Για τον σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας θερμοκηπιακής μονάδας είναι απαραίτητη η γνώση μιας σειράς παραμέτρων, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στις σωστές αποφάσεις και επιλογές για το επιθυμητό αποτέλεσμα ενός παραγωγικού θερμοκηπίου. Για την τελική υλοποίηση μιας θερμοκηπιακής μονάδας, οι πληροφορίες που θα πρέπει να συλλεχθούν χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:

  • Η πρώτη κατηγορία σχετίζεται με τις πληροφορίες που αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον της περιοχής που πρόκειται να εγκατασταθεί η μονάδα.
  • Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με τις πληροφορίες της περιοχής (θέση μονάδας, προσβασιμότητα, ποιότητα εδάφους κ.λπ.).
  • Η τρίτη και σημαντικότερη κατηγορία αφορά την τελική διαμόρφωση του είδους του θερμοκηπίου που θα επιλεχθεί να κατασκευαστεί (τύπος, διαστάσεις, υλικά κάλυψης, εξοπλισμοί κ.λπ.).

Κλιματολογικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες

Στην πρώτη κατηγορία, λαμβάνονται υπόψη πληροφορίες όπως ο τύπος κλίματος της περιοχής, αν δηλαδή είναι ηπειρωτικό, παραθαλάσσιο, πεδινό ή νησιωτικό. Καταγράφεται, επίσης, η θερμοκρασία ανά περιοχή, η υγρασία, η ετήσια βροχόπτωση, η χιονόπτωση, η ανεμοποίηση και η ηλιοφάνεια. Όσον αφορά τα γυάλινα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η χαλαζόπτωση, αλλά και οι σεισμοί.

Πληροφορίες περιοχής

Με τη συγκέντρωση των πληροφοριών ανά περιοχή έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τις απαιτήσεις της κατασκευής, όσον αφορά τις χωματουργικές εργασίες, τη θεμελίωση του θερμοκηπίου, το σύστημα υποστράγγισης κ.ά. Επίσης, μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της απόστασης από απομακρυσμένες περιοχές (αγορές, αναλώσιμα κ.λπ.). Συγκεκριμένα, στη δεύτερη αυτή κατηγορία καταγράφονται πληροφορίες, όπως το υψόμετρο, ο προσανατολισμός, η τοπογραφία εδάφους, ο τύπος εδάφους, αν υπάρχουν υπαίθριες καλλιέργειες στον χώρο, η κοντινότερη πηγή άρδευσης, η στράγγιση του εδάφους, η προσβασιμότητα, οι παροχές (ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο), αλλά και διάφορες ιδιαιτερότητες (αρχαιολογία, λίμνες, ποτάμια, προστατευόμενες περιοχές), αλλά και η τοποθεσία.

Πληροφορίες κατασκευής

Στην τρίτη κατηγορία καταγράφονται πληροφορίες που σχετίζεται με την κατασκευή του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, καταγράφονται πληροφορίες όπως το είδος του έργου (νέα κατασκευή, επέκταση υφιστάμενης κατασκευής, εκσυγχρονισμός) και ο σκοπός του έργου (παραγωγή και εμπορία, έρευνα, πιλοτική εφαρμογή). Επίσης, καταγράφονται πληροφορίες, όπως ο τύπος της καλλιέργειας, η καλλιεργητική περίοδος, η πυκνότητα φύτευσης, οι τύποι θερμοκηπίου, τα υλικά κάλυψης, οι αποστάσεις (άνοιγμα αψίδας, απόσταση τόξων, ύψος ορθοστατών), ο αριθμός μονάδων, οι πόρτες, ο αερισμός, τα παράθυρα, ο τύπος σκελετών, η σκίαση, η εξοικονόμηση ενέργειας, τα δίχτυα, το σύστημα θέρμανσης, ο τύπος καυσίμου, το σύστημα δροσισμού, οι απαιτήσεις σε CO2. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη ο τύπος άρδευσης και λίπανσης, η ποιότητα του νερού, η υποστράγγιση , η ανάρτηση της καλλιέργειας, ο τεχνητός φωτισμός, καθώς και οι βοηθητικοί χώροι.

Διαβάστε ακόμη: Οι τύποι θερμοκηπίου, τα υλικά κάλυψης και η διαδικασία για την κατασκευή θερμοκηπίου

Τέλος, αν κάποιος θέλει να κατασκευάσει ένα θερμοκήπιο, σύμφωνα με το ΦΕΚ 270 για την εκτός σχεδίου δόμηση, τα θερμοκήπια κατασκευάζονται χωρίς άδεια και περιορισμούς στο μέγεθος, θα πρέπει όμως να προσέξει, να υπάρχει η ανάλογη έγκριση τύπου από τον κατασκευαστή, ειδικά αν θελήσει ο υποψήφιος αγοραστής να εντάξει το θερμοκήπιο σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης ή σχεδίου βελτίωσης. Η έγκριση τύπου ζητείται, επίσης, και από τη ΔΕΗ, αν κάποιος θελήσει να ηλεκτροδοτήσει το θερμοκήπιό του με ρεύμα (αγροτικό τιμολόγιο).

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΑΠΛΟ ΤΟΞΩΤΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΜ Έως 19.500 €/στρ.
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΑΠΛΟ ΤΟΞΩΤΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΟΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ – ΠΟΔΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ Έως 23.500 €/στρ.
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΟΞΩΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΜ ΜΕ ΥΨΟΣ ΥΔΡΟΡΡΟΗΣ ΕΩΣ 3Μ. Έως 22.000 €/στρ.
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΟΞΩΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΟΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ – ΠΟΔΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ ΜΕ ΥΨΟΣ ΥΔΡΟΡΡΟΗΣ ΕΩΣ 3Μ. Έως 23.800 €/στρ.
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΟΞΩΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΜ ΜΕ ΥΨΟΣ ΥΔΡΟΡΡΟΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4Μ. Έως 28.000 €/στρ.
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΟΞΩΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΟΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ – ΠΟΔΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ ΜΕ ΥΨΟΣ ΥΔΡΟΡΡΟΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4Μ. Έως 33.000 €/στρ.
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΟΞΩΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΟΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ – ΠΟΔΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΡΒΟΝΙΚΟ ΜΕ ΥΨΟΣ ΥΔΡΟΡΡΟΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4Μ. Έως 35.000 €/στρ.
ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΟΡΟΦΗΣ AYTOMATA Έως 30€/τρέχον μ.
ΔΙΠΛΟ ΦΟΥΣΚΩΤΟ ΦΙΛΜ ΟΡΟΦΗΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Έως 2.500 €/ στρ.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ Έως 4.500 €/ στρ.
ΘΕΡΜΟΚΟΥΡΤΙΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑΣΗΣ Έως 10.500 €/ στρ.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΒΡΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΝΕΛ Έως 10.500 €/ στρ.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΛΕΒΗΤΑ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Έως 20.500 €/ στρ.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΑΕΡΟΘΕΡΜΑ Έως 7.500 €/ στρ.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΕΡΑ ΜΕ ΑΞΟΝΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ Έως 1.800 €/ στρ.
ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΓΙΑ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ Έως 3.200 €/ στρ.
ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ, ΚΑΝΑΛΙΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΛΠ) Έως 7.500 €/ στρ.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΛΙΠΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΕΩΣ 10 ΣΤΡ. Έως 15.000 €/ στρ.

 

Σχέδια Βελτίωσης: Επιδότηση για εγκατάσταση ή ανακατασκευή θερμοκηπίου

Ανάμεσα στις επιδοτούμενες επενδύσεις της Δράσης 4.1.1 των Σχεδίων Βελτίωσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα θερμοκήπια, τα οποία αποτελούν έναν σημαντικό παραγωγικό συντελεστή κυρίως για την παραγωγή κηπευτικών εκτός εποχής. Η υποβολή αιτήσεων στήριξης για τα Σχέδια Βελτίωσης θα είναι «ανοιχτή» μέχρι και τις αρχές Ιουνίου και, ήδη, αρκετοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των επενδυτικών τους προτάσεων.

Δυνατότητα εγκατάστασης μιας νέας θερμοκηπιακής μονάδας πλήρως εξοπλισμένης

Ο υποψήφιος παραγωγός μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης μπορεί να αιτηθεί επενδύσεις κατασκευής νέων θερμοκηπίων, αλλά και επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης της υφιστάμενης θερμοκηπιακής του μονάδας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης του υφιστάμενου θερμοκηπίου (με ηλικία αποδεδειγμένα μεγαλύτερη των 15 ετών) με νέα θερμοκηπιακή μονάδα. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν ενισχύεται η απλή αντικατάσταση των υλικών κάλυψης ακόμα και στην περίπτωση που η αξία τους έχει αποσβεστεί.

Σχέδια βελτίωσης: Ανοιχτή πρόσκληση για αιτήσεις στήριξης
Σχέδια βελτίωσης: Ανοιχτή η πρόσκληση για αιτήσεις στήριξης

Εκτός από την κατασκευή θερμοκηπίων, επιλέξιμος είναι και ο εξοπλισμός που ενσωματώνεται σε αυτά, όπως τα συστήματα θέρμανσης, δροσισμού, λίπανσης και ψεκασμού φυτοπροστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον επιλέξιμο εξοπλισμό των θερμοκηπίων δεν συγκαταλέγονται τα συστήματα άρδευσης (με εξαίρεση το κλειστό κύκλωμα υδροπονίας), καθώς αυτά θα περιληφθούν στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αναμένεται να προκηρυχθεί.

Το θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης θέτει περιορισμούς ως προς το ανώτατο προς ενίσχυση κόστος τόσο της θερμοκηπιακής εγκατάστασης όσο και του εξοπλισμού αυτής.

Συγκεκριμένα, η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη που μπορεί να αιτηθεί ο παραγωγός για την κατασκευή ενός νέου τυποποιημένου θερμοκηπίου, μη συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων αυτού, κυμαίνεται μεταξύ 19.000-42.600 ευρώ/στρέμμα. Το κόστος εξαρτάται από τον τύπο (αμφίρρικτο απλό, αμφίρρικτο πολλαπλό, τοξοτό απλό και τοξοτό πολλαπλό), από το υλικό κάλυψης (μαλακό πλαστικό και πολυκαρβονικό) και, τέλος, το ύψος υδρορροής (από 2,99 μέτρα και άνω). Οι ανωτέρω τιμές μειώνονται κατά 50% για την περίπτωση κατασκευής θερμοκηπίου χωρικού τύπου και κατά 60% για την περίπτωση κατασκευής ξύλινων θερμοκηπίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που με την πρώτη τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης των Σχεδίων Βελτίωσης το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των θερμοκηπίων παρουσίασε μια μικρή αύξηση σε όλες τις ανωτέρω κατηγορίες, αυτό συνεχίζει να παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τις επικρατούσες τιμές της ελληνικής αγοράς με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα θερμοκήπια χωρικού τύπου.

Το θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης θέτει περιορισμούς ως προς το ανώτατο προς ενίσχυση κόστος τόσο της θερμοκηπιακής εγκατάστασης όσο και του εξοπλισμού αυτής.Οι επενδύσεις σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις εθνικές προδιαγραφές, προκειμένου να είναι επιλέξιμες για τη Δράση 4.1.1. Το παραπάνω επιτυγχάνεται για τα τυποποιημένα θερμοκήπια με την προσκόμιση έγκρισης τύπου και για τα χωρικού τύπου με τη δέσμευση του παραγωγού μέσω υπεύθυνης δήλωσης ότι θα κατασκευάσει το νέο θερμοκήπιο, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως είναι γνωστό, η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος θα καθορίσει την ένταξή του στο πρόγραμμα, ενώ αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται των 45 βαθμών, προκειμένου να είναι επιλέξιμος. Στα Σχέδια Βελτίωσης, οι επενδύσεις σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις «επιβραβεύονται», δίνοντας 8 βαθμούς στους υποψηφίους, όταν το κόστος αυτών υπερβαίνει το 30% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, και δίνοντάς τους ισχυρό προβάδισμα σε σχέση με την πλειονότητα των παραγωγών που επιλέγει να επενδύσει σε άλλες δαπάνες. Επιπλέον, επενδύσεις καινοτομίας σε θερμοκήπια, όπως καινοτόμα υλικά κάλυψης μεγάλης διάρκειας ζωής και συστήματα αισθητήρων για μετρήσεις παραμέτρων μικροκλίματος, καλλιέργειας και εδάφους υποστρωμάτων, συμβάλλουν στη βαθμολογία του υποψηφίου.

Εν κατακλείδι, τα Σχέδια Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης μιας νέας θερμοκηπιακής μονάδας, πλήρως εξοπλισμένης, με μεγάλες πιθανότητες έγκρισης λόγω της αυξημένης μοριοδότησης, που ενισχύουν σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών, διαφοροποιούν το παραγόμενο προϊόν και επιπλέον αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εξαγωγής της παραγόμενης ποσότητας.

Γράφουν: Μαρία Κορρέ, Γεωπόνος, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Κώστας Σαμαντούρος, Γεωπόνος, πρόεδρος της ΑΓΡΕΚ. Κ ΣΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ Α.Ε

-Διαφήμιση-
gaia-sense