Έρχεται τέλος 5-10 λεπτών για τις… σακούλες στα σούπερ μάρκετ

Έρχεται τέλος 5-10 ευρώ για τις πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ
-Διαφήμιση-
Delegate

Νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές φέρνει η εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2017 η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη χρήση των πλαστικών σακούλων σούπερ-μάρκετ μιας χρήσης.

Την ενσωμάτωση της οδηγίας η οποία μεταφράζεται σε ένα «χαράτσι» της τάξης των 5 έως 10 λεπτών για τους καταναλωτές προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Τσιρώνης

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Έθνος, η οδηγία δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

-Διαφήμιση-

– Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025

– Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι καταλήγει στη δεύτερη λύση ενώ όσον αφορά το αντίτιμο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μια κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος της σακούλας.

Παράλληλα για τους παραβάτες θα προβλέπονται κυρώσεις που θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάνουν έως και την επιβολή προστίμου για όσους είναι υπότροποι.