Πράσινο φως για την έναρξη των προγραμμάτων εκπαίδευσης μελισσοκόμων

Έως τρεις ημέρες η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης

Το πράσινο φως για την υλοποίηση της Δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων» στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το μελισσοκομικό έτος 2019 έδωσε το ΥΠΑΑΤ με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Την ευθύνη του σχεδιασμού, της οργάνωσης και της πραγματοποίησης των εκπαιδεύσεων έχει ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Σημειώνεται ότι η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης καθορίζεται έως τρεις ημέρες σε κάθε επιλέξιμη περιοχή και οι εκπαιδεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 20 Ιουλίου 2019.

Η επιλογη των τόπων διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων γίνεται με γνώμονα την κάλυψη όλης της χώρας

Επιλογή εκπαιδευτών

Η πλήρωση θέσεων των εκπαιδευτών γίνεται από τον επικαιροποιημένο κατάλογο εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Οι υποψήφιοι εκπαιδευτές πρέπει να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου με αυτό της εκπαίδευσης ή απόφοιτοι ΑΕΙ άλλων ειδικοτήτων με αποδεδειγμένη επαγγελματική και/ή διδακτική εμπειρία σε θέματα μελισσοκομίας και αξιοποίησης – επεξεργασίας – εμπορίας των προϊόντων της κυψέλης.

Όσοι εκπαιδευτές περιλαμβάνονται ήδη στον κατάλογο των εκπαιδευτών μελισσοκομίας δεν απαιτείται να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται μέσω της εν λόγω δράσης. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος δεν ενδιαφέρεται να διδάξει, το δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, την οποία και αποστέλλει στον Οργανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατάλογος εκπαιδευτών μελισσοκομίας μπορεί να συμπληρωθεί και οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη για τις εκπαιδεύσεις των επόμενων ετών, πρέπει να υποβάλουν στον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» σχετική αίτηση, που θα συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα του ενδιαφερόμενου, φωτοαντίγραφα των τίτλων σπουδών, βεβαιώσεις εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας. Τις σχετικές αιτήσεις θα αξιολογήσει ο ΕΛΓΟ, ο οποίος και στη συνέχεια θα συμπληρωσει τον κατάλογο των εκπαιδευτών μελισσοκομίας.

Εκπαιδεύσεις

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι θεματικές ενότητες των εκπαιδεύσεων μπορεί να είναι:

✱ Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου

✱ Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του

✱ Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους

✱ Μελισσοκομικά φυτά

✱ Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης

✱ Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

✱ Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών

✱ Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων

✱ Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)

✱ Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ)

✱ Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (π.χ. καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα κ.λπ.)

✱ Εθνική και κοινοτική νομοθεσία (Πρόγραμμα βελτίωσης παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας, άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό κ.λπ.).

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Μελισσοκομίας, καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων των υπηρεσιών της χώρας προς όφελος του μελισσοκομικού κλάδου.

Επισημαίνεται ότι η επιλογή των τόπων διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων γίνεται με γνώμονα την εμπειρία των προηγούμενων ετών υλοποίησης της δράσης και έχει στόχο την κάλυψη όλης της χώρας. Λαμβάνεται υπόψη το μελισσοκομικό ενδιαφέρον, ο αριθμός των μελισσοκόμων, καθώς και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων αναμένεται να στηριχθεί στις προτάσεις των κατά τόπους Κέντρων Μελισσοκομίας, των Μελισσοκομικών Φορέων, καθώς και την έκθεση αξιολόγησης της δράσης από τη Δ/νση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του ΥΠΑΑΤ.