Πρώτο σταθμός το Ελατοχώρι για τα σεμινάρια «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών για τη «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»
Με πρώτο σταθμό το Ελατοχώρι και στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών, που θα αναλάβουν να καταρτίσουν και να συμβουλέψουν τους νέους που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, πραγματοποιήθηκαν στην ορεινή Πιερία τα εκπαιδευτικά σεμινάρια «Train the Trainers”.

Τα σεμινάρια αφορούν το τριετές και πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που υλοποιείται μέσω αποκλειστικής χρηματοδότησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του οποίου ηγείται το Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθυνόταν στους εκπαιδευτές των δύο εταίρων του προγράμματος, οι οποίοι πρόκειται να μεταφέρουν, στη συνέχεια, τις γνώσεις τους στους νέους αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν, όπως σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος Έφη Λαζαρίδου, να δώσει στους εκπαιδευτές ενηλίκων τα απαραίτητα εκείνα εφόδια, δεξιότητες και ικανότητες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης ενηλίκων και να βοηθήσουν τους εκπαιδευομένους τους όχι μόνο να αποκτήσουν γνώσεις, αλλά και να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές.

elatoxoroi-ne-genia-ekpaideusiΑπό τους σκοπούς του σεμιναρίου ήταν και η δημιουργία ενός πλαισίου στήριξης για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και η δημιουργία της αίσθησης κοινότητας μεταξύ των εκπαιδευτών και την απόκτηση κοινής ταυτότητας ως μελών του συγκεκριμένου προγράμματος.

Τον ρόλο της εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων ανέλαβαν η Δήμητρα Ζερβάκη, γεωπόνος-business coach, και η ψυχολόγος Ελισσάβετ Στέλλα Παπαδοπούλου. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, για τη σημασία της δημιουργίας και της προσφοράς αληθινής αξίας, λειτουργώντας ως αποτελεσματικοί Agricultural Extension Workers/agents (Εκπαιδευτές-Σύμβουλοι), που είναι μια διαδικασία μη τυπικής μάθησης που απευθύνεται στον αγροτικό πληθυσμό.

Μέσω της συνεργατικής αυτής εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως ανέφερε η κα Ζερβάκη, παρέχονται συμβουλές και πληροφορίες που βοηθούν και υποστηρίζουν τον παραγωγό και τον προετοιμάζει να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα επιτυχώς. Επισήμανε, ακόμη, την αναγκαιότητα για αλλαγή συμπεριφοράς των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα για την επίτευξη της καινοτομίας.

Αντίστοιχα, η κα Παπαδοπούλου μίλησε για τα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης των ενηλίκων και τις δυσκολίες στην προσέγγιση και στην επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενους.

Η δράση «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Νιάρχου, με τίτλο «Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων», αποτελεί μία προσπάθεια για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα. Η ομάδα υλοποίησης του έργου πραγματοποιεί δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής σε επιλεγμένους υποκλάδους του αγροδιατροφικού τομέα, με στόχο να προσφέρει σε υφιστάμενους και νέους αγρότες τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στη βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας, καθώς και την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στον πρώτο, πιλοτικό, χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, έχουν εκπαιδευτεί 700 νέοι από 30 περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.