Πίστωση χρόνου ζητά από τους ρυζοπαραγωγούς η Κανάκας (upd)

Πίστωση χρόνου ζητάει από τους ρυζοπαραγωγούς η Κανάκας

Σε προσωρινή έλλειψη οικονομικής ρευστότητας και όχι σε επερχόμενη πτώχευση, οφείλεται η αδυναμία της εταιρείας εμπορίας ρυζιού και οσπρίων των αδελφών Κανάκα να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους ορυζοπαραγωγούς.

Αυτό επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαχειριστής της εταιρείας, Δημήτρης Κανάκας, με αφορμή τις αντιδράσεις των καλλιεργητών, που έχουν ήδη ακολουθήσει τη νομική οδό για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κανάκα, η έλλειψη ρευστότητας και η καθυστέρηση πληρωμής των ορυζοπαραγωγών προέκυψε από την ακύρωση συμφωνίας ύψους 9 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε την εξαγωγή 10.000 τόνων ρυζιού στην Λιβύη. Πάντως, από την πλευρά της μερίδα καλλιεργητών δηλώνει “καχύποπτη” για τις προθέσεις της επιχείρησης και έχει ήδη ακολουθήσει τη νομική οδό, όπως προαναφέρθηκε.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο κ. Κανάκας, «καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση δεν πτώχευσε, ούτε και πρόκειται να βάλει λουκέτο. «Ναι, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, αλλά η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, δεν έχουμε καταστραφεί. Ζητήσαμε επανειλημμένα από τους παραγωγούς με τους οποίους συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε για περισσότερα από δέκα χρόνια, να βάλουν πλάτη να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Ζητήσαμε και ζητούμε να μας δώσουν πίστωση χρόνου. Δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους». Κατά τον ίδιο, η εταιρεία λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και τα τελευταία τρία ο τζίρος της διαμορφώνεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε τραπεζικό δανεισμό, ούτε και χρωστάμε στο κράτος, ενώ συνεργαζόμαστε με 2.500 προμηθευτές και παραγωγούς. Στηρίζουμε την αγροτική οικονομία στην ευρύτερη περιοχή και με την πρώτη δυσκολία κάποιοι μας σταυρώνουν;» διερωτήθηκε.

Τονίζοντας ότι οι παραγωγοί έχουν να λαμβάνειν για τους μήνες από Ιούνιο έως και Αύγουστο και αναγνωρίζοντας ότι κάποιες επιταγές «σκάσανε», λόγω της ακύρωσης της προαναφερόμενης συμφωνίας, ο κ. Κανάκας δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους παραγωγούς, διατυπώνοντας ωστόσο το παράπονό του για τις «επιθετικές κινήσεις ορισμένων».

Ορυζοπαραγωγοί των περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκδίκαση 110 υποθέσεων που έχουν κατατεθεί σε ποινικό (50) και αστικό (60) επίπεδο, κατά της εταιρείας των αδελφών Κανάκα. Μάλιστα, την προσεχή Πέμπτη το πρωί, θα βρίσκονται έξω από την έδρα της επιχείρησης στη Χαλάστρα, διεκδικώντας να πληρωθούν τα 9 εκατ. ευρω που υποστηρίζουν ότι οφείλονται σε 272 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, για την περσινή παραγωγή που επέδωσαν. Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ορυζοπαραγωγός, Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, προσθέτοντας: «ζητήσαμε από τον εισαγγελέα υπηρεσίας να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεών μας, γιατί θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι οι συγκεκριμένοι κύριοι της εταιρείας, θα επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο κ. Κανάκας υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι οφειλές της εταιρείας προς τους ορυζοπαραγωγούς είναι “πολύ χαμηλότερες”. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ανεστίδη, από τα 9 εκατ. ευρώ που οφείλει η εταιρεία Κανάκας σε 272 οικογένειες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το ποσό που έχει εγγραφεί στον “Τειρεσία” από σφραγισμένες επιταγές ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ. Κατά τον ίδιο, πολλοί παραγωγοί βρίσκονται στον αέρα, αφού είτε δεν προχώρησαν στο σφράγισμα των επιταγών είτε δεν έλαβαν καν επιταγές. Πανελλαδικά, από τς Σέρρες και την Καστοριά, μέχρι και την Αιτωλοακαρνανία και την Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Ανεστίδη, οι παραγωγοί στους οποίους οφείλονται χρήματα υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 400 άτομα.

Τι έγραφε η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» 

Το θέμα είχε φέρει στο προσκήνιο με ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» στο φύλλο της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου.

Σε επικοινωνία που είχε τότε η «ΥΧ» με τους επικεφαλής της εταιρείας, οι τελευταίοι ανέφεραν ότι τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε η εταιρεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιδεινώθηκαν φέτος το καλοκαίρι, μετά από την ακύρωση ενός μεγάλου συμβολαίου, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με κρατικό οργανισμό της Λιβύης.
Ο κ. Θεόδωρος Κανάκας, εκ των ιδιοκτητών, δήλωνε σχετικά: «Βούλησή μας είναι να διευθετήσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας το συντομότερο δυνατό, με έναν σχεδιασμό που ήδη εφαρμόζουμε. Έχει καταβληθεί μέρος των οφειλών από τον Ιούλιο μέχρι τώρα. Από το ποσό που βρίσκεται στον Τειρεσία, ένα μέρος δεν υφίσταται, γιατί ήταν προκαταβολές και για τη νέα σοδειά, όμως δεν προχωρήσαμε σε συγκέντρωση ρυζιού νέας σοδειάς. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν ήμασταν στη συγκομιδή της νέας σοδειάς δημιούργησε πίεση στους παραγωγούς και για αυτό όλες οι υπόλοιπες εταιρείες πίεσαν τις τιμές του ρυζιού, ακόμη και κάτω από τα 20 λεπτά. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες. Διανύουμε μια περίοδο κρίσης, όχι καταστροφής. Είναι πάρα πολύ θετικό ότι μεγάλο μέρος των πιστωτών μας αναμένουν τον προγραμματισμό. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι, ως εταιρεία, δεν έχουμε τραπεζικό δανεισμό. Απλά το συμβόλαιο με τον κρατικό οργανισμό της Λιβύης ήταν πάρα πολύ μεγάλο και προκάλεσε τεχνητή κρίση, την οποία αξιοποίησαν οι ανταγωνιστές μας και δημιούργησαν πολύ μεγάλο θέμα».

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών ζητούν οι παραγωγοί

Για το θέμα που έχει προκύψει στην αγορά ρυζιού λόγω των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρείας Κανάκας ΕΠΕ, και κατ’ επέκταση της απουσίας της από τη συγκέντρωση προϊόντος νέας σοδειάς, η «ΥΧ» συνομίλησε και με δύο παραγωγούς ρυζιού που συνεργάζονται μαζί της: «Συνεργαζόμαστε 6-7 χρόνια με την εταιρεία, ουδέποτε είχαμε πρόβλημα. Μπορεί να αργούσε λίγο, πάντα όλοι αργούν λίγο, αλλά πληρωνόμασταν. Τώρα έχει προκύψει ένα πρόβλημα το οποίο μας έχει καθυστερήσει 3-4 μήνες από την ημερομηνία που ήταν να πληρωθούμε. Ωστόσο, έχουμε επικοινωνία μαζί τους και πριν ένα μήνα μας έβαλαν ένα 15% από αυτά που μας χρωστούσανε. Δεν τα έχουμε ξεγράψει τα λεφτά. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά», δηλώνει ο παραγωγός Μάριος Μπούτσης από το Ανθήλι Λαμίας.
«Από το καλοκαίρι προέκυψε πρόβλημα που αφορά την παραγωγή του 2016. Το καλό είναι ότι επικοινωνούμε μαζί τους και δεν έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει, όμως, να μας πουν αν η αποπληρωμή θα γίνει σε 6 ή 12 μήνες. Κάποιοι παραγωγοί έχουν κινηθεί νομικά. Οι επιταγές που έχουν σφραγιστεί στον Τειρεσία είναι πάνω από 3-4 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνω ότι από την εταιρεία κάνουν μεγάλο αγώνα για να καλύψουν τη ζημιά, αλλά το γεγονός έχει θορυβήσει πάρα πολλές οικογένειες και αν δεν πάρουν τα χρήματα δεν θα μπορέσουν του χρόνου να ξανασπείρουν. Είμαστε διατεθειμένοι αν μπορούμε να βοηθήσουμε. Δηλαδή, αν για παράδειγμα δεν έχουν πάρει κάποια χρηματοδότηση από κάποιο δημόσιο οργανισμό ή κάποια χορηγία. Πρέπει να πληρωθούν οι παραγωγοί, γιατί υπάρχει θέμα επιβίωσης. Και εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε τα χρήματα αυτά σε γεωπόνους, ΤΟΕΒ και σε άλλες οφειλές», σημειώνει ο Φάνης Αλμπάνης, πρόεδρος του ΑΣ Νέων Μαλγάρων.