Νέα μελέτη: Οι μέλισσες δεν μπορούν να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα μέσω της γεύσης

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι πολύτιμοι επικονιαστές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις τοξικές ουσίες, ακόμη και σε θανατηφόρα επίπεδα

Οι μέλισσες δεν μπορούν να γευτούν τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στο νέκταρ των φυτών, ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται σε θανατηφόρες συγκεντρώσεις, όπως αποκάλυψε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ως γνωστόν, ο βοηθητικός ρόλος των μελισσών προς τη γεωργική παραγωγή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έκθεσή τους σε ιδιαίτερα τοξικά φυτοφάρμακα, ενόσω αυτές συλλέγουν νέκταρ και γύρη. Το αποδεδειγμένο, πλέον, γεγονός ότι δεν βρίσκονται σε θέση να αποφύγουν το μολυσμένο νέκταρ, είναι ενδεικτικό του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν από τα «άγευστα» προς εκείνες φυτοφάρμακα και κατ’ επέκταση της απειλής που εγκυμονεί αυτή η συνθήκη για την επικονίαση των γεωργικών καλλιεργειών.

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι μέλισσες είναι ικανές να δοκιμάζουν και να διαφοροποιούν τα ζαχαρούχα διαλύματα. Ορισμένες τοξικές ενώσεις, όπως η κινίνη, έχουν «πικρή» γεύση για εκείνες. Βασιζόμενοι σε αυτό, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν εάν η αίσθηση της γεύσης θα μπορούσε να τις βοηθήσει να αποφύγουν την κατανάλωση φυτοφαρμάκων. Όπως αποδείχθηκε, αυτό τελικά δεν συμβαίνει. «Η χρήση φυτοφαρμάκων σε υπαίθριες καλλιέργειες ενέχει κίνδυνο για τις μέλισσες, καθώς αυτές δεν μπορούν να αποφύγουν τις τοξικές ενώσεις», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Rachel Parkinson, η οποία διδάσκει στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν «για την αναζήτηση μιας μη τοξικής ένωσης που να έχει άσχημη γεύση για τις μέλισσες, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μελισσοαπωθητικό σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία με φυτοφάρμακα και δεν απαιτούν επικονίαση από έντομα».