Πιεσμένη η εγχώρια αγορά στο κρεμμύδι

Προσεχώς, ίσως, καλύτερα, λένε οι παραγωγοί

Ποικίλλει η εικόνα διεθνώς για το κρεμμύδι

«Ο κλάδος στην Ελλάδα διέρχεται δύσκολη περίοδο», αναφέρεται για την καλλιέργεια κρεμμυδιού στη χώρα, σε δημοσίευμα του έγκριτου διεθνούς ιστότοπου FreshPlaza, με θέμα την επισκόπηση της πορείας του προϊόντος στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τους συντάκτες του ρεπορτάζ, τα δεδομένα που μεταφέρονται από τις χώρες που κατέχουν σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής κρεμμυδιού ποικίλλουν σε τέτοιον βαθμό, ώστε καθίσταται αδύνατον να συνοψίσει κανείς σε μια πρόταση την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στην οποία κάνει μνεία, μεταξύ των 15 χωρών οι οποίες περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι κατά τους πρώτους μήνες της εμπορικής περιόδου (που διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο), και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο, οι έμποροι δείχνουν ενδιαφέρον για εξαγωγές, και από εκεί και έπειτα στρέφονται στην εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να δήλωσε για την ελληνική αγορά διακινητής κρεμμυδιού, «παρόλο που τα κρεμμύδια μας είναι γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό, ώστε να μας βγάλει από τη δύσκολη συγκυρία, την οποία διέρχεται η αγορά», ενώ, κατά τον ίδιο, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι τιμές κρατιούνται χαμηλά.

«Η κατάσταση», καταλήγει, «δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με πέρσι, αλλά έχω την πεποίθηση ότι ο κλάδος θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες». Αυτό, εξάλλου, επιβεβαίωσε, μιλώντας στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», και ο Δημήτρης Ματάλας, παραγωγός κρεμμυδιών από τη Θήβα, σύμφωνα με τον οποίο, ενώ η παραγωγή της ανοιξιάτικης σποράς ­–η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες– κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, γύρω στους 5 τόνους το στρέμμα, και χωρίς προβλήματα, η τιμή στην περιοχή για τον παραγωγό κυμαίνεται, αυτή την περίοδο, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη και στα 8-10 λεπτά. Την ίδια στιγμή, δεν γίνεται λόγος για εξαγωγές, μας λέει. Ο ίδιος εκτιμά πως τα υψηλά κόστη, τόσο της καλλιέργειας όσο και τα μεταφορικά, καθιστούν μη ανταγωνιστικό ως προς την τελική του τιμή του ελληνικό κρεμμύδι σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η μείωση της κατανάλωσης και ο περιορισμός της ζήτησης «απειλούν» την τιμή και στα χωριά της Λάρισας. Εκεί, η παραγωγή φέτος ποικίλλει και ως προς την ποιότητα και ως προς τη στρεμματική απόδοση, ανάλογα με την καλλιεργητική φροντίδα, που εφαρμόστηκε από τον κάθε παραγωγό, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιππούπολης Λάρισας, Γιώργος Παπαστογιαννούδης. Ο ίδιος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση, όσον αφορά τη ζήτηση και τις τιμές. Όπως μας είπε, στις αρχές Σεπτέμβρη, οι έμποροι έδιναν στους παραγωγούς 17-18 λεπτά το κιλό, και σε εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, ενώ στις αρχές αυτής της εβδομάδας ακούγονταν ακόμα και κάτω από 10 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος της καλλιέργειας ανέρχεται σε 800 ευρώ/στρέμμα. Καλύτερη τύχη μπορούν να έχουν, εκτιμούν καλλιεργητές, όσοι θα μπορέσουν να συντηρήσουν μέρος της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Στη… γειτονιά

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, στην Αίγυπτο, φαίνονται να διαμορφώνονται υψηλές τιμές για το κρεμμύδι. Όμως, η παραγωγή της ανοιξιάτικης καλλιέργειας υπολείπεται σε ποιότητα σε σχέση με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για εξαγωγές, τις οποίες πραγματοποιεί, κυρίως, στο Ην. Βασίλειο, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, καθώς και στις αραβικές χώρες και στην Ινδία.

Η Ισπανία αναμένει σημαντικές απώλειες σε ποσότητες, αλλά και σε διαμετρήματα, εξαιτίας των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών του Ιουνίου και του Ιουλίου, αλλά και της βροχής και των χαλαζοπτώσεων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι αποδόσεις θα κινηθούν μόλις στους 50-60 τόνους/εκτάριο, όταν μια κανονική απόδοση υπολογίζεται στους 80 τόνους/εκτάριο. Όσο για τις τιμές, φαίνεται να δημιουργείται χάσμα ανάμεσα στα μικρού και μεγάλου διαμετρήματος κρεμμύδια. Πάντως, οι εξαγωγές για την ισπανική παραγωγή βαίνουν αυξανόμενες, παρά την ισχυρή εσωτερική ζήτηση. Έτσι, περίπου η μισή παραγωγή (47%) εξάγεται, κυρίως, προς τις χώρες της ΕΕ.

Εμπορική κινητικότητα, τιμές σε ανοδική τροχιά, αλλά όχι άριστη ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά της ιταλικής παραγωγής λευκού κρεμμυδιού της τρέχουσας περιόδου, που η εμπορική του τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Όπως χαρακτηριστικά μεταφέρει έμπορος στο FreshPlaza, «έχουμε δεχτεί παραγγελίες από τα αραβικά εμιράτα για υψηλής ποιότητας μεσαία κρεμμύδια, όμως, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για σταθερή ροή κι έτσι αναγκαστήκαμε να αρνηθούμε».

Η καλλιέργεια που καλύπτει όλο τον χρόνο στο Ισραήλ, εξαιτίας του θερμού και ξηρού κλίματος, και οι δυνατότητες αποθήκευσης εξασφαλίζουν στο κρεμμύδι της χώρας σχετική σταθερότητα ως προς την τιμή του. Εξαιτίας, πάντως, της αστάθειας που παρουσιάζει η ζήτηση για εξαγωγές, οι παραγωγοί αναγκάζονται να στηρίζονται περισσότερο στη διακίνηση στην εσωτερική αγορά.

ΙΝΔΙΑ

Κρίση στην καλλιέργεια

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι απαρχαιωμένες τεχνικές, συνέτειναν ώστε η Ινδία να διέρχεται κρίση στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, ξεκινώντας από τη μείωση της παραγωγής. Έτσι, παρόλο που η ζήτηση εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά, η σοδειά είναι σημαντικά μικρότερη. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές –που είναι κυρίως κόκκινα κρεμμύδια– υπολογίζονται κατά 30% λιγότερες από πέρσι.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μικρή, αλλά… θαυματουργή

Με μόλις το 2% της παγκόσμιας παραγωγής, η Ολλανδία είναι σημαντικός παίκτης στη σκακιέρα των εξαγωγών. Πέρσι έσπασε το ρεκόρ του 2015-2016 και έτσι στο τέλος του 2016-2017 έφτασε τους 1,1 εκατ. τόνους, αυξάνοντάς το κατά 4%. Τα ολλανδικά κρεμμύδια κατευθύνθηκαν σε 130 χώρες, την προηγούμενη σεζόν, ενώ περίπου το 60% εξήχθη κατά το πρώτο μισό της εμπορικής περιόδου. Ωστόσο, για φέτος, είναι ακόμη δύσκολο να εξακριβωθεί η ζημιά που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πάντως, η εμπορική περίοδος ξεκίνησε κάπως πιο δύσκολα φέτος, με τους εξαγωγείς, σε κάθε περίπτωση, να αισιοδοξούν για την εξέλιξή της.