Ροδάκινο: Ενισχύσεις και λύσεις στην παραγωγική αλυσίδα φέρνει η Διεπαγγελματική πυρηνόκαρπων

Συμπληρωματική ενίσχυση 70 εκατ. ευρώ σε Ευρωπαίους φρουτοπαραγωγούς

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράφηκε στη Βέροια το καταστατικό ίδρυσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τα πυρηνόκαρπα. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με στόχο τον συντονισμό και την κοινή δράση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, τυποποίηση και διάθεση των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων και με σκοπό την αποτελεσματική στήριξή τους στις αγορές. Σκοπός είναι, επίσης, η συμβολή του στον σχεδιασμό, στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή εθνικής στρατηγικής και πολιτικών ανάπτυξης για τον κλάδο.

Στη Διεπαγγελματική συμμετέχουν πολλές οργανώσεις, οι οποίες υπερκαλύπτουν το 35%-40% της εθνικής παραγωγής σε πυρηνόκαρπα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, Χρήστο Γιαννακάκη, η Διεπαγγελματική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τις επιχειρήσεις και την προγραμματισμένη αγροτική παραγωγή, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον επίσημο φορέα ενημέρωσης. «Φυτεύουμε ανεξέλεγκτα», είπε ο κ. Γιαννακάκης, «χωρίς να είμαστε συνδεδεμένοι με την αγορά για τη διάθεση των προϊόντων αυτών, Έτσι, η Διεπαγγελματική, στο θέμα αυτό και σε ό,τι αφορά τις βασικές αγορές, που είναι η Ρουμανία μετά το ρωσικό εμπάργκο και η οποία πέρσι έκανε εξαγωγές 45.000 τόνους σε σχέση με την Ελλάδα (26.000 τόνους), μπορεί να αποτελέσει τον επίσημο πληροφοριοδότη».

Αναφορικά με το καταστατικό της Διεπαγγελματικής, υπογράμμισε πως διατυπώθηκε ένα κείμενο το οποίο είναι πρωτότυπο σε σχέση με τις υφιστάμενες διεπαγγελματικές οργανώσεις. «Είναι, κατά την εκτίμηση μου, λειτουργικό και θα δώσει τη δυνατότητα στις οργανώσεις να κάνουν αυτό που πρέπει. Διέξοδος υπάρχει, απαιτείται όμως οργάνωση», επισήμανε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως ο κλάδος είχε μεγάλη ανάγκη τη Διεπαγγελματική για τα πυρηνόκαρπα και για τον λόγο αυτό, το υπουργείο συμφώνησε με την ίδρυσή του. Χρειάζεται ωστόσο, όπως είπε, συνέπεια και συνεχής προσπάθεια, οργανωτικότητα και κυρίως συνεργατικότητα, που είναι το ζητούμενο για τον αγροτικό χώρο. Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Αποστόλου, η Διεπαγγελματική δεν σημαίνει ότι λύνει συνολικά τα προβλήματα, όπως της διάθεσης των φρούτων και της κατάρρευσης της τιμής τους ευρωπαϊκά, λόγω προσφοράς προϊόντος και μειωμένης κατανάλωσης. «Αυτήν την περίοδο», δήλωσε, «είναι η ώρα της συγκομιδής και της αποτίμησης της φετινής σοδειάς, η οποία δυστυχώς συνέπεσε με επιπτώσεις από τις κλιματικές συνθήκες, κάτι που δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα». Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε πως το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική, να υποβάλλει σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα, να διεκδικήσουν πόρους για να καλυφθούν, εν μέρει, οι απώλειες και οι ζημίες του κλάδου.

Ο κ. Γιαννακάκης πρόσθεσε, ακόμη, ότι με την υποβολή του συγκεκριμένου φακέλου θα διεκδικηθούν πρόσθετες ποσότητες για τις λεγόμενες δωρεάν διανομές, ώστε να φθάσουν τους 20.000 με 25.000 τόνους. Αυτά θα είναι δύο μέτρα άμεσης ενέργειας, από πλευράς Διεπαγγελματιικής, για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε δραματική. «Πριν ξεκινήσει η παραγωγή, χτυπήσαμε το καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, χωρίς να έχουμε τη διάθεση να δημιουργήσουμε αρνητικό κλίμα», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με το ΟΣΔΕ, καλλιεργούνται 235.000 στρέμματα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και 172.000 στρέμματα συμπύρηνα. Με βάση υπολογισμούς για την αναμενόμενη παραγωγή, συν τις εξαγωγές, περίπου 200.000 τόνοι επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια παραμένουν αδιάθετοι και δεν γνωρίζουν πού θα απορροφηθούν. Στα συμπύρηνα η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού η αναμενόμενη παραγωγή αγγίζει τους 500.000 τόνους, οι οποίοι θα διατεθούν στην κονσερβοποιία. Η καλλιέργεια των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών επικεντρώνεται κυρίως στις περιοχές της Ημαθίας, με καλλιεργήσιμη έκταση 110.907 στρέμματα. Η παραγωγή είναι 78.850 τόνοι ροδάκινα και 32.057 τόνοι νεκταρίνια. Η Ημαθία είναι δεύτερη κατά σειρά παραγωγός συμπύρηνων ροδάκινων, μετά την περιοχή της Πέλλας.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Αποστόλου συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Κονσερβοποιών, που είναι οι βασικοί αγοραστές του προϊόντος, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί ο κλάδος. Ωστόσο, δήλωσε πως οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς υπουργείου, στο πλαίσιο της οικονομίας και της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι δύσκολη.