Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να δείτε αυτό τον ιστότοπο

#EL | Μέτρα για την ανάταξη της κτηνοτροφίας - Ιούνιος 2017

- Διαφήμιση -

Μέτρα για την ανάταξη της κτηνοτροφίας

Η κτηνοτροφία βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς αναδιάρθρωσης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ, οι επιμέρους κτηνοτροφικοί κλάδοι της Ελλάδας τείνουν να ακολουθούν τη δική τους «ιδιόμορφη» πορεία.

Μερικά παραδείγματα που χαρακτηρίζουν την τελευταία πενταετία και τις τάσεις που επικρατούν είναι τα εξής:

  • Ενώ ο ζωικός πληθυσμός των βοοειδών στην υπόλοιπη ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται, έστω και με μικρούς ρυθμούς, περίπου 1% ανά έτος.
  • Ενώ ο αριθμός των αιγοπροβάτων στην υπόλοιπη ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα, ο «εθνικός» αυτός κτηνοτροφικός μας κλάδος καταρρέει (20% μείωση του ζωικού κεφαλαίου ανά πενταετία με μεγάλη, επίσης, μείωση της απασχόλησης και των εκμεταλλεύσεων).
  • Παρ’ όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι στην υπόλοιπη ΕΕ η παραγωγή γάλακτος συνολικά μειώνεται, στην Ελλάδα αυξάνεται, καταδεικνύοντας τις μεγάλες παραγωγικές ανακατατάξεις που συντελούνται, ειδικά στο εσωτερικό της αιγοπροβατοτροφίας.
  • Αντίθετες τάσεις παρατηρούνται, επίσης, στους δύο άλλους μεγάλους κλάδους. Η χοιροτροφία στην Ελλάδα καταρρέει (-35% ανά πενταετία), σε αντίθεση με τη βελτίωση της ΕΕ, ενώ η πτηνοτροφία κάνει το μεγάλο άλμα, με αύξηση του ζωικού κεφαλαίου κατά 60%, πρωτίστως για την παραγωγή κρέατος, καθώς η παραγωγή αβγών μειώνεται σημαντικά.Η παρούσα, δεύτερη έκδοση του περιοδικού μας EL εστιάζει, αυτήν τη φορά, σε κρίσιμα ζητήματα, που, σε μεγάλο βαθμό, εξηγούν, επιδρούν και αποτελούν μέρος της λύσης των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της κτηνοτροφίας.Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη γενετική βελτίωση, μία από τις πιο καθοριστικές προϋποθέσεις παραγωγικής ανάταξης της κτηνοτροφίας.Η δεύτερη στις ζωονόσους, στη σημασία τους και στις μεθόδους αντιμετώπισης κάποιων από αυτές. Η τρίτη στις σύγχρονες εκτροφές, την τεχνολογία, τη γνώση και τις εισροές. Η επόμενη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ, τέλος, παρουσιάζεται η σημασία της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.Εκλεκτοί εμπειρογνώμονες, ερευνητές, ειδικοί και συνεργάτες παρουσιάζουν λύσεις και παρέχουν πληροφορίες, προκειμένου να ενημερώσουν όσους ασχολούνται με τον απαιτητικό αυτόν κλάδο και να τους εξοπλίσουν με τα κατάλληλα εφόδια.
ktinotrofia-infographic-el-2017
ktinotrofia-infographic2-el-2017
ktinotrofia-infographic3-el-2017
- Διαφήμιση -

Θέλω να λαμβάνω ενημερώσεις για καινούργιες εκδόσεις