Φλερτάρει με τα 35 λεπτά το Japonica, καθώς χτυπάει κόκκινο η ζήτηση για ρύζι διεθνώς

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές του ρυζιού σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί κατά πόδας. Η αύξηση της κατανάλωσης και οι περιορισμοί στη διακίνηση προκαλούν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ στην εικόνα προστίθεται και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε κάποιες χώρες.

Στην Ταϊλάνδη, οι τιμές για το λευκό ρύζι αυξήθηκαν 12% μέσα σε μία εβδομάδα (25/3-1/4), φτάνοντας σε υψηλά επταετίας. Στη Μιανμάρ, στην Ινδία και στο Πακιστάν, οι κυβερνήσεις προτρέπουν τους εξαγωγείς να περιορίσουν τις αποστολές στο εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστούν οι ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας, Γεωργία Κωστηνάκη, πλέον υπάρχει έλλειψη στο μακρύσπερμο ρύζι στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, όπου η εγχώρια ζήτηση έχει υπερδιπλασιαστεί, οι τιμές για το μεσόσπερμο έχουν φτάσει πλέον στα 34 λεπτά/κιλό, με την τάση να «δείχνει» μέχρι και 35 λεπτά, ενώ το μακρύσπερμο βρίσκεται στα 32-33 λεπτά/κιλό.

Η κα Κωστηνάκη κάνει λόγο για ελάχιστα αποθέματα στο μακρύσπερμο, το οποίο ούτως ή άλλως υπολείπεται έναντι του μεσόσπερμου ως καλλιέργεια και για συγκράτηση από πλευράς παραγωγών στην τροφοδοσία της βιομηχανίας με μεσόσπερμο, καθώς προσδοκούν περαιτέρω άνοδο της τιμής.

Μιλάει, επίσης, για διπλασιασμό του κόστους της βιομηχανίας λόγω των νέων συνθηκών, αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται σε λειτουργικό επίπεδο και τονίζει ότι, εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί σύντομα, αναπόφευκτα ένα μέρος θα μετακυλιστεί στην αλυσίδα της αγοράς.