Μια διατροφή επαρκούς ποσότητας, καλής υγιεινής και διατροφικής ποιότητας, διατηρεί το άλογο σε καλή κατάσταση, αποτρέποντας είτε την απώλεια βάρους, είτε την παχυσαρκία. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες συμπεριφορές, αλλά και προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Τα άλογα είναι χορτοφάγα, ως εκ τούτου η χλόη αποτελεί βασική πηγή τροφής τους, ενώ για πολλά άλογα το χορτάρι ή κάποιας μορφής χορτονομή επαρκεί ως μόνη πηγή θρεπτικών ουσιών.

Τα άλογα πρέπει να τρώνε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα θα πρέπει να μένουν χωρίς πρόσβαση σε ζωοτροφή.

Τι αποτελεί χορτονομή:

  • Χλόη / βόσκηση
  • Σανός
  • Άχυρο
  • Ενσιρώματα

Ποσότητες:

Οι ημερήσιες ποσότητες χορτονομής που πρέπει να καταναλώνει ένα άλογο πρέπει να ανέρχονται κατ’ ελάχιστο σε 1,2 κιλά σανού ανά 100 κιλά βάρους ζώου ή ισοδύναμες ποσότητες, εάν χρησιμοποιούνται πιο υγρές ζωοτροφές.

Πότισμα:

Η ανάγκη των αλόγων για νερό εξαρτάται κυρίως από το επίπεδο της δραστηριότητάς τους, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την περιεκτικότητα σε νερό της τροφής που καταναλώνουν. Τα άλογα προτιμούν να πίνουν από κάποια υδάτινη επιφάνεια, αλλά μαθαίνουν χωρίς δυσκολία να πίνουν από ένα δοχείο νερού. Ωστόσο, είναι προτιμητέο να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε νερό. Αυτό ισχύει και για τα άλογα σε περίφραξη. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες κινούνται υπό του μηδενός,  πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέπεται το πάγωμα του νερού.

Είναι επίσης απαραίτητο το νερό που καταναλώνει το ζώο να είναι καλής ποιότητας από άποψη υγιεινής καθώς και ο εξοπλισμός ποτίσματος να συντηρείται με τρόπο που να αποτρέπει τις μολύνσεις.

Ποσότητες:

Οι συνήθεις ημερήσιες ποσότητες που πρέπει να καταναλώνει ένα άλογο σε νερό κυμαίνονται μεταξύ 5%-10% του σωματικού του βάρους. Οι θηλάζουσες φοράδες, αλλά και τα άλογα με υψηλό επίπεδο δραστηριότητας, μπορεί να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες. Οι κατάλληλες ποτίστρες θα πρέπει να έχουν ροή περίπου 8 λίτρα/λεπτό.

Περιποίηση οπλών

Η περιποίηση των οπλών του αλόγου είναι εξαιρετικής σημασίας για την υγεία του ζώου. Όταν λιμάρετε ή πεταλώνετε τις οπλές ενός αλόγου, θα πρέπει να θυμάστε ότι εργάζεστε σε μια ευαίσθητη περιοχή, που αποτελείται από ένα συνδυασμό νεκρών αλλά και ζωντανών ιστών. Για να είναι κάποιος σε θέση να διακρίνει τους ιστούς αυτούς, η εκπαίδευση είναι καθοριστική, καθώς είναι πολύ πιθανό να προκληθεί βλάβη, αφαιρώντας έναν ζωντανό ιστό.

Εκτροφή_ιπποειδών
Πηγή: GAIAPEDIA

Οι οπλές ενός αλόγου πρέπει να λιμάρονται ή να κόβονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η όλη περιποίησή τους αποτελεί μία μοναδική διαδικασία, που πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία της βέλτιστης διαμόρφωσης για κάθε άλογο βάσει επαγγελματικής αξιολόγησης.

Ως κατευθυντήρια γραμμή, στα πεταλωμένα άλογα, εκτός από την τακτή περιποίηση των οπλών, και τα πέταλα θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 6-8 εβδομάδες.

Απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος

Σε όλα τα άλογα, οι οπλές θα πρέπει να ελέγχονται για την ανάπτυξη κέρατος σε τακτά χρονικά διαστήματα και να κόβονται, για να διατηρούνται σε καλή και υγιή κατάσταση. Οι οπλές πρέπει να καθαρίζονται και να ελέγχονται για μολυσμένα σημεία, όπως μολύνσεις στις αυλακώσεις, ρωγμές ή ξένα σώματα (π.χ. πέτρες) σε τακτά διαστήματα.

Στέγαση

Κατά τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων στέγασης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι διαστάσεις του χώρου, ώστε το ζώο να έχει ελευθερία κινήσεων και να χωράει να ξαπλώνει εύκολα, όσο και η ανάγκη του αλόγου για κοινωνική επαφή, ενώ θα πρέπει να τηρούνται κανόνες τόσο υγιεινής όσο και ασφάλειας. Τα καταλύματα πρέπει να κατασκευάζονται και να συντηρούνται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αιχμηρές άκρες ή προεξοχές που ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμό, ενώ τα υλικά με τα οποία μπορούν να έρθουν σε επαφή τα άλογα δεν πρέπει να είναι επιβλαβή και πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά.

Εγκαταστάσεις ιπποειδών
Εγκαταστάσεις ιπποειδών, πηγή: GAIAPEDIA

Τα ανοίγματα θα πρέπει να είναι καλυμμένα από πλέγμα ή άθραυστα τζάμια, ώστε να αποτρέπονται οι τραυματισμοί. Τα περάσματα θα πρέπει να έχουν συρόμενες πόρτες ή ανοιγόμενες προς τα έξω, να έχουν επιφάνεια αντιολισθητική και να είναι αρκετά φαρδιά, ώστε να επιτρέπουν στα άλογα να περνούν με ασφάλεια και χωρίς δυσκολία. Το συνιστώμενο πλάτος για τις πόρτες είναι τουλάχιστον 1,2 μέτρα για τα άλογα και 1,1 μέτρα για τα πόνυ. Σε ό,τι αφορά τη στρωμνή, θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα, ώστε να εξασφαλίζεται μία άνετη και ξηρή περιοχή ανάπαυσης για το ζώο.

Εξαρτήματα όπως εξοπλισμός τροφοδοσίας και ποτίσματος, πρέπει να τοποθετούνται, να σχεδιάζονται και να συντηρούνται κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός του αλόγου και, στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγεται η μόλυνση με περιττώματα.

Οι εσωτερικές συνθήκες κλίματος, τα επίπεδα υγρασίας, φωτισμού και θορύβου, αποτελούν μερικές ακόμη παραμέτρους που θα πρέπει να προσέξει ένας εκτροφέας.

Γράφουν: Μαρία Αντωνίου

-Διαφήμιση-
gaia-sense