Έξυπνοι αισθητήρες μεταφράζουν τις ανάγκες των φυτών

Να καταλάβουν τις πολύπλοκες διαδικασίες πίσω από την ανάπτυξη των φυτών επιχειρούν αγρότες και ερευνητές στη Σερβία μέσω της χρήσης αισθητήρων στο χωράφι, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ANTARES.

Ο συντονιστής του προγράμματος Vesna Bengin από το πανεπιστήμιο του Novi Sad στη Σερβία αναφέρει στο περιοδικό αγροτεχνολογίας της EIP-AGRI ότι «η αλλαγή του κλίματος αλλάζει τα δεδομένα και τις γνώσεις που έχουν αναπτυχθεί εκατομμύρια χρόνια τώρα για τις καλλιέργειες. Η ψηφιακή γεωργία μπορεί να ενισχύσει τη γνώση για την ανάπτυξη των φυτών και τις αποδόσεις τους, να μειώσει τις εισροές και αυξήσει την ανθεκτικότητα σε κινδύνους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της συνεργασίας του Ινστιτούτου BioSense στη Σερβία, στο Ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen, καθώς και το υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργηθεί μία «ψηφιακή» εκμετάλλευση στη Σερβία στην οποία αναπτύσσονται και δοκιμάζονται ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις για τους αγρότες, για να υποστηριχτεί η ψηφιοποίηση της γεωργίας στη Σερβία και στην Ευρώπη.

Το ψηφιακό αγρόκτημα είναι ένα υπαίθριο αγρόκτημα επίδειξης που επιτρέπει στους αγρότες να το επισκέπτονται, να βλέπουν, να δοκιμάζουν και να αξιολογούν τις τεχνολογίες σε ένα πραγματικό περιβάλλον παραγωγής.