Αντιθέσεις: Εύβοια

Ο κρατικός μηχανισμός έσωζε ζωές στην Εύβοια

Περιφέρεια και κυβέρνηση έχουν σοβαρές ευθύνες για την τραγωδία

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ο βιασμός της φύσης συχνά τιμωρεί. Και πληρώνουν αθώοι, με τη ζωή και τις περιουσίες τους, όσα γίνονται για χρόνια με τον αέρα, τα νερά, τα δάση, το περιβάλλον.

Αυτό έγινε και με τη νεροποντή και τη φονική πλημμύρα στην Εύβοια, που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους δυστυχώς και ένα βρέφος, που παρασύρθηκε από τα νερά. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε σπίτια, εγκαταστάσεις και καταστήματα, με τον δειλό λόγω κορωνοϊού τουρισμό της περιοχής να αφανίζεται εντελώς.

Τι ακριβώς έγινε; Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για σφοδρή καταιγίδα, αλλά πολύ πιο ήπια από αυτή που τελικά ξέσπασε. Παρόλα αυτά, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε έγκαιρα, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πάνω από εκατό άνθρωποι να διασωθούν από τις δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή με μηχανήματα, βάρκες, οχήματα, ακόμα και ελικόπτερα.

Χαρακτηριστικό για το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση της κυβέρνησης είναι ότι στον τόπο της καταστροφής έσπευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Και την επόμενη μέρα την περιοχή επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να επιθεωρήσει τις ζημιές, να εμψυχώσει τους κατοίκους και να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα στήριξής τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνηθίζει από τότε που ο λαός τον έστειλε στην αντιπολίτευση, έσπευσε να εκμεταλλευτεί αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Κατηγορεί τον κρατικό μηχανισμό για ολιγωρία, παραβλέποντας το πλήθος των ανθρώπων που διασώθηκαν χάρη ακριβώς στην κινητοποίηση όλων των μέσων. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν προειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι με το 112, παραβλέποντας το γεγονός ότι αν κάτι τέτοιο γινόταν, αν δηλαδή η Πολιτική Προστασία καλούσε τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, θα θρηνούσαμε τώρα πολύ περισσότερους νεκρούς. Κατηγορεί, τέλος, την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της τραγικής κατάστασης, προφανώς παίρνοντας παράδειγμα από τον τρόπο που ο ίδιος διαχειρίστηκε παρόμοιες καταστάσεις.

Όπως και να έχει το πράγμα, προφανώς και η αντιπολίτευση θα πει αυτό που νομίζει. Κρείττον σιγάν όμως, ιδίως όταν καταγγέλλουν σε υψηλούς τόνους οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και για την τραγωδία στη Μάντρα. Με τα θύματα της πλημμύρας, όπως και με τα θύματα οποιασδήποτε φυσικής ή άλλης καταστροφής, ουδείς δικαιούται να παίζει μικροκομματικά παιγνίδια.

Ε.Κ.

Πρέπει να επιστρατεύει κανείς λογική κι ευαισθησία, όταν αποδίδει ευθύνες για τραγωδίες με ανθρώπινα θύματα. Ακόμα κι αν απέναντι ως υπεύθυνους έχει εκείνους που δεν δίσταζαν να μιλούν για «έγκλημα» και να αποδίδουν κακουργηματικές ευθύνες σε εκείνους που βρέθηκαν στη θέση τους σε άλλες τραγικές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την τραγωδία στην Εύβοια, γιατί:

• Πολύ αργά και πολύ λίγο κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό. Κι αυτό είναι διαπίστωση όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

• Δεν προειδοποίησε τους κατοίκους για την επερχόμενη καταιγίδα. Και για το ζήτημα αυτό ο κ. Χαρδαλιάς ψεύδεται. Ο ρόλος του 112 δεν είναι μόνο να καλεί σε εκκένωση, όπως ισχυρίστηκε. Είναι να δίνει οδηγίες στους κατοίκους, για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν, ενόψει ακραίων φυσικών φαινομένων.

• Δεν προχώρησε ούτε εκατοστό από τα αντιπλημμυρικά που έταξε πέρυσι τέτοιον καιρό, μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια. Ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε τότε έργα-εξπρές, αλλά τελικά η περιοχή παραδόθηκε ανοχύρωτη στην καταιγίδα.

• Για μία ακόμη φορά έκανε την τραγωδία σώου. Ο κ. Χαρδαλιάς έσπευσε να συκοφαντήσει την ΕΜΥ για τις προβλέψεις της, οι οποίες όμως αποδείχτηκαν ακριβείς, για να φορτώσει αλλού τις ευθύνες για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.

• Και τέλος, με τον πιο χυδαίο τρόπο, εξαφάνισαν από το κάδρο τις ευθύνες της περιφέρειας. Για τη Μάνδρα έφταιγε η Δούρου, όπως και για το Μάτι. Για την Εύβοια φταίει η κλιματική αλλαγή. Κι αυτό βέβαια συνέβη επειδή περιφερειάρχης μέχρι πέρυσι ήταν ο ανηψιός του πρωθυπουργού, Κώστας Μπακογιάννης. Και διάδοχός του ο εκλεκτός της οικογένειας και της ΝΔ, Φάνης Σπανός.

Δεν χωράει καμιά συζήτηση για τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, όσο και της περιφέρειας. Είναι σοβαρές και πρέπει να αποδοθούν, χωρίς κραυγές και κυνήγι μαγισσών. Έχει όμως σημασία να βγάλουμε επιτέλους ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα από τις απανωτές τραγωδίες μερικά συμπεράσματα. Πρώτον, χωρίς ακρότητες, να επισημαίνονται οι όποιες ευθύνες, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Δεύτερον, να υπάρξει ένα σύνολο από έργα που θα οχυρώσουν τις πιο ευάλωτες περιοχές, απέναντι στα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τρίτον να αντιμετωπίσουμε επιτέλους με σοβαρότητα ως χώρα την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, πριν να είναι αργά.

Με την επικοινωνία μπορεί κανείς να κάνει πολλά. Αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει –και κυρίως να προλάβει– τραγωδίες όπως αυτή στην Εύβοια.

Ε.Σ.