Ημερίδα για τις ΑΠΕ και την απασχόληση σε ελληνογερμανικό φόντο

ΡΑΕ: 533 αιτήσεις για έργα ΑΠΕ τον τελευταίο χρόνο
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα». Αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων, αυτό προσδιορίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ/MW για ένα αιολικό έργο και σε 700.000-800.000 ευρώ/MW για ένα έργο φωτοβολταϊκών, με το ενδιαφέρον να προέρχεται από Έλληνες, αλλά και ξένους επενδυτές. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο έργα ισχύος 50 ΜW. |
Μεγάλη απήχηση είχε η εκδήλωση «Girl’s Day: Ανακάλυψε τα πράσινα επαγγέλματα από κοντά», όπου και αναδείχθηκε η σημασία των ΑΠΕ στην προώθηση των πράσινων τεχνολογιών και της επαγγελματικής κατάρτισης της νέας γενιάς γυναικών. Πάνω από 300 μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην εκδήλωση «Girl’s Day: Ανακάλυψε τα πράσινα επαγγέλματα από κοντά», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου GRAEDUCATION (www.graeducation.org), με κεντρικό θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό νέων γυναικών και μαθητριών στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών. Το έργο GRAEDUCATION χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ινστιτούτο Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμο Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη), το Wissenschaftpark Gelsenkirchen (Επιστημονικό Πάρκο Γκέλζενκιρχεν) και το HBZ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Μίνστερ) και αφορά την ανάπτυξη προγραμμάτων Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον κλάδο των «Πράσινων Επαγγελμάτων». Στους διοργανωτές της εκδήλωσης συγκαταλεγόταν και ο ΟΑΕΔ, ενώ μεταξύ των υποστηρικτών ήταν η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (Helapco), η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και η ICON GROUP.
Το δεύτερο μέρος της περιελάμβανε βιωματικά εργαστήρια και τη δυνατότητα γνωριμίας των συμμετεχόντων στη διοργάνωση με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων της αγοράς. Μαθήτριες ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών πειραματίστηκαν με τις πράσινες τεχνολογίες από τους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και της τεχνολογίας Smart Home.
Σε μορφή διαδραστικών περιπτέρων συμμετείχαν: η ΕΠΑΣ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA), το Goethe-Institut, το Ινστιτούτο για το Παθητικό Κτήριο, The Tipping Point in Education, το πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης DUAL Hellas, τα ΕΠΑΛ Στερεάς Ελλάδας “Μαθητεία ΕΠΑγγεΛματική ευκαιρία”, «Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος & στην εξοικονόμηση της ενέργειας 2017-2019 Βερολίνο Αθήνα» και οι εταιρείες Αleo solar GmbH, ENGIE Hellas, Schneider Electric και PHOTOVOLTAIC.
Πρωτοπόρος στη νέα εποχή ενεργειακής διαχείρισης ο ΑΣ Βόλου
Η επένδυση κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα, καθόσον εκτιμάται ότι θα αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των τριών ετών. Όπως ανέφερε ο Νικήτας Πρίντζος στην «ΥΧ»: «Ο συνεταιρισμός μας, ευαισθητοποιημένος για ένα περιβάλλον καθαρό, έχει στραφεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στις ΑΠΕ και συγκεκριμένα στην ηλιακή ενέργεια. Περί το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018, εγκαινιάστηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του ΑΣ Βόλου, σε ιδιόκτητο χώρο 24 στρεμμάτων. Το πάρκο αυτό λειτουργεί με το καθεστώς αυτοπαραγωγού με ενεργειακό συμψηφισμό στο δίκτυο ΜΤ (Net Metering). Το σύστημα έχει συνολική ηλεκτρική ισχύ 500 KW και χρησιμοποιεί σύστημα παρακολούθησης της ηλιακής ακτινοβολίας (tracker) μονού άξονα. Το ως άνω έργο, συνολικού κόστους 600.000 ευρώ, έγινε αποκλειστικά και μόνο εξ ιδίων κεφαλαίων και χωρίς δανεισμό. Είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον έργο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον συνεταιρισμό να επεκτείνει τον κύκλο εργασιών του, να μειώσει τα πάγια έξοδά του, ενώ συγχρόνως δημιουργεί και άλλες πηγές αύξησης των εσόδων του. Θεωρούμε ότι η αυτοπαραγωγή ρεύματος για κάθε αγρότη μεμονωμένα, αλλά και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ειδικά, βάσει της αναλογίας κόστους-οφέλους είναι μονόδρομος. Η μείωση του παραγωγικού κόστους είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως σε μια εποχή κατά την οποία τα λοιπά έξοδα παραγωγής είναι πολύ αυξημένα». |