Η Μαγνησία μετρά τις πληγές της – Απαιτείται γενναία στήριξη της κτηνοτροφίας και του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου
Στη διάθεση των πυρόπληκτων της Μαγνησίας βρίσκεται από την Πέμπτη 3 Αυγούστου η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής και έναντι της επιχορήγησης.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτησή τους με μία απλή διαδικασία και, μετά από την προβλεπόμενη διασταύρωση, θα ακολουθήσει η χορήγηση πρώτης αρωγής.
Οινοποιητικός Συνεταιρισμός «Η Δήμητρα» Νέας Αγχιάλου
Πυρετώδεις είναι οι εργασίες των διοικούντων και των εργαζομένων στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «Η Δήμητρα» Νέας Αγχιάλου, προκειμένου ο Συνεταιρισμός να μεταβεί άμεσα και σίγουρα πριν από τον τρύγο στην επόμενη μέρα και σε φάση επανασύστασης.
Ο συνεταιρισμός σήμερα απασχολεί 40 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση και αποτελούσε μία από τις πιο σύγχρονες συνεταιριστικές οργανώσεις, με 152 ενεργά μέλη, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό. Το κτηριακό συγκρότημα του συνεταιρισμού καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, μια και βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από τις αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου προκλήθηκε η έκρηξη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιάννη Κίτσιο, «διασώθηκαν οι δεξαμενές με το τσίπουρο και το κρασί και μόλις καθαριστούν και απομακρυνθούν τα καμένα θα προχωρήσει η συσκευασία νέων προϊόντων. Παράλληλα και μέχρι τις 23 Αυγούστου που ξεκινάει επισήμως ο τρύγος, θα γίνει υπερπροσπάθεια για να προλάβουμε τη φετινή χρονιά».
Κύμα συμπαράστασης
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν επισκεφτεί τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη διοίκηση, στους εργαζόμενους και στα μέλη αμπελουργούς της περιοχής.
Την επιχείρηση επισκέφτηκαν πρόσφατα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Την πολύπλευρη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου. Πέραν της ηθικής συμπαράστασης, σε πρακτικό και νομικό επίπεδο η ΚΕΟΣΟΕ διερευνά τις δυνατότητες ταχείας αποκατάστασης των ζημιών, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της αντιμετώπισης του προβλήματος που ανακύπτει για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής των μελών του συνεταιρισμού εν όψει του επερχόμενου τρυγητού.
Για το θέμα αυτό η ΚΕΟΣΟΕ έχει επικοινωνήσει με μέλη της, ώστε να παρέμβουν διευκολύνοντας τους παραγωγούς σταφυλιών, αφού πιθανώς δεν θα είναι δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτοψία στις εγκαταστάσεις πραγματοποίησαν και οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ.
Κανονικά η Γιορτή Κρασιού
Μετά τις πυρκαγιές και το πλήγμα που υπέστη η Νέα Αγχίαλος τις τελευταίες μέρες και έπειτα από επικοινωνία του κ. Κίτσιου με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Νέας Αγχιάλου δυνατοί, στέκονται και πάλι στα πόδια τους και προσπαθούν για το καλό και την πρόοδο του τόπου τους! Σας περιμένουμε λοιπόν όλους να δώσετε δυναμικά το “παρών” στη Νέα Αγχίαλο από τις 12 έως και τις 15 Αυγούστου!».
Πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο
Τραγικός είναι ο απολογισμός στην κτηνοτροφία της Μαγνησίας από την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα σε περιοχές των δήμων Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες καμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χιλιάδες καμένα ζώα, με το 50% έως 60% της κτηνοτροφικής παραγωγής να έχει καταστραφεί. Υπολογίζεται ότι μόνο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών έχουν καεί περισσότερα από 2.500 αιγοπρόβατα, χωρίς αυτήν τη στιγμή να έχει γίνει καταγραφή του χαμένου ζωικού κεφαλαίου στις περιοχές του Αλμυρού, του Αερινού, της Κοκκίνας και του Σέσκλου.
«Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πεθάνουν και πολλά ζώα, λόγω του καπνού που εισέπνευσαν. Προς το παρόν, δεν είναι εύκολο να μιλήσουμε με αριθμούς για τα ζώα που έχουν χαθεί, καθώς ακόμη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν συνέλθει από το ισχυρό σοκ που έχουν υποστεί. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των κτηνοτροφικών μονάδων που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί και πολλοί βοσκότοποι στις περιοχές του Παλιουρίου και της Μεγάλης Βελανιδιάς, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Σέσκλο. Πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ για τις ζημιές στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις η διαδικασία γίνεται μέσω των ΠΣΕΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας βρίσκονται σε απόγνωση και θα πρέπει και οι γαλακτοβιομηχανίες να τους στηρίξουν, δίνοντάς τους μια γενναία προκαταβολή για το γάλα που θα παραδώσουν», δήλωσαν στελέχη των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής στην «ΥΧ».