Εκδήλωση στις 15/2 για τα αποτελέσματα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στο βαμβάκι

Εκδήλωση στις 15/2 για τα αποτελέσματα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στο βαμβάκι

Εκδήλωση για την μέχρι τώρα πορεία και τα αποτελέσματα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στο βαμβάκι πρόκειται να πραγματοποιήσει η εταιρεία «Αγροτική Καινοτομία», την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Chris & Eve στην Κομοτηνή.

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στη συνάντηση που έγινε στις εγκαταστάσεις των «Θρακικών Εκκοκιστηρίων». Ήταν η δεύτερη χρονιά εφαρμογής και τα αποτελέσματα ήταν πολύ σημαντικά τόσο για την άρδευση όσο και για τη θρέψη και την φυτοπροστασία

Αυτό που έγινε κατανοητό ήταν ότι χρόνο με τον χρόνο, όσο θα μαζεύονται περισσότερα δεδομένα, τόσο το σύστημα θα είναι πιο ακριβές με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση του κόστους εισροών, στη βελτίωση των στρεμματικών αποδόσεων, της ποιότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σε 5.000 στρέμματα στο νομό Ροδόπης εφαρμόζεται ήδη η ευφυής γεωργία, όπως μας ενημερώνει ο ιδρυτής της επιχείρησης Σταμάτης Κουρούδης, εκφράζοντας την πεποίθηση για αύξηση των στρεμμάτων την επόμενη χρονιά. Η πεποίθηση αυτή εκπορεύεται από τις συζητήσεις που είχε με τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι, όπως μας μετέφερε ο κος Κουρούδης “συνεχίζουν και για την επόμενη χρονιά, άσχετα αν αυτό έχει κάποιο κόστος για εκείνους. Όσο περνάει ο καιρός το μοντέλο αυτό δουλεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που ήταν καλύτερα από την περσινή χρονιά και του χρόνου πιστεύουμε θα είναι ακόμα καλύτερα”.

Ο κος Κουρούδης μπορεί να δηλώνει περήφανος για το πρόγραμμα αυτό, αφού είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι ο αγροτικός τομέας πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Ο ίδιος λέει “παντού έχει μπει η τεχνολογία και η χρήση των δεδομένων, κάτι που περνάει με γοργούς ρυθμούς και στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε αυτή είναι και η πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό θα είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της νέας ΚΑΠ και εμείς με περηφάνια ήδη δύο χρονιές το εφαρμόσαμε στην βαμβακοκαλλιέργεια στην Ροδόπη και δεν έχει γίνει πουθενά αλλού. Δηλαδή να καλλιεργεί κανείς με τα πραγματικά δεδομένα και όχι μόνο με την εμπειρία”. Πλέον οι παραγωγοί στο νομό δεν προτάσσουν μόνο το θέμα των επιδοτήσεων, αφού αντιλαμβάνονται ότι οι εξελίξεις τρέχουν.

Γι’ αυτό ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερες τιμές για το τελικό προϊόν. Αυτό που προσφέρει η ευφυής γεωργία, σύμφωνα με τον κο Κουρούδη είναι “η μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή σου λέει ακριβώς πότε θα ποτίσεις και με τι ποσότητα, πότε θα ραντίσεις και πόσο. Ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα που βγήκε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων είναι ότι ρίχνουμε παραπάνω κάλιο, ενώ υπάρχει υπερπληθώρα καλίου στα χωράφια μας. Αυτό σημαίνει ότι και ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα αλλά και ότι δημιουργούμε άλλα προβλήματα στην παραγωγή μας”.

Πηγή: xronos.gr