Την εξέλιξη στο θέμα της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο Δαμάσι Τυρνάβου, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας, γνωστοποίησε με δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια του έργου είχαν γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσία του υφυπουργού ΑΑΤ, Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαμιχαήλ, το ένα εκ των δύο κομβικών ζητημάτων που σχετιζόταν με την υλοποίηση του έργου επιλύθηκε: «Εδώ και κάποιο διάστημα επεξεργαζόμασταν κάποιες νομικές διατυπώσεις στη σύμβαση παραχώρησης της γης από τον Δήμο Τυρνάβου, συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων, όπου θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά. Αυτό το κομμάτι επιλύθηκε, έχουμε ήδη προμηθευτεί τις υποδομές και θα προχωρήσουμε άμεσα στην εγκατάστασή τους. Αν ξεκινήσουμε και μας βοηθήσει και ο καιρός σε ενάμιση μήνα θα είμαστε εγκατεστημένοι».

Το δεύτερο ζήτημα που αποτελεί αστάθμητο παράγοντα, κατά τον κ. Παπαμιχαήλ, σχετίζεται με τη σύνδεση του ισχύος 1ΜW πάρκου με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας: «Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες στα τέλη Απριλίου και έκτοτε περιμένουμε. Δεν θα ήθελα να προχωρήσω σε κάποια εκτίμηση για το πότε θα έχουμε κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα, βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο και παρά τα όσα έχουμε ακούσει για διαδικασίες fast – track είμαστε συγκρατημένοι. Έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο για να φέρουμε εις πέρας μια προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά και έχει και τις δυσκολίες της. Το κόστος του πάρκου υπολογίζεται σε 750.000 ευρώ συν ΦΠΑ».

Αυτήν τη στιγμή στην ενεργειακή κοινότητα συμμετέχουν εννέα ΤΟΕΒ (Πηνειού, Ταουσάνης, Ενιπέα, Σελλάνων, Σοφάδων, Τιτανίου, Δαµασίου, Ματιού Τυρνάβου, Αγ. Σοφίας)». Όπως σημείωσε ο κ. Παπαμιχαήλ, οι επικεφαλής των θεσσαλικών ΤΟΕΒ που συμμετέχουν στο σχήμα έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω του ότι η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει, γεγονός που «επιβαρύνει» το όλο εγχείρημα. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, «το έργο αυτό το οφείλουμε στους Θεσσαλούς αγρότες, γι’ αυτό και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Μικρή αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα το 2018

Αύξηση κατά 1,6% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας καταγράφει η Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στα τέλη Μαΐου. Η αύξηση αυτή ήταν, πάντως, κάτω από τη μέση αύξηση που σημειώθηκε στα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ και από τα μέσα του 2017 έως τα μέσα του 2018 διαμορφώθηκε σε 3,5% ή στα 21,1 ευρώ/100 kWh.

To ακριβότερο ρεύμα πλήρωσαν οι πολίτες της Δανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, με υψηλότερα πάντως μέσα εισοδήματα από τους Έλληνες. Σε απόλυτες τιμές, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας σημείωσε την τέταρτη μικρότερη αύξηση, καθώς μόνο σε Μάλτα (+0,6%), Σλοβακία (+1,4%) και Σλοβενία (+1,5%) αυξήθηκε λιγότερο το ρεύμα, χώρες που πάντως υπολείπονται σε σχέση με τη χώρα μας στο κριτήριο της αγοραστικής δύναμης. Μείωση σημειώθηκε μόνο σε Λετονία (-4,5%), Πολωνία (-2,5%), Γερμανία (-1,6%) και Λιθουανία (-0,9%).

Από υψηλότατους φόρους (κοντά στο 50% ή περισσότερο), που επιβάρυναν περαιτέρω το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, «υπέφεραν» περισσότερο η Δανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία, με την Ελλάδα να βρίσκεται 16η στη σχετική λίστα. Οι φόροι και οι κρατήσεις συμμετείχαν κατά 27% στο μέσο κόστος του ρεύματος των 28 της ΕΕ.

Σε όρους αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα σημείωσε ένα «σκορ» 20 (με τον μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται υψηλότερα, στο 21,8), γεγονός που τη φέρνει σε καλύτερη μοίρα από αρκετές χώρες όπου οι πολίτες τους διαθέτουν ακόμα πιο περιορισμένη ή παρόμοια αγοραστική δύναμη, όπως η Ρουμανία (26,3), η Βουλγαρία (20,9), η Τσεχία (22,7) και το Βέλγιο (26,6).

Πολλά τα «αγκάθια» στο αγροτικό ρεύμα

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα παραπάνω το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε μικρή άνοδο, καμία διάθεση δεν υπάρχει για χαμόγελα στους αγρότες. Την τελευταία διετία όλο και περισσότεροι παραγωγοί δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν την άρδευση των χωραφιών τους, ενώ μεγάλος αριθμός ΤΟΕΒ υπολειτουργούν ή λειτουργούν με ασφαλιστικά μέτρα καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό τιμολόγιο, πρόσφατα ανακοινώθηκε η… καθιερωμένη παράταση, πράγμα που σημαίνει ότι η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο είναι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ο αν. υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με ανακοίνωσή του, είχε αναγγείλει τη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρονικού εργαλείου δήλωσης των αρδευτικών γεωτρήσεων, το οποίο όπως είχε πει θα συνέβαλλε στην περαιτέρω μείωση του αρδευτικού κόστους. Μάλιστα, η δημιουργία του εν λόγω εργαλείου είχε τοποθετηθεί από τον υπουργό περί τα τέλη του περασμένου Μαΐου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προχώρησε. Θετική εξέλιξη αποτέλεσε, στον αντίποδα, η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για μια σειρά έργων για τη δημιουργία νέων, αλλά και την αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων υποδομών άρδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.

-Διαφήμιση-
gaia-sense