Ήγγικεν η ώρα του διαλόγου

Οι προτάσεις που επεξεργάζονται Μαξίμου και υπουργείο Εργασίας

Ήγγικεν η ώρα του διαλόγου

Την ώρα που οι αγρότες ετοιμάζονται για ένα δυναμικό διήμερο στο κέντρο της Αθήνας, αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου, εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης με στόχο την προετοιμασία ενός πακέτου προτάσεων που, κατά τους εμπνευστές τους, θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο και να εκτονώσουν την κατάσταση.

Για την ώρα το Μαξίμου κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, κινούμενο στη γραμμή που χάραξε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί μόνο «εάν κι εφόσον» οι εκπρόσωποι των αγροτών δεχτούν να καθίσουν μαζί της στο τραπέζι του διαλόγου. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες τoυ ypaithros.gr και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί από σήμερα στα περίπτερα, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν:

-Παράταση της μεταβατικής περιόδου για το νέο σύστημα κατά τουλάχιστον 1 ή 2 χρόνια, ενδεχομένως και παραπάνω (σ.σ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε πρόσφατα αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επιμήκυνσης έως το 2025). Υπενθυμίζεται ότι το υπάρχον σχέδιο προβλέπει μεταβατική περίοδος χαμηλότερων εισφορών για τους αγρότες μέχρι το 2020.

-Δυνατότητα επιλογής μεταξύ χαμηλότερων ή υψηλότερων εισφορών από τους αγρότες, με αντίστοιχη μεταβολή όμως της (μελλοντικής) λαμβανόμενης σύνταξης. Πρόκειται για λύση που παραπέμπει σε δυνατότητα… εξατομίκευσης της σύνταξης: Εφόσον ο αγρότης επιλέγει τις χαμηλότερες εισφορές, θα υπάρχει μια κλίμακα εκπτώσεων στη συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση. Αντίθετα, εάν επιλέγει τις υψηλότερες εισφορές θα μπορεί να κάνει χρήση της νέας, μεγαλύτερες μεταβατικής περιόδου που προαναφέραμε. Πρόκειται για λύση που παραπέμπει σε εξατομίκευση της σύνταξης.

– Παράλληλα αναζητείται φόρμουλα για διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτοτέλειας του ΟΓΑ, τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο «μεταβατικό» διάστημα. Μάλιστα, στο υπουργικό της Πέμπτης ακούστηκαν και απόψεις για πλήρη διαχωρισμό του ΟΓΑ από το Ενιαίο Ταμείο –πρόταση που πάντως βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής του «σχεδίου Κατρούγκαλου».

– Εξετάζεται να υπάρχει ειδική μέριμνα για νέους αγρότες αλλά και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες (που θα ορισθούν με βάση το νέο μητρώο αγροτών), κατ’ αναλογίαν του μοντέλου που έχει ήδη προταθεί για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε αναλυτικά ρεπορτάζ στο φύλλο της «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.