Η τεχνολογία στο χωράφι που αλλάζει την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς

Η δυνατότητα των παραγωγών να εισέλθουν σε μία εποχή που η καλλιέργειά τους θα παράγει ένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος έχει ήδη ξεκινήσει και επιβεβαιώνεται από τους ίδιους.

Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι μία από τις καλλιέργειες όπου το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense έχει αρχίσει ήδη να προσφέρει τις υπηρεσίες του και τα οφέλη του στους παραγωγούς. Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Νταλίπης από το Φαρμάκι Ελασσόνας, παραγωγός αμυγδάλου και πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών Ελλασσόνας, ο οποίος αναφέρει στην «ΥΧ» πως «το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense είναι εγκατεστημένο στην εκμετάλλευσή μου ενάμιση χρόνο τώρα. Αποφάσισα να προχωρήσω με την εγκατάσταση του συστήματος, καθώς πιστεύω πως η τεχνολογία είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και την παραγωγή καλύτερου ποιοτικά προϊόντος».

Λειτουργία συστήματος

Ο κ. Νταλίπης μας ενημερώνει για τη λειτουργία και την εφαρμογή του συστήματος κατά τη διάρκεια του ενάμιση χρόνου, τονίζοντας πως «μετά τη δοκιμαστική εφαρμογή που προηγήθηκε, η ομάδα του gaiasense με ενημερώνει για τον χρόνο και την ποσότητα λιπάσματος, ραντίσματος και ποτίσματος, ενώ το επόμενο διάστημα, που θα υπάρξουν και οι κατάλληλες συγκρίσεις, θα μπορούμε να προσδιορίσουμε και το ποσοστό της μείωσης του κόστους παραγωγής». Μία, όμως, από τις πιο σημαντικές παραμέτρους είναι πως το σύστημα είναι σε θέση να ειδοποιεί τον παραγωγό για τις ασθένειες. «Το σύστημα με ειδοποιεί για την ανάγκη της καλλιέργειας σε ψεκασμούς, αν έπρεπε να κάνω τον ψεκασμό ή αν δεν υπήρχε λόγος, γιατί εμείς εδώ πολλά τα κάνουμε και προληπτικά. Επομένως, τώρα θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε μόνο τους ψεκασμούς που χρειάζονται για μια συγκεκριμένη ασθένεια». Όσα αναφέρει ο κ. Νταλίπης για την εφαρμογή του συστήματος και τη δυνατότητα να προσφέρει ενημέρωση για τις ασθένειες που πρόκειται να εμφανιστούν επιβεβαιώνονται και από τον Θωμά Θωμίδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Θωμίδης, σε προηγούμενο δημοσίευμα της «ΥΧ», είχε δηλώσει πως «σήμερα ουσιαστικά έχουμε έναν εμπειρικό τρόπο εφαρμογής των ψεκασμών, τον οποίο ο παραγωγός γνωρίζει χρόνια, είναι εύκολο στη χρήση και του δίνει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει να μάθει κάτι παραπάνω. Ωστόσο, το πρόβλημα πολλές φορές είναι ότι ο παραγωγός εκτελεί ψεκασμούς, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή δεν είναι στοχευμένοι ψεκασμοί στον χρόνο που είναι κατάλληλος. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και στη συγκεκριμένη περίπτωση της χρήσης των προγνωστικών μοντέλων ουσιαστικά στοχεύει στο να μπορέσει ο παραγωγός να εφαρμόσει τον ψεκασμό στον κατάλληλο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και την πυκνότητα του μολύσματος».

Επέκταση του συστήματος

Η διάδοση της καινοτομίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του αγροτικού τομέα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των επιδεικτικών αγροκτημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, λειτουργεί και η εκμετάλλευση του κ. Νταλίπη, καθώς, όπως αναφέρει, είναι αρκετοί οι παραγωγοί που βλέπουν τα οφέλη που προσφέρει το σύστημα και επιθυμούν να το εγκαταστήσουν και αυτοί: «Ήδη και άλλοι παραγωγοί, τόσο στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς όσο και σε άλλες όπως τα μήλα, ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση και τη χρήση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense».