σχολίασε τη δικαστική απόφαση (Αριθμ. 1056/2023) του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κάνει δεκτό το αίτημα επιχειρηματία για την εγκατάσταση μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή και ακυρώνει την 146/36175/11.03.2020 απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και την τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 285/08.04.202 προσφυγής του.

Οι δήμαρχοι Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, και Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, αναφέρθηκαν στις αντιδράσεις των δήμων τους και στο γεγονός ότι είχε ληφθεί αρνητική απόφαση το 2009 από το υπουργείο Ναυτιλίας. Παρ’ όλα αυτά, η μυδοκαλλιέργεια στα παράλια του Στομίου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας μέσα σε δύο εβδομάδες.

Το θέμα έχει αναλάβει η δικηγόρος του Δήμου Αγιάς και αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις. Υπάρχει ακόμα δικαστικό αίτημα στο περιφερειακό συμβούλιο για αλλαγή στο χωροταξικό σχέδιο με τη συμβολή του περιφερειάρχη και τη δημιουργία νέου ΦΕΚ. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το Συμβούλιο Επικρατείας με τη συμπαράσταση από τους δήμους Αγιάς και Τεμπών για το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής, ενώ ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η μη οροθέτηση των τοπικών ποταμών. Παρών στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετική επερώτηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Τέλος, συντάχθηκε υπόμνημα, το οποίο υπογράφηκε από τους παρευρισκόμενους φορείς και θα αποσταλεί σε όλους τους αρμοδίους (κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία, περιφέρεια, βουλευτές κ.λπ.).