Hμέρα της κρίσης η 30η Mαρτίου για την ΕΒΖ

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την τύχη της ΕΒΖ

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, με όλους τους εμπλεκόμενους να εξετάζουν διάφορα πλάνα, όχι μόνο για το πώς θα κρατηθεί στη ζωή η βιομηχανία, αλλά και για να υιοθετηθεί το σενάριο εκείνο που θα την θέσει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Το σχέδιο που υπέβαλε η διοίκηση της εταιρείας θεωρείται μη επαρκές από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία αντιπροτείνει δραστικότερες λύσεις οι οποίες εκτιμά ότι μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της.  Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας στις 30 Απριλίου. 

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Παρουσιάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ανέφεραν ότι είναι μεν ρεαλιστικό, ωστόσο μας επισήμαναν ότι δεν είναι τόσο καλό για να εγκριθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται η ΕΒΖ». Πρόσθεσε ότι «ζητούν τέτοια κερδοφορία, που η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕΒΖ, δεν μπορεί να παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ωστόσο, σημείωσε, «τίποτα όμως δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού στις 30 Μαρτίου 2016, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς. Εν τω μεταξύ θα καταρτιστεί και το σχέδιο χρηματοδότησης που θα μας παρουσιάσουν». Πρόσθεσε δε ότι, «το μόνο άσχημο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το ασφυκτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εμείς, η διοίκηση της ΕΒΖ, θα πρέπει να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».

Στο μεταξύ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης -ο οποίος μαζί με συναδέλφους του βρέθηκε στην Αθήνα όπου είχαν επαφές με διάφορα στελέχη που εμπλέκονται στο θέμα της ΕΒΖ-, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε: «τις τελευταίες ώρες ακούμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν δέχεται τελικά το επιχειρησιακό πλάνο που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΒΖ και προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μπογιαννίδη «η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές για αγορά των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, ανέτρεψε το αρχικό πλάνο και σήμερα εξετάζεται μεν η χρηματοδότηση της εταιρείας, αλλά με βάση το σενάριο να πουληθούν τα ακίνητα της εταιρείας και να παραμείνουν στην βιομηχανία μόνο αυτά σε Πλατύ, Ορεστιάδα και Σέρρες και υπό τον όρο ότι θα αποπληρωθεί η οφειλή ύψους 50 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Τράπεζα Πειραιώς, εντός της επόμενης δεκαετίας».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπογιαννίδης «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, τότε θα υπάρξει χρηματοδότηση της εταιρείας, 5,5 εκατ. ευρώ άμεσα και άλλα 6,5 εκατ. ευρώ κάποια στιγμή, χωρίς αυτή να διευκρινίζεται». Πρόσθεσε «ο Σέρβος επενδυτής δίνει μεν 25 εκατ. ευρώ για τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στην Σερβία, αλλά ποιος σκέφτεται ότι εάν προχωρήσει το deal, τότε η βιομηχανία το πιο πιθανόν θα αποτελεί παρελθόν;», διερωτήθηκε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ -ενδεχομένως και σήμερα- πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το θέμα της ΕΒΖ, αλλά και να διερευνηθεί εάν υπάρχει άλλη πηγή χρηματοδότησης. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες επανέρχεται το ενδιαφέρον Βραζιλιάνικου ομίλου για συνεργασία με την ΕΒΖ, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στην Βόρεια Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι.

Βάζει ψηλότερα τον πήχη για φέτος η σερβική θυγατρική

Εν τω μεταξύ, την αύξηση στο 50% στις δραστηριότητες και στους όγκους της έθεσε ως στόχο για φέτος η Crvenka A.E, θυγατρική εταιρεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία και μέλος του ομίλου ΕΒΖ, που το 2015, παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο επετεύχθη η επεξεργασία 600.000 τόνων ζαχαρότευτλων και παράγοντας έτσι 73.000 τόνους ζάχαρης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυνμίζετα ότι η πώληση της εν λόγω εταιρείας αποτελεί βασικό κομμάτι του business plan που επεξεργάζονται η Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση της ΕΒΖ.

«Ο όμιλος της ΕΒΖ, έχει τη δυνατότητα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ζάχαρης στην περιοχή των Βαλκανίων, και το 2016 να γίνει η πρώτη χρονιά προς την υλοποίηση αυτού του οράματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, την οποία και υπογράφει ο υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων σχέσεων Crvenka Εργοστάσιο Ζάχαρης στην Σερβία A.E (του ομίλου ΕΒΖ), καθηγητής Dr. Χρήστος Αλεξόπουλος

Αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει για φέτος η θυγατρική της ΕΒΖ στην Σερβία, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η εταιρεία ξεκίνησε την προετοιμασία της για φέτος, αφού πρώτα πέτυχε να αποκαταστήσει την καλή της φήμη στην αγορά ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό εταίρο, όπως για παράδειγμα την αποπληρωμή των παραγωγών», ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία και τα δύο εργοστάσια της θυγατρικής της ΕΒΖ στην Σερβία, στις περιοχές Crvenka και το Žabalj». Τονίζεται δε ότι «λόγω των υψηλότερων επενδύσεων, αναμένεται η αύξηση καλλιέργειας ζαχαρότευτλων διότι θα αποφέρει υψηλότερα εισοδήματα στους καλλιεργητές σε σύγκριση με άλλες τοπικές καλλιέργειες».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για την ενθάρρυνση της μεγαλύτερης πρωτογενούς παραγωγής ζαχαρότευτλων, η θυγατρική της ΕΒΖ στη Σερβία – μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων – ξεκίνησε ένα έργο μεγάλης κλίμακας, με την ονομασία `HELLENIC SUGAR `, όπου με την συνεργασία ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων και ιδρυμάτων, «έχει ως στόχο να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στους παραγωγούς και έτσι να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ανταγωνιστικής παραγωγής τα επόμενα χρόνια». Συμπληρώνεται μάλιστα ότι «υπό τον όρο το 2016 να είναι μια επιτυχημένη χρονιά, η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στον τομέα αυτό, με στόχο μεγαλύτερες παραγωγές , προκειμένου να αυξηθούν και οι εξαγωγές στις γειτονικές χώρες».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ως «δεδομένο ότι ο όμιλος θα υπερνικήσει τα σημερινά προβλήματα» και υπογραμμίζεται ότι «στη συνέχεια ο όμιλος θα προχωρήσει με επιτυχία στην αναδιάρθρωση της, αφού αναμφισβήτητα έχει τη δυνατότητα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ζάχαρης στην περιοχή των Βαλκανίων».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Crvenka AE προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις των παγίων εξόδων και σε συνδυασμό με την παραγωγή ζάχαρης στο ένα από τα δυο εργοστάσια που είναι στην ιδιοκτησία της, αλλά και με την πώληση αυτής σε υψηλότερες τιμές πώλησης «πέτυχε να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της στην ώρα τους και να γίνει αντιστροφή των απωλειών του 2014 σε θετικά πρόσημα, παρά των χαμηλότερων όγκων παραγωγής», ενώ τονίζεται ότι, «οι θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία, κατέβαλαν στην μητρική εταιρεία ποσό ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ την τελευταία 10ετία, σε μερίσματα και ζάχαρη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)