Οι αποδόσεις και το κόστος εγκατάστασης αποτελούν βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε επίδοξος παραγωγός, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα καλλιέργεια, όποια και αν είναι αυτή. Τα στοιχεία αυτά έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις περιπτώσεις των δενδρωδών καλλιεργειών, αφού οι αποδόσεις τους ξεκινούν κατά βάση μετά τα τρία με πέντε έτη. Η «ΥΧ», συγκέντρωσε τα παρακάτω στοιχεία μετά από επικοινωνία με παραγωγούς από όλη τη χώρα που καλλιεργούν ήδη καρυδιές, καστανιές, αμυγδαλιές, φιστικιές και φουντουκιές.

Καρυδιά-Αποδόσεις

Η καρυδιά αποτελεί μία καλλιέργεια που απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια, ώστε να αρχίσει να αποδίδει. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, μπορεί να αποφέρει στον παραγωγό έως και 8 – 10 κιλά ανά δέντρο ή 230 – 250 κιλά/στρ. Η απόδοση της καρυδιάς, βέβαια, εξαρτάται και από την ποιότητα του εδάφους, καθώς σε πιο ιδανικές συνθήκες η παραγωγή μπορεί να φτάσει και τα 800 κιλά/στρ., ενώ σε χειρότερες εδαφικές συνθήκες τα 250 κιλά/στρ. Η καρυδιά φτάνει στο μέγιστο της απόδοσης μετά το 10ο έτος καλλιέργειας.

Κόστος εγκατάστασης και παραγωγής

Το κάθε δενδρύλλιο καρυδιάς κοστίζει περίπου 12-15 ευρώ, ενώ το κόστος πρώτης εγκατάστασης (συνυπολογιζόμενης της εγκατάστασης υπόγειας άρδευσης) κυμαίνεται από 350 έως 550 ευρώ το στρέμμα. Τα έξοδα λίπανσης και φυτοπροστασίας μπορούν να φτάσουν στα 30 – 45 ευρώ ανά στρέμμα.

Τα εργατικά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά τη διάρκεια της συγκομιδής αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος για έναν παραγωγό καρυδιάς, που κυμαίνεται από 250-400 ευρώ ανά στρέμμα. Τέλος, η τιμή που θα λάβει ο καρυδοπαραγωγός, ανάλογα με το μέγεθός του, είναι στα 2 – 4 ευρώ/κιλό για το καρύδι με κέλυφος και 9-11 ευρώ/κιλό για την ψίχα.

Καστανιά-Αποδόσεις

Η καστανιά είναι ένα δέντρο που καρποφορεί από το 3ο – 4ο έτος μετά τη φύτευσή της και για τα επόμενα 75 χρόνια (μετά χρήζει αντικατάστασης με νέα δενδρύλλια). Μια καρυδιά ηλικίας 15 ετών μπορεί να αποδώσει στον παραγωγό της περίπου 25 κιλά καρπό.

Κόστος εγκατάστασης και παραγωγής

Στα κόστη εγκατάστασης μίας καλλιέργειας καστανιάς περιλαμβάνεται το γενετικό υλικό (περίπου 3-5 ευρώ/δενδρύλλιο) περίπου 50 – 65 ευρώ/στρέμμα, το σύστημα άρδευσης (πλαστική λεκάνη, λάστιχα κ.ά.) περίπου 300 – 400 ευρώ και περίφραξη της καλλιέργειας γύρω στα 450 ευρώ. Το κόστος πρώτης εγκατάστασης καλλιέργειας καρυδιάς κυμαίνεται στα 700 – 850 ευρώ/στρέμμα.

Τα έξοδα λίπανσης και φυτοπροστασίας της καστανιάς είναι 35-55 ευρώ/στρ., άρδευσης 75-85/στρ. ενώ το κόστος οργώματος, κλαδέματος και συγκομιδής ανά έτος μπορεί να φτάσει από 200 έως 350 ευρώ/στρ. Τέλος τα 1,80 – 2,5 ευρώ/κιλό μπορεί να φτάσει η μέση τιμή κάστανου για τον παραγωγό.

Αμυγδαλιά-Αποδόσεις

Η αμυγδαλιά μπορεί να αποδώσει τον πρώτο της καρπό από το 3ο έτος από τη φύτευσή της και να παραμείνει παραγωγική μέχρι το 70ό έτος της, ενώ σε στάδιο μέγιστης καρποφορίας μπαίνει μετά το 7ο – 8ο έτος της. Με τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκινά η συγκομιδή των καρπών της, η αμυγδαλιά αποδίδει 4-16 κιλά ανά δέντρο. Στις πιο εντατικές καλλιέργειες, μια αμυγδαλιά μπορεί να αποδώσει 8-25 κιλά ανά δέντρο, επιφέροντας στον παραγωγό κέρδος περίπου 750 ευρώ/στρέμμα.

Κόστος εγκατάστασης και παραγωγής

Το κόστος ενός αμυγδαλεώνα κυμαίνεται περίπου στα 100 ευρώ/στρ., ενώ το κόστος μιας συστηματικής αμυγδαλοκαλλιέργειας για λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασίας κ.ά. κυμαίνεται στα 250 – 350 ευρώ/στρ.

Φιστικιά-Αποδόσεις

Ο φιστικοπαραγωγός θα πάρει τους πρώτους καρπούς πέντε χρόνια μετά τη φύτευση του δέντρου. Η φιστικιά αργεί να γίνει παραγωγική και κερδοφόρα, καθώς τα πρώτα χρόνια αποδίδει 1-2 κιλά ανά δέντρο και φτάνει τα 7-9 κιλά μετά τον 10ο – 12ο χρόνο. Στις φιστικιές ηλικίας άνω των 20 ετών, η απόδοση καρπών μπορεί να φτάσει και τα 20 – 30 κιλά ανά δέντρο. Χαρακτηριστικό της φιστικιάς, δε, είναι πως δίνει αξιόλογη παραγωγή κάθε δεύτερη χρονιά.

Κόστος εγκατάστασης και παραγωγής

Το κόστος για κάθε φιστικόδεντρο κυμαίνεται από 11 έως 16 ευρώ, ενώ για την άρδευσή του (με σύστημα υπόγειου αυτόματου ποτίσματος) απαιτούνται 14-22 ευρώ. Στα 5 με 10 ευρώ ανά δέντρο κυμαίνεται το κόστος για τις καλλιεργητικές εργασίες (λίπανση, φυτοπροστασία, καταπολέμηση ζιζανίων κ.ά.).

Το κόστος ενός ενήλικου παραγωγικού οπωρώνα φιστικιάς κυμαίνεται από 2,50-3,20 ευρώ/κιλό, η λίπανση 45-75 ευρώ/στρ., η φυτοπροστασία 140-220 ευρώ/στρ., ενώ η τιμή που παίρνει ο φιστικοπαραγωγός μπορεί να φτάσει τα 4,2-5,6 ευρώ/κιλό για τα κλειστά και 6-8 ευρώ/κιλό για τα ανοιχτά.

Φουντουκιά-Αποδόσεις

Μια φουντουκιά θα φτάσει σε πλήρη καρποφορία μετά το 10ο έτος της, ενώ αποδίδει καρπούς από το 3ο κιόλας έτος από τη φύτευσή της. Μία παραγωγική φουντουκιά αποδίδει περίπου 150-250 κιλά καρπό ανά στρέμμα, ενώ σε καλύτερες περιοχές και εδάφη η απόδοση μπορεί να φτάσει και τα 350-400 κιλά/στρ.

Κόστος εγκατάστασης και παραγωγής

Τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης καλλιέργειας φουντουκιάς μπορούν να φτάσουν τα 550 ευρώ/στρ., με το κάθε δενδρύλλιο να κοστίζει από 1,80 έως 4 ευρώ. Η φουντουκιά έχει σχετικά χαμηλό κόστος λίπανσης και φυτοπροστασίας, συγκρινόμενο ιδιαίτερα με το κόστος άρδευσης, που μπορεί να φτάσει τα 90 – 100 ευρώ/στρ.

Τέλος, τα έξοδα για μια καλλιέργεια φουντουκιάς κυμαίνονται στα 250 ευρώ/στρ. Η μέση τιμή προς τον παραγωγό κυμαίνεται από 1,65 έως 2,00 ευρώ/κιλό, ενώ η φουντουκιά μπορεί να επιφέρει στον καλλιεργητή της έως και 600-700 ευρώ/στρ. έσοδα.

Επιμέλεια-Συντονισμός: Χρήστος Διαμαντόπουλος
Γράφουν: Κυριάκος Λάμπρου

-Διαφήμιση-
gaia-sense