Φράουλα: Ο ήπιος χειμώνας οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις

Με την ολοκλήρωση της συλλογής θα γίνει η τελική «σούμα»

Περίοδο παραγωγικής ύφεσης παρουσιάζει η φράουλα αυτή την εποχή, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι παραγωγοί είχαν συνηθίσει σε χειμώνες με χαμηλές θερμοκρασίες και αυτό το διάστημα η αύξηση της παραγωγής ήταν γεωμετρική, χάρη στην ανοιξιάτικη άνοδο των θερμοκρασιών. Ωστόσο, ο ήπιος χειμώνας επηρέασε σημαντικά τη λειτουργία των φυτών, αλλά και άλλων οργανισμών, όπως είναι τα έντομα και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να δείχνουν μειωμένες.

Φυσικά, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος της συλλογής, ούτως ώστε οι παραγωγοί να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για το αν θα αυξήσουν ή θα μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στο κάδρο αυτής της εικόνας μπαίνει και το θέμα των εργατών γης, που για το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα, λόγω της αδυναμίας προγραμματισμού των καλλιεργειών τους για όλη την περίοδο. Αυτός ο προγραμματισμός ξεκινά από τις προετοιμασίες φύτευσης, στα τέλη καλοκαιριού, και φτάνει μέχρι τη συλλογή, στα τέλη της άνοιξης του επόμενου χρόνου.

Ο Μάκης Λαγός, φραουλοπαραγωγός από τη Λάππα Αχαΐας, εκτιμά ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών του θα είναι μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με μία μέση χρονιά. Όπως δηλώνει, οι αποδόσεις των φυτών παρουσιάζουν μία ύφεση αυτή την περίοδο, ωστόσο ο ίδιος υπολογίζει ότι μετά τις 20 Απριλίου θα αυξηθούν, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτήν τη φάση.

Ακόμη, ο κ. Λαγός αναφέρει ότι υπήρξαν θέματα φυτοπροστασίας, «όμως σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα οι προσβολές και οι καλλιέργειες συνεχίζουν να παράγουν χωρίς σημαντικά προβλήματα».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών παραγωγού που επικρατούν αυτή την περίοδο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτές κινούνται από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. «Οι τιμές είναι σχετικά καλές, όμως εκείνο που μας απασχολεί περισσότερο είναι το θέμα του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Ωστόσο, το βασικότερο από όλα είναι το θέμα της διαχείρισης των εργατών γης. Για μας αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα διαχείρισης της καλλιέργειας, διότι απαιτεί σημαντικό αριθμό εργατών. Δεν γίνεται στη μέση της συλλογής να ψάχνουμε εργάτες για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και παράλληλα να προγραμματίζουμε για το επόμενο διάστημα», καταλήγει.

Σταθερή η καλλιέργεια της φράουλας για τη Δυτική Ελλάδα

Για μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες φράουλας κάνει λόγο και ο Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από τη Βάρδα Ηλείας. Όπως υποστηρίζει, οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις των φυτών και, για τον λόγο αυτόν, εμφανίζονται μειωμένες. «Δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια καιρικά φαινόμενα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος και τα φυτά αντιδρούσαν διαφορετικά, ακόμη και οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως είναι οι εχθροί και οι ασθένειες», σημειώνει.

Ο κ. Τσιρίκος θεωρεί ότι η εμπειρία των γεωτεχνικών και των παραγωγών της περιοχής, όπως επίσης και η τεχνολογία που έχουν στα χέρια τους, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών.

Ο ίδιος υπερθεματίζει, επίσης, τον ρόλο της καλλιέργειας της φράουλας για την περιοχή του, λόγω της μέχρι τώρα πορείας της, αλλά και του εισοδήματος που προσφέρει στους παραγωγούς, σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες. «Μπορεί η φράουλα να έχει πολλές αδυναμίες ως φυτό, αλλά αφήνει ένα σημαντικό εισόδημα στην περιοχή μας. Η καλλιέργεια θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν εμπόδια και κολλήματα στην επέκταση, αλλά και την ορθή διαχείρισή της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργάτες γης».

Πρωίμιση της παραγωγής στις βορειότερες χώρες

Τη δική του οπτική για την εξέλιξη της καλλιέργειας της φράουλας στην Ηλεία, αλλά και την παραγωγή σε βορειότερες χώρες, μοιράζεται στην «ΥΧ» ο Γιάννης Αρβανίτης, παραγωγός και έμπορος φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας. Όπως αναφέρει, οι μέχρι τώρα αποδόσεις των φυτών δείχνουν μειωμένες σε ποσοστό πάνω από 25% σε σύγκριση με άλλες χρονιές. «Εμείς αξιολογούμε το αποτέλεσμα στο σύνολο της καλλιεργητικής περιόδου και αυτό, φυσικά, θα το έχουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου με αρχές καλοκαιριού», εξηγεί. Πάντως, ο κ. Αρβανίτης δηλώνει προβληματισμένος για τις καιρικές συνθήκες, έτσι όπως αυτές εξελίσσονται ειδικότερα φέτος. «Η φράουλα της περιοχής μας είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν. Οι τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή της φράουλας και για τον λόγο αυτόν είμαστε από τους πρωιμότερους παραγωγούς της Ευρώπης. Στην τρέχουσα, όμως, περίοδο, οι θερμοκρασίες ενισχύουν σημαντικά την παραγωγή και άλλων χωρών, οι οποίες βρίσκονται κοντά στις αγορές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να έχουμε σημαντικό ανταγωνισμό».