Copa – Cogeca: Η έρευνα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των αγροτών

Copa – Cogeca: Η έρευνα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των αγροτών

Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου των Copa Cogeca απασχόλησε το θέμα της καινοτομίας στην αγροτικής παραγωγής και οι ανάγκες των αγροτών. Επιπλέον επισημάνθηκε πός σημαντικό είναι το θέμα της εκπαίδευσης. Επ’ αυτού τοποθετήθηκε Ιρλανδός Tom Kelly, (ΙΕ), Director of Knowledge Transfer, Teagasc σημείωσε ότι «προκειμένου να βοηθήσουμε στην μεταφορά της γνώσης από τον ερευνητή στο αγρότη θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την κατάσταση του αγροτικού τομέα σε κάθε χώρα ξεχωριστά. «Εμείς δίνουμε συμβουλές με 400 συμβούλους εκπαίδευσης, 500 ερευνητές, διδακτορικούς. Όλοι αυτοί είναι ενεργοί στο θέμα της έρευνας και όλα γίνονται οργανωμένα».

Επίσης σημείωσε ότι τα βασικό σημείο που θα πρέπει να εστιάσουν όλοι είναι το γεγονός ότι «η έρευνα θα πρέπει να είναι σχετική με τις ανάγκες των αγροτών. Οι γεωργικοί  σύμβουλοι δουλεύουν στο πεδίο και διασφαλίζουν ότι οι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις. Με αυτά τα όπλα και τις μεθόδους θα πρέπει να προχωρήσουμε. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί αγρότες. Ο ρόλος μας είναι να καταλάβουμε τις ανάγκες τους και να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνσής ώστε να τους βοηθήσουμε με τα νέα όπλα που διαθέτει η τεχνολογία. Επίσης καίριο ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να παίξουν και οι Ομάδες Παραγωγών.

Όσον αφορά τα προβλήματα στην εφαρμογή της καινοτομίας οι συμμετέχοντες στο πάνελ τόνισαν πως «Τα συστήματα καινοτομίας στον αγροτικό τομέα δεν λειτουργούν παντού καλά, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία. Έχουμε εφαρμογή μικρών πρότζεκτ, κατακερματισμένων όμως με αποτέλεσμα αυτό το μοντέλο να μην είναι λειτουργικό». Μάλιστα επισημάνθηκε ότι προς την κατεύθυνση της καλύτερης εφαρμογής της καινοτομίας, μπορεί να διαδραματίσει η Copa φέρνοντας σε επικοινωνίας όλους τους φορείς που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα ώστε να υπάρχει ανατροφοδότηση τ.ης πληροφορίας. Εν αντιθέσει με την Ιρλανδία, στην Αυστρία – όπως επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Γεωργίας της χώρας κα. Mirjam Linninger – προσπάθειες μεταφοράς καινοτομιών στην πρωτογενή παραγωγή ήταν επιτυχείς. Προβλήματα αναφέρθηκαν και σε άλλες χώρες όπως η Λιθουνία όπου όπως ανέφεραν οι ομιλιτές «εταιρείες που συμμετέχουν σε πρότζεκτ έχουν δημιουργήσει τα δικά τους μονοπώλιο… της γνώσης οπότε οι αγρότες θα πρέπει να προστατευθούν».

Ανθή Γεωργίου -Χρήστος Διαμαντόπουλος