Χ. Σουλιώτης: Να ξεχάσουν μερικοί τα παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών

Μήνυμα στις βιομηχανίες για «ξεκάθαρες και πάνω από το τραπέζι συμφωνίες, με εγγυήσεις τήρησής τους και από τα δύο μέρη», στέλνει ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών, Χρήστος Σουλιώτης.

Χ. Σουλιώτης: Να ξεχάσουν μερικοί τα παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών

Μιλώντας στην «ΥΧ», προειδοποιεί ότι παρά την «αναιμική», όπως την χαρακτηρίζει, αύξηση των τιμών φέτος, η καλλιέργεια βρίσκεται στον «μέγιστο επιχειρηματικό της κίνδυνο» λόγω «της φορολογικής και ασφαλιστικής επίθεσης που δέχονται οι συμβολαιοποιημένες και υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας καλλιέργειες» στη χώρα μας.

Ο έμπειρος παραγωγός από τη Χάλκη, που ασχολείται αποκλειστικά με τη γεωργία και, εκτός από τη βιομηχανική ντομάτα, καλλιεργεί επίσης βαμβάκι, σιτηρά και χειμερινά κηπευτικά, εμφανίζεται οριοθετώντας την υπέρβαση που καλείται να κάνει η νέα διοίκηση, η οποία, όπως σημειώνει, έφερε «νέο αίμα σε πρόσωπα και αξιώματα, με ισοκατανομή αρμοδιοτήτων, με βασική επιδίωξη τον συνεχή έλεγχο του έργου μας. Δεν περισσεύει κανείς και μακριά από εμάς διαχωριστικές λογικές», τονίζει.

Επιπλέον, περιγράφει στην «ΥΧ» το νέο οργανόγραμμα που σχεδιάζεται για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της εργασίας και τις κοστολογημένες προτάσεις ανάπτυξης του συνεταιρισμού.

Κύριε Σουλιώτη, ποιοι είναι οι στόχοι της νέας διοίκησης του ΘΕΣΤΟ, της οποίας ηγείστε;

Πρωταρχικός στόχος είναι να σταθούμε δίπλα στα μέλη μας, στα καθημερινά τους προβλήματα. Όσο δεν κερδίζουμε αυτό το στοίχημα, το εγχείρημά μας θα μένει μετέωρο. Τα μέλη μας είναι η δύναμή μας και για αυτό ο ιδρώτας τους θα πρέπει να γίνει και δικός μας. Ο δεύτερος στόχος αφορά και πάλι τα μέλη μας και την κατάκτηση της εμπιστοσύνης τους, ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Στη χώρα του «διαίρει και βασίλευε», εμείς καλούμαστε να βρούμε εκείνα τα ενοποιητικά στοιχεία, εκείνες τις κοινές δράσεις που θα μας οδηγήσουν σε κοινούς τόπους.

Σίγουρα, όμως, έχετε ιεραρχήσει αυτούς τους στόχους…

Σαν νέα διοίκηση, επιγραμματικά, θα δώσουμε έμφαση στα εξής: Στη μείωση του κόστους καλλιέργειας, στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών, στην κοινή προμήθεια προμήθειας εφοδίων, ακόμη και με μερική έστω ενίσχυση του κόστους ενέργειας. Επίσης, στοχεύουμε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, της συνεργατικότητας, της έρευνας και της διάχυσης της πληροφορίας, με ομοειδείς οργανώσεις και γεωπονικά ιδρύματα, στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων.

Τι σκοπεύετε να αλλάξετε, διοικητικά, οργανωτικά και παραγωγικά, σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση;

Ο συνεταιρισμός μας είναι μια υγιής συνεταιριστική επιχείρηση και αυτό οφείλεται στον αγώνα που έδωσε η προηγούμενη διοίκησή του. Πήρε απ’ το χέρι το παλιό και το ξανάνιωσε, έχτισε σε νέες στέρεες βάσεις, κράτησε την πολύτιμη εμπειρία στην αρχική του στελέχωση προσθέτοντας νιάτα και ελπίδα, εδραίωσε δημοκρατικές διαδικασίες, έδωσε αγώνα να καταξιωθούμε ως επίσημος συνομιλητής και ισότιμος συνεργάτης του κλάδου, κοίταξε στα μάτια τις δυσκολίες και δεν δείλιασε, έκανε το όνομά μας γνωστό στην Ελλάδα και όχι μόνο! Με τέτοια παρακαταθήκη καταλαβαίνετε τι βάρος πέφτει στους ώμους της νέας διοίκησης. Μιας διοίκησης που έφερε νέο αίμα σε πρόσωπα και αξιώματα, με ισοκατανομή αρμοδιοτήτων και συνεχή έλεγχο του έργου μας. Δεν περισσεύει κανείς και μακριά από εμάς διαχωριστικές λογικές. Παράλληλα, και μετά από τέσσερα χρόνια, η αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων του περιβάλλοντος απαιτεί και από το στελεχικό μας δυναμικό να κάνει τη δική του υπέρβαση. Νέο οργανόγραμμα ετοιμάζεται για βελτίωση της αποδοτικότητας της εργασίας, ενώ έχω ζητήσει και κοστολογημένες προτάσεις ανάπτυξης. Το προνομιακό μας, πάντως, πεδίο, θα είναι η παραγωγή. Τα μέλη μας, το χωράφι, το προϊόν του μόχθου μας, θα είναι στην πρώτη γραμμή μας. Κάλυψη των καθημερινών αναγκών, μείωση κόστους καλλιέργειας, διαφοροποιημένο προϊόν. Δύσκολα μεν, αλλά σε αυτά θέλω να κριθούμε.

Πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τη ντομάτα και τι γίνεται με τις συμβάσεις που θα υπογράψετε με τις βιομηχανίες;

Χωρίς καμία διάθεση για φτηνό εντυπωσιασμό, θα σας πω ότι η καλλιέργεια βρίσκεται στον μέγιστο επιχειρηματικό της κίνδυνο. Μετά από τρία συνεχόμενα έτη έντονων μειώσεων των τιμών πώλησης, η αναιμική αύξησή τους φέτος δεν μπορεί να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τη φορολογική και ασφαλιστική επίθεση που δέχονται κυρίως οι συμβολαιοποιημένες και υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας καλλιέργειες, δηλαδή η αφρόκρεμα της ελληνικής γεωργίας και το σταθερό εξαγωγικό της όπλο.

Όσον αφορά τις βιομηχανίες που θα συνεργαστούμε φέτος, θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή. Όποιοι παίξανε κατά το παρελθόν παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών, καλύτερα να μας ξεχάσουν. Ξεκάθαρες και πάνω απ’ το τραπέζι συμφωνίες, με εγγυήσεις τήρησής τους και από τα δύο μέρη. Στις ευχάριστες προκλήσεις της χρονιάς συγκαταλέγεται το νέο εργοστάσιο της ΑΒΕΚ Νομικός στο Ευύδριο Φαρσάλων, έργο πνοής και για την καλλιέργεια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και η οικονομική σταθερότητα που επιδεικνύει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ντάμαβαντ, που συνδυαζόμενη με τη σχεδιαζόμενη αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, τη συγκαταλέγει πλέον στις ισχυρές δυνάμεις του χώρου.