Συνολικά 35 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου διαγνώστηκαν στη χώρα από την αρχή της φετινής περιόδου και μέχρι την 8η Αυγούστου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τα 21 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και δυστυχώς, τέσσερις ασθενείς, ηλικίας άνω των 80 ετών, δεν τα κατάφεραν.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην Ελλάδα εμφανίζονται κρούσματα από το 2010 και μετά σχεδόν κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Πέρσι, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές, κατεγράφη αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού. Μόνο το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα από λοίμωξη του ιού.

Μόλυνση

Τα «κοινά» κουνούπια υπάρχουν παντού, μέσα στο σπίτι και έξω, σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον και τσιμπούν κυρίως βραδινές ώρες (από αργά το απόγευμα έως το πρωί).

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2 έως 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί), βάσει των αποτελεσμάτων μελέτης το 2010.

Τα επιβεβαιωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα καταγράφονται στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας και Ανατολικής Αττικής. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις στο σημείο τσιμπήματος του κουνουπιού δεν σημαίνουν ότι το κουνούπι ήταν μολυσμένο από τον ιό.

Μέτρα προφύλαξης

Οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθ’ όλη τη διάρκεια κυκλοφορίας τους. Ιδιαίτερα δε τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, μπορούμε να προφυλαχθούμε από τα κουνούπια ακολουθώντας τους εξής κανόνες: Προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών όλες τις ώρες που αυτά είναι δραστήρια (καθώς, ανάλογα με το είδος τους τσιμπούν, σε διάφορες ώρες της ημέρας ή και της νύχτας):

 Φοράμε κατάλληλα ρούχα, μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

 Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα στη χώρα εντομοαπωθητικά σώματος, στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Τα εντομοαπωθητικά θα πρέπει να περιέχουν μία από τις παρακάτω δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα: DEET (N,N – διεθυλοτολουαμίδη), ή Iκαριδίνη (icaridin), ή IR3535, ή Citriodiol Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized [ec oil (h/c)].

 Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

 Τοποθετούμε σήτες σε παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες, ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού. Τις ελέγχουμε τακτικά και τις επιδιορθώνουμε.

 Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα. Σε βρέφη και μικρά παιδιά βάζουμε κουνουπιέρα στις κούνιες και στα καρότσια τους. Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχουν εγκλωβιστεί κουνούπια στην κουνουπιέρα.

 Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα/εντομοαπωθητικά χώρου, όπως π.χ. ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), «φιδάκια», αεροζόλ κ.λπ. Εάν χρειάζεται, μπορούμε να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.

 Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.

 Ποτίζουμε, κατά προτίμηση, τις πρωινές ώρες, για να μειώσουμε την έκθεσή μας στα κουνούπια κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.

 Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

Περιορισμός των σημείων, όπου τα κουνούπια αφήνουν τα αβγά τους:

 Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι μας, σε μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι μας, διότι τα κουνούπια αφήνουν τα αβγά τους σε στάσιμα νερά (ακόμα και σε μικρές συλλογές νερού).

 Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αδειάζουμε/ανανεώνουμε το νερό ή αναποδογυρίζουμε ή καλύπτουμε όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό π.χ.: βαρέλια, κουβάδες, κάδους, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, ελαστικά αυτοκινήτων, καρότσια, βάρκες, στέρνες, ποτίστρες ζώων, διακοσμητικές λιμνούλες, πηγάδια, δεξαμενές.

 Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από εγκαταλειμμένες πισίνες και σιντριβάνια, δεξαμενές, υπόγεια, θεμέλια οικοδομών.

 Καθαρίζουμε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από φύλλα και σκουπίδια.

 Καλύπτουμε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

-Διαφήμιση-
gaia-sense