Ερώτηση Ι. Αχμέτ σε Β. Αποστόλου για πρόσθετη ενίσχυση στους Θρακιώτες καπνοκαλλιεργητές

Ερώτηση Ι. Αχμέτ σε Β. Αποστόλου για πρόσθετη ενίσχυση στους Θρακιώτες καπνοκαλλιεργητές
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ με θέμα τις «Ενισχύσεις για τους καπνοκαλλιεργητές της Θράκης-ορεινών και μειονεκτικών περιοχών».

Σημειώνοντας ότι στην Ροδόπη ζουν από την μονοκαλλιέργεια της ποικιλίας του μπασμά περισσότερες από 7.000 οικογένειες και συνολικά 30.000 πολίτες, παραπέμπει στην απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος:

«Το σύστημα των ποσοστώσεων παραγωγής για τον καπνό καταργήθηκε το 2004 και οι περισσότερες άμεσες ενισχύσεις της Ε.Ε. χορηγούνται χωρίς καμία σύνδεση με συγκεκριμένο είδος ή όγκο παραγωγής. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε., οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1307/2013, υπό τον όρο ότι ο γεωργός ενεργοποιεί τα δικαιώματα ενίσχυσης και συμμορφώνεται με τον ορισμό των «επιλέξιμων εκταρίων» (άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού). Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο 1V- άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού. Τέλος, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη, επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».

Με βάση την απάντηση του Επιτρόπου ρωτάει τον υπουργό τα εξής:

«Α) Σκοπεύετε και πότε, να εκμεταλλευθείτε την δυνατότητα που σας παρέχουν οι κοινοτικοί κανονισμοί προκειμένου να χορηγήσετε πρόσθετη ενίσχυση στους καπνοκαλλιεργητές που καλλιεργούν την ποικιλία μπασμά στην Θράκη;

Β) Σκοπεύετε και πότε, να εκμεταλλευθείτε την δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στους κανονισμούς της Ε.Ε., σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα και ειδικότερα στην Θράκη που αποδεδειγμένα ανήκει σε αυτή την κατηγορία;»

Μ.Α.

-Διαφήμιση-
Delegate