Οι κρίσιμες συνθήκες ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα

Στη Λομβαρδία αγρότες οργανώνονται σε δίκτυα απευθείας διανομής της παραγωγής τους

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται βάζει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές σε αναζήτηση νέων διαδρομών, προκειμένου οι μεν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, οι δε να έχουν επαρκή πρόσβαση στα αγροτικά προϊόντα.

Οι περιοχές της Β. Ιταλίας βρίσκονται έξι εβδομάδες τώρα σε καθεστώς καραντίνας, στη διάρκεια της οποίας η αγορά αγροτικών προϊόντων παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, με καθημερινές εικόνες από ουρές καταναλωτών έξω από τα σούπερ μάρκετ και κατηγορίες ότι το λιανεμπόριο φουσκώνει τις τιμές. Αυτή η νέα κατάσταση οδήγησε μια ομάδα καταναλωτών στο δίκτυο παραγωγών οι οποίοι διανέμουν τρόφιμα απευθείας στην πόρτα τους. Ένα τέτοιο δίκτυο που προϋπήρχε του κορωνοϊού, όμως ήταν πολύ λιγότερο γνωστό πριν από τις παρούσες συνθήκες και τώρα φαίνεται να ανθεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μελισσοκόμος Francesco Rottoli από τη Λομβαρδία, μέλος του δικτύου, το οποίο διανέμει από φρούτα και λαχανικά μέχρι κρέας και γαλακτοκομικά, «μέχρι τώρα οι παραγωγοί δεν έδειχναν ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αυτό. Πλέον, προσωπικά έχω αυξήσει τις παραγγελίες μου, καθώς σε μια μέρα δέχομαι όσες είχα μέσα σε έναν μήνα, ενώ άλλο μέλος του δικτύου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση που δέχεται». Κάτω από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, το δίκτυο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κάλυψη των αναγκών των «εγκλωβισμένων» καταναλωτών και έχουν ενταχθεί περισσότεροι παραγωγοί και καταναλωτές.

Το συγκεκριμένο δίκτυο οργανώθηκε από ΜΚΟ με έδρα το Κόμο της Λομβαρδίας και συμβάλλει, όπως φαίνεται, στην ανακούφιση των παραγωγών, οι οποίοι συνεχίζουν να παράγουν αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Με το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, πολλοί αγρότες έχασαν ένα βασικό κανάλι διάθεσης.

Το γεγονός, σημειώνει ο μελισσοκόμος, ότι ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να εργάζεται και να παράγει είναι σημαντικό και βοήθησε τους παραγωγούς να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και να διανείμουν τα προϊόντα τους σε όποιον τα χρειάζεται σε συνθήκες καραντίνας. Μάλιστα, πολλοί επιθυμούν να διατηρήσουν αυτή την πρακτική και μετά τη λήξη του συναγερμού.