Ευρωεκλογές – Χ.Κασίμης: «Στρατηγική προτεραιότητα η επισιτιστική αυτονομία της χώρας»

Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος και η ανθεκτικότητα των αγροτικών περιοχών, χωρίς να ακυρωθεί η πράσινη μετάβαση

Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ζητώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος της υπαίθρου από τις παρατάξεις τους ενόψει ευρωεκλογών. Το ξεκίνημα γίνεται με τον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς, ενώ, στα επόμενα φύλλα, θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα κόμματα.

του Χαράλαμπου Κασίμη, υποψήφιου ευρωβουλευτή Νέας Αριστεράς, ομότιμου καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην γενικού γραμματέα ΥΠΑΑΤ

Η απόφαση να συμμετάσχω στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως προσωπική. Πολιτική, γιατί απέναντι στην κρίση της ευρωπαϊκής όσο και της εγχώριας αγροτικής πολιτικής, που οδήγησαν στις μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις, χρειάζεται να αντιπαρατεθεί ένα σχέδιο προτάσεων που θα οδηγεί σε μία διέξοδο από την κρίση, στηρίζοντας τη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής και του εισοδήματος και δεν θα ακυρώνει την πράσινη μετάβαση.

Προσωπική, γιατί η εμπειρία συμμετοχής μου σε ευρωπαϊκά όργανα και σε εθνικές αρχές διοίκησης των πολιτικών για τη γεωργία και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, θεωρώ, δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μία ουσιαστική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις της αγροτικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου. Ο πρωθυπουργός ζητάει την ψήφο των πολιτών γιατί «είναι αυτός και η κυβέρνησή του οι μόνοι που μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των αγροτών», παρά το γεγονός ότι κανείς από τους ευρωβουλευτές τους δεν συμμετείχε στην πανίσχυρη Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής.

Μετακυλά τις ευθύνες της για τις προβληματικές πτυχές της ΚΑΠ στις ευρω-ομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων, ενώ αυτή διαπραγματεύτηκε και υπερψήφισε τη νέα ΚΑΠ, επέδειξε μεγάλη διαχειριστική ανεπάρκεια και έλλειψη προετοιμασίας του διοικητικού μηχανισμού για την εφαρμογή της, και άφησε τους ίδιους τους παραγωγούς ανενημέρωτους.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποκάλυψαν τα προβλήματα της νέας ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και τις συνέπειες της εφαρμογής τους στη γεωργική παραγωγή και το γεωργικό εισόδημα, σε μία περίοδο παράλληλης εκτίναξης του κόστους παραγωγής, λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των αυξανόμενων ανταγωνιστικών εισαγωγών.

Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας, ο αγροτικός κόσμος ζει σε πρωτοφανή ανασφάλεια σχετικά με τις δικαιούμενες κοινοτικές ενισχύσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ «υποχρεώθηκαν» σε προτάσεις αναθεώρησης της ΚΑΠ και λήψης μέτρων «ανακούφισης» των αγροτών, που θα οριστικοποιήσουν τον Απρίλιο.

Τι προτείνει η Νέα Αριστερά

Στη Νέα Αριστερά, θεωρούμε ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ προϋποθέτει αύξηση του προϋπολογισμού της, ευελιξία και μείωση της γραφειοκρατίας, επιπλέον εργαλεία πολιτικής για την αποτελεσματική εφαρμογή της και τη δίκαιη κατανομή των πόρων, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος και η ανθεκτικότητα των αγροτικών περιοχών, χωρίς να ακυρωθεί η πράσινη μετάβαση.

Στην κατεύθυνση των παραπάνω:

✱ Συμφωνούμε με μεγάλο μέρος των προτάσεων «χαλάρωσης» των μέτρων «Καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών» (GAEC) και διοικητικής απλούστευσης, που αναμένεται να αποφασιστούν άμεσα.

✱ Θεωρούμε ότι η περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να αποκτήσει «ενθαρρυντικό» και όχι «τιμωρητικό» χαρακτήρα, ώστε να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

✱ Τα Οικολογικά Σχήματα πρέπει να απλοποιηθούν, ώστε να μην αποτελούν απειλή απώλειας ενισχύσεων για τους παραγωγούς.

✱ Η διαπραγματευτική δύναμη του παραγωγού στην αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να ενισχυθεί με την αυστηροποίηση της Οδηγίας 2019/633 για τις «Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές», με κλαδική συμφωνία για την ελάχιστη τιμή παραγωγού.

✱ Κρίνουμε αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ.

Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας, ο κόσμος της υπαίθρου ζει σε πρωτοφανή ανασφάλεια σχετικά με τις δικαιούμενες κοινοτικές ενισχύσεις. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποκάλυψαν τα προβλήματα τόσο της ΚΑΠ όσο και της Πράσινης Συμφωνίας

Για τη χώρα μας, η αναθεώρηση της ΚΑΠ συνεπάγεται την αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου, που θα πρέπει να έχει προτεραιότητα:

✱ Την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών για τις μικρές εκμεταλλεύσεις από τη σύγκλιση των δικαιωμάτων και από τον αποκλεισμό τους από την Αναδιανεμητική Ενίσχυση.

✱ Την ενίσχυση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών και τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

✱ Την αύξηση της στήριξης στους νέους γεωργούς σε πάνω από το 2% των Άμεσων Ενισχύσεων.

✱ Την αναθεώρηση και την απλοποίηση των Οικολογικών Σχημάτων.

✱ Την ενσωμάτωση στο Στρατηγικό Σχέδιο των επιπλέον επιλέξιμων βοσκότοπων από την εφαρμογή του νέου ορισμού τους, καθώς και την ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

✱ Τον ανασχεδιασμό των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για καλύτερη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος του αγρότη.

✱ Την κατάρτιση ενός ειδικού προγράμματος, που θα συμβάλει στο σχέδιο οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Η Νέα Αριστερά θέτει ως στρατηγική προτεραιότητα του Σχεδίου για την ΚΑΠ την επισιτιστική αυτονομία της χώρας, μέσα από έναν ανασχεδιασμό της πολιτικής που θα ενισχύει την επισιτιστική της ασφάλεια και θα τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής της την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας –ποιότητας, ασφάλειας και ταυτότητας–, με βράχυνση της αλυσίδας παραγωγής επ’ ωφελεία παραγωγών και καταναλωτών, με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.

Για όλα τα παραπάνω, δεσμεύεται να εκπροσωπήσει σθεναρά τους Έλληνες αγρότες στο Ευρωκοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.