Ψηφίστηκε το ν/σ για το λαθρεμπόριο καπνού. Αντιπαράθεση Αλεξιάδη – Λοβέρδου (upd)

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού
-Διαφήμιση-
Delegate

Ψηφίστηκε επί της Αρχής επί των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία, κατά τη Β΄ ανάγνωση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τα άρθρα 1-39 και 41-44, 50-51 ενώ επιφυλάχθηκε για το άρθρο 40, ψήφισε παρών στο 45-46 παρών και όχι στα άρθρα 47-49.

Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 47 αφορά στους αγρότες παραγωγούς λαϊκών αγορών, που ήταν στο ειδικό καθεστώς και είχαν επιστροφή ΦΠΑ, της τάξης του 3%. Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη , η οποία επίσης έχει διαφωνήσει κατεξοχήν με το άρθρο 47 για τους αγρότες αλλά και για τον ΕΝΦΙΑ, σε ανάπηρους – πολύτεκνες οικογένειες δια του εισηγητή Γιάννη Κουτσούκου ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε τα άρθρα που αφορούσαν στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα στην Ολομέλεια.

-Διαφήμιση-

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας  ο Τρύφωνας Αλεξιάδης άφησε αιχμές και για τη Νέα Δημοκρατία και για το ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο θέμα της αναποτελεσματικότητας και τόνισε ότι δεν είχαν θεσμοθετήσει διαδικασίες , όπως το μητρώο ή το συντονιστικό αλλά και Λαφαζάνη/Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για «δείκτες κάποιου άλλου «αριστερόμετρου», που ο λαός τους έστειλε σπίτι του». Υποστήριξε ότι ούτε ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά αναμφίβολα έχουν γίνει πολύ περισσότερα, απ’ όσα έγιναν , απ΄ όσους τον κατηγορούν. Εξήγησε, δε, πως το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού είναι μέρος μιας συνολικότερης νομοθετικής παρέμβασης, καθώς θα έρθουν και άλλες διατάξεις σε επόμενα σχετικά νομοσχέδια.

Ο καβγάς με Ανδρέα Λοβέρδο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος  αναφέρθηκε στην υπόθεση της αυτεπάγγελτης δίωξης δυο εφοριακών, που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και ζήτησε για «την ισότητα των όπλων», να υπάρχει η  δυνατότητα επανελέγχου  όχι μόνο για το συμφέρον του Δημοσίου αλλά και για το συμφέρον των επιχειρήσεων, όπως υπήρχε μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι για την υπόθεση αυτή είχαν έρθει ξανά σε αντιπαράθεση, ο κ.Αλεξιάδης με τον κ.Λοβέρδο, μετά από επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ.Αλεξιάδης άφησε  ερωτηματικά γιατί ενδιαφέρεται τόσο για αυτήν την υπόθεση ο κ.Λοβέρδος τονίζοντας ότι στην υπόθεση αυτή «εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ» και τόνισε ότι «όπου τίθενται θέματα διαφάνειας για ανθρώπους που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι, θα κοπεί το χέρι» ενώ άφησε αιχμές και για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των οροθετικών γυναικών, επί θητείας Λοβέρδου, στο υπουργείο Υγείας. 

Ο κ.Λοβέρδος αποκάλεσε τον κ.Αλεξιάδη «άσχετο», γιατί αμφισβήτησε και τις νομικές του γνώσεις και σημείωσε πως αδιαφορεί οποιοσδήποτε και αν είναι εμπλεκόμενος , «ακόμη και ο πάπας της Ρώμης». Επανέλαβε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων των οροθετικών γυναικών έγινε, όχι από τον ίδιο, αλλά αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία για λόγους δημοσίου συμφέροντος. «Ειδικά, όταν αφορά εκκρεμείς υποθέσεις, δεν είσθε ούτε σαφής ούτε καθαρός», είπε στον κ.Αλεξιάδη.

Τελικά το φραστικό επεισόδιο έκλεισε με την παρέμβαση του προεδρεύοντος, Μάκη Μπαλαούρα. 

Άννα Στεργίου

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Υπέρ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για το λαθρεμπόριο καπνού  και υψηλότερων προστίμων, όσων επωφελούνται από αυτό, τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους, εκπρόσωποι φορέων της αλυσίδας του  καπνού, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της υπερφορολόγησης.

Όπως υποστήριξαν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των φόρων στον καπνό που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και στην αδυναμία του κράτους να εισπράξει έσοδα αλλά και των παραγωγών και των επιχειρήσεων ν΄ ανταποκριθούν σ΄ αυτές. Αφ΄ ενός διότι έχουν αυξηθεί πολύ οι φορολογικές υποχρεώσεις, αφ΄ετέρου γιατί οι όμορες χώρες είναι ξέφραγο αμπέλι, στο θέμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων ή καπνού.

Οι εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, υποστήριξαν πως οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος και εξέφρασαν την πεποίθηση την ανάγκη να ενισχυθεί το Συντονιστικό Όργανο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων την υπηρεσιών.

Διαφωνίες εκφράστηκαν από εκπροσώπους πολυτέκνων και αναπήρων άνω του 80% για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, καθώς με ένα μικρό επιπλέον εισόδημα από τόκους το χρόνο (300 ή 600 ευρώ αναλόγως) μπορούν να χάσουν τη δυνατότητα απομείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Την ανάγκη προστασίας τους, από την επερχόμενη λαίλαπα εξέφρασαν και οι περιπτερούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει προστασία της αλυσίδας του λιανεμπορίου, καθώς σήμερα οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα πώλησης τσιγάρων.

Πάντως, βαρύτατες αιχμές ακούστηκαν και για το θέμα της ιχνηλασιμότητας, όπου όπως επισημάνθηκε, πίσω από αυτή τη διαδικασία ,είναι συγκεκριμένες εταιρίες, που θέλουν να αναλάβουν αυτό το έργο. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης πάντως υποστήριξε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σκιές σε θέματα διαφάνειας και θα γίνουν όλες οι διαδικασίες με διαφάνεια. 

Άννα Στεργίου