Στο 50% η αύξηση του κόστους για τα Βιρτζίνια – «Τα επιπλέον 20 λεπτά στο κιλό δεν λύνουν το πρόβλημα»

Ανάλογα με την ποικιλία καπνού και την περιοχή καλλιέργειας, ξεκίνησαν οι πρώτες προετοιμασίες για τις σπορές. Ήδη, έχουν σηκωθεί τα σαμάρια και αργότερα θα περαστούν τα πλαστικά, ώστε να γίνουν οι αντίστοιχες εργασίες. Οι σπορές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Κατερίνης, δεν προβλέπονται μεγάλες διακυμάνσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά κυριαρχεί έντονος προβληματισμός για το κόστος παραγωγής.

Ο Νίκος Μαυρίδης από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας δείχνει προβληματισμένος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, λόγω της έλλειψης εργατών γης, αλλά και του αυξημένου κόστους παραγωγής. «Με 15-20 λεπτά αύξηση το κιλό στον καπνό για την τρέχουσα περίοδο και σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται για το επόμενο διάστημα, δημιουργούνται σοβαροί προβληματισμοί στους καπνοπαραγωγούς. Στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα η τιμή ανέβηκε, ενώ στον καπνό παραμένει σταθερή», αναφέρει.

Το θετικό για την ποικιλία αυτή είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή για πολλές δεκαετίες και καλλιεργείται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μαυρίδης, «η συνέχισή της θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς σε συνεργασία με τους εμπόρους. Οι τιμές θα σηματοδοτήσουν και την προοπτική του προϊόντος».

Το ρεύμα είναι το πρόβλημα για τα Βιρτζίνια

Για σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνουν λόγο καπνοπαραγωγοί από την Τιθορέα Φθιώτιδας. Ο Λουκάς Κούσουλας εστιάζει στο κόστος παραγωγής της ξήρανσης του καπνού, που εκτινάχθηκε στα ύψη. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι από τα 200 ευρώ τον τόνο, που πλήρωναν στο πέλλετ για την ξήρανση του προϊόντος πέρυσι, φέτος ξεπερνούν τα 350 ευρώ.

«Σε συνδυασμό με την άρδευση, αλλά και τη λειτουργία των ξηραντηρίων, έχουμε μία αύξηση στο κόστος πάνω από το 50%». Οι πρώτες συζητήσεις που γίνονται με τους εμπόρους κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του καπνού κατά 20 λεπτά σε σύγκριση με την περσινή τιμή, δηλαδή από τα 2,50 στα 2,70 ευρώ για την ανώτερη τιμή.

«Μια τέτοια προοπτική για την τρέχουσα περίοδο δεν δίνει διέξοδο στο πρόβλημά μας και για τον λόγο αυτόν βλέπω εκτάσεις μειωμένες και παραγωγούς που δεν θα καλλιεργήσουν καθόλου», εκτιμά ο κ. Κούσουλας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Θύμιου Πουρνάρα από την Αγία Μαρίνα Τιθορέας, που έκανε λόγο και αυτός για το κόστος παραγωγής, υπογραμμίζοντας όμως και «την έλλειψη εργατών γης, που είναι αναγκαίοι για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια».