Πρόγραμμα ελέγχου αυθεντικότητας του μελιού

Με την αξιοποίηση της εθνικής υποδομής FoodOmicsGR

Πρόγραμμα ελέγχου της αυθεντικότητας του μελιού που παράγουν οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι, με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ειδικών βιοδεικτών, οι οποίοι μπορούν να ξεχωρίσουν πού παράγεται κάποιο μέλι, θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει και να ενισχύει την αγορά του μελιού που παράγεται από περισσότερους των 600 επαγγελματιών μελισσοκόμων στη Θεσσαλία, το οποίο είναι ανώτερο από πολλά μέλια που εισάγονται από την Κίνα, την Τουρκία κ.λπ. και στη χώρα μας βαφτίζονται ως ελληνικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «ο έλεγχος ταυτότητας των προϊόντων διατροφής προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων».

Όπως υπογραμμίζεται, «τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την αυθεντικότητα του μελιού, σε σχέση με τη βοτανική ή γεωγραφική προέλευση και τη νοθεία, έχει αυξηθεί. Το μέλι είναι μια έτοιμη προς κατανάλωση φυσική τροφή με υψηλή θρεπτική περιεκτικότητα και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ο έλεγχος γνησιότητας του μελιού έχει πρωταρχική σημασία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις βιομηχανίες, ώστε να καταπολεμηθούν κοινές απάτες στο μέλι με τη μορφή λανθασμένης επισήμανσης προέλευσης μελιού και νοθείας με ζάχαρη ή σιρόπια κ.λπ. Για την ανίχνευση του αρχικού μελιού χρησιμοποιούνται διάφορες αναλυτικές μέθοδοι».

FoodOmicsGR

Στην πρόσφατη κινητοποίηση των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, ανακοίνωσε στους παραγωγούς ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον επιστημονικό υπεύθυνο της εθνικής υποδομής FoodOmicsGR (http://foodomics.gr), καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Γιώργο Θεοδωρίδη, μια υποδομή μοναδική σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται στη χρήση καινοτόμων μεθόδων και οργάνων άκρως προηγμένης τεχνολογίας και προσφέρει μοναδική «χαρτογράφηση» των ελληνικών τροφίμων.

Οι ερευνητές της FoodOmicsGR «χαρτογράφησαν» το μέλι διαφορετικών περιοχών. Έλαβαν δείγματα μελιού από μελισσοπαραγωγούς που γνώριζαν, και οι αναλύσεις που ακολούθησαν έφεραν στο φως τα πραγματικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει το μέλι μιας περιοχής και τα οποία αποτελούν πλέον «πυξίδα» για συγκρίσεις.

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν και για τον βασιλικό πολτό, καθώς, η πρακτική κάποιων μελισσοπαραγωγών να δίνουν στις μέλισσες τροφή –είτε σιρόπι, είτε πρωτεΐνη– για να τις βοηθούν στο παραγωγικό τους έργο, προκαλεί αλλαγές στην παραγωγή του. Τώρα, χάρη στις μεθόδους που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, οι ίδιοι μπορούν να εντοπίσουν πότε έχει ακολουθηθεί η συγκεκριμένη πρακτική από μελισσοπαραγωγούς.