Σχέδιο εθνικής στρατηγικής για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί

Βαρύτητα θα δοθεί στην κατανοµή του ΠΑΑ και περιφερειακά

Στην χάραξη ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής στον τομέα των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών προχωράει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω ειδικής ομάδας εργασίας. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας ξεκινάει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθούν με ορθές πρακτικές και κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου τα ελληνικά αυτά φυτά.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται μέχρι στιγμής από 19 μέλη (εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Πανεπιστημίων, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΣΕΒ, της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, του Enterprise Greece, αλλά και εταιρειών του κλάδου) και θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγών αρωματικών φυτών.

Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο συντονιστής της ομάδας, Αθανάσιος Δημάκης, σύμβουλος στο γραφείο του Β. Αποστόλου, στόχος είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Κάτω από τη γενική εκτίμηση ότι τα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, το οποίο μπορεί να είναι πολύ αυξημένο κυρίως στον τομέα των εξαγωγών, και επειδή στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπονται δράσεις ενίσχυσης αυτών, θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο, ακόμη και περιφερειοποιημένο – γεωγραφικά κατανεμημένο».

Βαρύτητα θα δοθεί στην κατανομή του ΠΑΑ και περιφερειακά

Όπως εξηγεί ο κ. Δημάκης, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην κατανομή του ΠΑΑ και περιφερειακά. Για παράδειγμα, στην Κρήτη υπάρχει η σκέψη να είναι αυξημένο ποσό στο ΠΑΑ, σε άλλες περιοχές της χώρας να προσδιοριστούν τα φυτά που είναι κατάλληλα και προσαρμοσμένα στις συνθήκες για καλλιέργεια κ.ά. Βασική επιδίωξη, πάντως, του υπουργείου είναι η πρόβλεψη μεγαλύτερων κονδυλίων για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και την επαναδιαπραγμάτευση για το ΠΑΑ.

Πού, πώς και ποια φυτά θα καλλιεργηθούν, ποια θα είναι τα χρηματοοικονομικά μέσα και εργαλεία και πώς το ίδιο το υπουργείο θα βοηθήσει στην όλη προσπάθεια, θα αποτελούν τους βασικούς άξονες του σχεδίου. Ένας «οδικός χάρτης», από την καλλιέργεια στη μεταποίηση, μέχρι και την αγορά. Μάλιστα, αναμένεται να δημιουργηθούν και μητρώα για καλλιεργητές, εμπόρους και εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημάκη, έχει γίνει ήδη μια προεργασία και έχουν ξεκινήσει επαφές με ενδιαφερόμενους στον εξαγωγικό τομέα. Η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας αναμένεται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και, όπως μας τόνισε ο συντονιστής της, θα δημοσιεύονται κατά διαστήματα ενημερωτικά σημειώματα για την πορεία των συνεδριάσεων, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τα βήματα της προσπάθειας και να μπορούν να συμμετέχουν (όπως διαδικτυακά) στον δημόσιο διάλογο.

  • Γεωργία Μπόχτη