Ορμόνη ρυθμίζει την επιθυμία για γλυκά και αλκοόλ

Μια ορμόνη που βρίσκεται στο ήπαρ των θηλαστικών έχει τη δυνατότητα να μειώσει την επιθυμία στα γλυκά και το αλκοόλ, όπως διαπίστωσε πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές από το UT Southwestern Medical Center ανακάλυψαν ότι η ορμόνη – αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 21- ενεργεί μέσω του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου, αποδυναμώνοντας τις επιθυμίες. Η έκκρισή της προκαλείται στο σώμα από ακραίες ψυχρές θερμοκρασίες, ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή και στην κατανάλωση υδατανθράκων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, αποτελεί μία από τις πολυάριθμες μελέτες που εξετάζουν τη σύνδεση μεταξύ των ορμονών του ήπατος και του νευρικού συστήματος. Με περαιτέρω έρευνα, η ορμόνη FGF21 μπορεί να παρουσιάσει νέες δυνατότητες για τις μεθόδους αντιμετώπισης ορισμένων μορφών εθισμού και του διαβήτη τύπου 2, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας αυξάνουν την πιθανότητα με τη χορήγηση της FGF21 να μπορούμε να επηρεάσουμε τις προτιμήσεις του ατόμου για τη διατροφή και δυνητικά να τη χρησιμοποιήσουμε για τη θεραπεία του αλκοολισμού, δήλωσε ο δρ Steven Kliewer, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης παρουσίασαν μειωμένες προτίμηση για ζαχαρούχο και αλκοολούχο νερό.

Πηγή: MEDsin.gr