Παράδοση, ποιότητα, οινοτουρισμός. Σε αυτό το τρίπτυχο στηρίζεται, εργάζεται και επενδύει ο Αρκάδας οινοποιός Ευάγγελος Καλόγρης, που ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση και προσπαθεί να την εξελίξει με τη βοήθεια της γυναίκας και της κόρης του. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «ΥΧ», παράγει βιολογικούς ποιοτικούς οίνους (σε 30 στρέμματα αμπελώνα μόνο δικής του καλλιέργειας), με απώτερο στόχο την εξαγωγή, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, τα πράγματα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολα, όμως, ο κ. Καλόγρης δεν το βάζει κάτω, αφού αγαπά αυτό που κάνει και πιστεύει σε αυτό.

Το οινοποιείο

Στον πανέμορφο οικισμό Κάψια της Αρκαδίας, δίπλα στο μαγευτικό ελατόδασος του Μαινάλου, το παλιό αρχοντικό του Ευάγγελου Καλόγρη αναπαλαιώθηκε με βάση την παράδοση και τα αρχιτεκτονικά υλικά και στοιχεία του τόπου.

h-viologiki-kalliergeia-apantisi-gia-tin-agrotiki-oikonomia-tou-aurio (2)

Ο Ευάγγελος Καλόγρης, ο νεότερος, σεβόμενος απόλυτα την επιθυμία του παππού του, άνοιξε τις πόρτες του αρχοντικού για το κοινό, δημιουργώντας ένα μικρό παραδοσιακό οινοποιείο, με επισκέψιμους χώρους παραγωγής και φιλοξενίας. Από τις 11/5/2016, το οινοποιείο πήρε τη βεβαίωση λειτουργίας επισκέψιμης οινοτουριστικής επιχείρησης.

Οι οίνοι

Πριν από τη βιολογική καλλιέργεια, «ασχολιόμουν για δύο χρόνια με τη συμβατική. Ωστόσο, δεν μου άρεσε η χρήση χημικών και επέλεξα να στραφώ στα βιολογικά. Οι ποικιλίες που καλλιεργώ είναι το Μοσχοφίλερο σε 90% της έκτασης και δύο οινοποιήσιμες καλλιέργειες, το Μερλότ και το Καμπερνέ». «Βγάζουμε πέντε ετικέτες, από τις οποίες οι τρεις είναι Μοσχοφίλερα (ροζέ, λευκό και ροζέ ξηρό). Βγάζουμε το κρασί ΠΟΠ με ετικέτα Μαντινεία, το ροζέ ημίξηρο με την ονομασία Τατιανή (από τη μία του κόρη – Μοσχοφίλερο), ένα καινούργιο με την ονομασία Διάλογοι (ροζέ ξηρό), το Κυριακή (από το όνομα της δεύτερης κόρης του – ποικιλία Μερλότ) και το Καλός Αγρός (εμπνευσμένο από το επίθετό του ‘’Καλόγρης’’, ποικιλίας Μοσχοφίλερο), καθώς και πετιμέζι. Η δυναμική μας είναι περίπου 10.000 φιάλες τον χρόνο» σημειώνει.

Η βιολογική καλλιέργεια απάντηση για την αγροτική οικονομία του αύριοΟ κ. Καλόγρης εξηγεί πως «ουσιαστικά ο βιοκαλλιεργητής αμπελιών δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, γιατί με τα χρόνια τα φυτά αποκτούν αντοχή στις ασθένειες και δεν έχουμε μικρότερη απόδοση. Πλέον, όλες οι μυκητολογικές ασθένειες αντιμετωπίζονται με βιολογικά σκευάσματα». Συμπληρώνει ακόμα ότι το τελικό προϊόν (κρασί) από τη βιοκαλλιέργεια χαρακτηρίζεται και πιστοποιείται ως βιολογικό «με ένα υψηλό κόστος πιστοποίησης, βέβαια». «Δεν είναι λίγοι οι βιοκαλλιεργητές που ξεκίνησαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω υψηλού κόστους παραγωγής. Επίσης,  δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, η τιμή του βιολογικού κρασιού δεν μπορεί να πιάσει τις προσδοκώμενες τιμές», τονίζει στην «ΥΧ».

Αναφερόμενος στον οινοτουρισμό, ο κ. Καλόγρης μας εξηγεί ότι η επιχείρησή του έχει στηριχθεί πολύ από αυτόν: «Το κτήμα Καλόγρη είναι επισκέψιμο και δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ξένοι. Οι αμπελώνες μας βρίσκονται 1 χιλιόμετρο εκτός χωριού, ενώ μέσα στο χωριό έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο όπου μπορούν να δοκιμάσουν τα κρασιά μας και να γευτούν μία σπιτική πίτα από την Ηπειρώτισσα σύζυγό μου. Επίσης, ο οινοτουρισμός μάς βοηθάει πολύ, ώστε να πουλάμε τα προϊόντα μας χωρίς μεσάζοντες. Έχουμε επισκέπτες από Αμερική, Αυστραλία, Φιλανδία, καθώς και από το Ισραήλ».

Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Καλόγρη αν σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει είχε τη βοήθεια από την πολιτεία και συγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, το ΥΠΑΑΤ γενικά δεν υποστηρίζει τη βιολογική γεωργία στην πράξη, ενώ θα έπρεπε, όπως σημείωσε, να τη θεωρεί ως «απάντηση για την αγροτική οικονομία του αύριο».

Επιμέλεια-Συντονισμός: Τάνια Γεωργιοπούλου
Γράφουν: Κυριάκος Λάμπρου

-Διαφήμιση-
gaia-sense