Χιλιάδες οι επισκέπτες της 26ης Agrotica

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 31/1, η 26η έκθεση ΑGROTICA στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με χιλιάδες κόσμου να έχει ήδη επισκεφθεί τους χώρους της.

Χιλιάδες οι επισκέπτες της 26ης Agrotica

Μόνο το Σάββατο 30/1, οι επισκέπτες της ήταν περισσότεροι από 30.000, με την προσέλευση να είναι ακόμη πιο αυξημένη την Κυριακή.

Η μεγαλύτερη αγροτική έκθεση της Ν.Α. Ευρώπης πλαισιώνεται από ημερίδες και συνέδρια, που κορυφώνονται σήμερα.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου για την ημερίδα με θέμα «Εξωστρεφής γεωργία – Κτίζοντας την Εξαγωγική Επιτυχία», που συνδιοργανώνουν την τελευταία ημέρα της έκθεσης, το Α ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου της AGROTICA, με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Προοπτικές στην Καλλιέργεια των Οπωροκηπευτικών» (30 και 31/1). Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ – HELEXPO και το Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας επισήμανε πως οι νέες τεχνολογίες είναι κρίσιμες και ο συνδυασμός τους με την αγροτική παραγωγή μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε άλματα.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, σημείωσε πως το ΑΠΘ στέκεται δίπλα στον παραγωγό και τον βοηθά να βελτιώνει το εισόδημα του, ενώ η Γεωπονική Σχολή του πανεπιστημίου είναι μία από τις καλύτερες σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Χανιώτης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να δουν οι Έλληνες παραγωγοί τι πρέπει να κάνουν για να εξελιχθούν είναι να ψάξουν να βρουν δίπλα τους κάτι καινοτόμο το οποίο δουλεύει.

«Υπάρχει δυναμισμός στην ελληνική γεωργία και στο εξωτερικό βλέπουμε πλέον πιο πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε σχέση με παλαιότερα» είπε και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα χρειάζεται ένα σύστημα παροχής συμβουλών στους παραγωγούς, που θα τους καλύπτει για τα πρακτικά προβλήματα τους, αλλά θα τους μεταδίδει και τη νέα γνώση που προκύπτει από την έρευνα και την καινοτομία.

Οι νέες τάσεις και προοπτικές στην εμπορία των οπωροκηπευτικών αναλύθηκαν από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Ευθυμία Τσακιρίδου, η οποία τόνισε πως η πιστοποίηση, η αυθεντικότητα, η ιχνηλασιμότητα, οι μικρές αλυσίδες προσφοράς, τα εναλλακτικά κανάλια διανομής και τα κοινωνικά δίκτυα είναι επίκαιρα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τη διάθεση των οπωροκηπευτικών στην αγορά.

Ο Πρόεδρος της Ζεύς Ακτινίδια, Δημήτρης Μανώσης, αναφερόμενος στο ακτινίδιο είπε πως αυξήθηκε κατά 20% η παραγωγή του στη χώρα μας και πλέον η Ελλάδα διεκδικεί την 3η θέση στον κόσμο (με κριτήριο τον όγκο παραγωγής), απειλώντας να εκτοπίσει σύντομα τη Χιλή.

Για την ταυτοποίηση της πρώτης ελληνικής ποικιλίας ακτινιδίου μίλησε ο Αθανάσιος Μαυρομάτης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, ενώ στην ελιά, η οποία πέρσι ως παραγωγή στην Ελλάδα πήγε πολύ καλά, αναφέρθηκε ο Δημήτριος Γερασόπουλος, καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Την δραστηριότητα της ελληνικής κονσερβοποιίας φρούτων ανέλυσε ο Στυλιανός Θεοδουλίδης, διευθυντής της βιομηχανίας Venus Growers, τονίζοντας πως η χώρα μας κατέχει το 41% των παγκόσμιων εξαγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, το οποίο στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι κονσερβοποιημένο. Φέτος οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις συμπύρηνου ροδάκινου στη χώρα μας (σχεδόν όλες στην Κ. Μακεδονία) θα φτάσουν τα 200.000 στρέμματα και η σχετική παραγωγή μπορεί να απορροφηθεί από το εγχώριο δυναμικό των βιομηχανιών μεταποίησης.