Διεθνές συνέδριο στη Λάρισα: Η συνεισφορά της νέας γενιάς στην αγροτική ανάπτυξη

thessalia-sinedrio-agrotiki-anaptixi

Χ ρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θα επηρεαστεί θετικά η νέα γενιά για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και για τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει η συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την τοπική αυτοδιοίκηση εξήχθησαν στο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο. Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο έλαβε χώρα στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του διεθνούς σχεδίου δράσης «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Συνοχή και την Αλληλεγγύη στις Αγροτικές Περιοχές» (ENSURE), που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα ENSURE υλοποιήθηκε με επιτυχία από τον Δήμο Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ η συνάντηση των συμμετεχόντων ήταν η πέμπτη στη σειρά (η προηγούμενη έγινε στο Πέζαρο της Ιταλίας τον περασμένο Οκτώβριο).

Εισηγήσεις

Μετά την εναρκτήρια ομιλία του Θάνου Θεοδώρου, αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού Βόλου, ειδικοί και ακαδημαϊκοί μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν τη νέα γενιά, έτσι ώστε η τελευταία να συνεισφέρει στην αγροτική ανάπτυξη.

Ο Γεώργιος Νάνος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για τα «Καινοτόμα καλλιεργητικά συστήματα στην Κηπουρική», ο κ. Νικόλαος Κατσούλας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τα θερμοκήπια στη Μεσόγειο (MED-Greenhouses) και συγκεκριμένα για την «Πράσινη ανάπτυξη μέσω της κεφαλαιοποίησης καινοτόμων θερμοκηπίων», ο Γεώργιος Βλόντζος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τις τρέχουσες προκλήσεις για νέους γεωπόνους και τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στην αγορά εργασίας, ενώ ο τελευταίος ομιλητής, ο Γεώργιος Δημόκας, διευθυντής της AFC (Agriculture Farm Consulting), παρουσίασε τα χρηματοοικονομικά και αναπτυξιακά εργαλεία για νέους αγρότες.

Μεταξύ των πολλών επισκέψεων που πραγματοποίησαν οι σύνεδροι σε τουριστικές περιοχές του Πηλίου και αξιόλογες παραγωγικές μονάδες, ήταν και αυτή στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της «Gardenia Growers Group», μιας αναπτυσσόμενης εταιρείας που προμηθεύει με φυτά γαρδένιας την ευρωπαϊκή αγορά. Σήμερα, η εν λόγω εταιρεία αριθμεί 86 εκτάρια (74 θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και 12 υπαίθριας καλλιέργειας) συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης, με ετήσια παραγωγή που αγγίζει τα 1.100.000 φυτά όλων των τύπων, τα περισσότερα εκ των οποίων προωθούνται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εγκαινιάζεται σύντομα πιλοτικό θερμοκήπιο του Πανεπιστημίου Βόλου

Στη δημιουργία ενός πιλοτικού θερμοκηπίου, και μάλιστα σε επίπεδο Μεσογείου, προχώρησε το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο, θα ενσωματώνονται όλες οι νέες τεχνολογίες, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, τη μείωση του κόστους και, ταυτόχρονα, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που είναι και το ζητούμενο.

Αυτό ανακοίνωσε στη σχετική παρουσίαση ο διευθυντής του εργαστηρίου, αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Κατσούλας, προσθέτοντας πως «το θερμοκήπιο είναι ήδη έτοιμο και εντός των ημερών πρόκειται να γίνει η πρώτη σπορά με βιομηχανική ντομάτα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να έχουν βγει οι πρώτες κόκκινες ντομάτες. «Στόχος μας είναι βεβαίως να έχουμε περισσότερες επιδεικτικές καλλιέργειες», ανέφερε ο κ. Κατσούλας. Όπως εξήγησε, παραγωγοί, αλλά και εταιρείες μπορούν να επισκέπτονται το πιλοτικό θερμοκήπιο για να βλέπουν στην πράξη τα αποτελέσματα του συστήματος, που έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.