Ελαιοκράμβη: Αντιστέκεται στις βροχοπτώσεις, αλλά όχι στην πτώση των τιμών

Οψίμιση του αλωνισμού δείχνει για την ελαιοκράμβη η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος. Οι έντονες βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την ωρίμανση των σπόρων στους λοβούς, με αποτέλεσμα ο αλωνισμός να ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για μικρότερες μεσοσταθμικά στρεμματικές αποδόσεις, ανάλογα φυσικά με τον τρόπο και τον τόπο καλλιέργειας.

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου επηρέασαν σημαντικά τη σπορά και την ανάπτυξη των φυτών στο αρχικό στάδιο. Σε γενικές γραμμές, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, λόγω της επιλογής των παραγωγών να στραφούν προς τα σιτηρά. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ελεύθερη πτώση της τιμής, κάτι το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στη φθινοπωρινή καλλιέργεια.

Όπως μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, μέλος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, «ο λοβός του φυτού έχει ωριμάσει, όμως η συλλογή θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, διότι η υγρασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα».

Παρακολουθώντας ο ίδιος την πορεία της καλλιέργειας, κάνει λόγο για μία δύσκολη περίοδο: «Ξεκινήσαμε αργά τη σπορά, διότι δεν είχε βρέξει, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το αρχικό στάδιο ανάπτυξης του φυτού», λέει. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, κάνει λόγο για σημαντική μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία κυμαίνεται στα 43 λεπτά το κιλό, έναντι των 60 πέρυσι. «Η πτώση της τιμής δημιουργεί μία σύγχυση στους παραγωγούς της ελαιοκράμβης και θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημά τους».

Περιορισμένα τα στρέμματα στα Φάρσαλα

Ο Βαγγέλης Κατσιαούνης, γεωπόνος του συνεταιρισμού Ευύδριο Φαρσάλων, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά στην ελαιοκράμβη που καλλιεργείται στην περιοχή του. Υποστηρίζει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι πλάγιασαν τα φυτά, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το προϊόν. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε μειωμένη παραγωγή και υποβαθμισμένη την ποιότητα του καρπού», λέει ο ίδιος. Εκτιμά επίσης ότι τα στρέμματα είναι σημαντικά μειωμένα, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, λόγω των σιτηρών, όμως οι παραγωγοί επιμένουν στην ελαιοκράμβη λόγω της αμειψισποράς στην καλλιέργεια σιτηρών, αξιοποιώντας φτωχά και άγονα εδάφη. «Στην περιοχή μας οι αποδόσεις κυμαίνονται μεσοσταθμικά στα 250 κιλά το στρέμμα και για να μπορέσει να διατηρηθεί η καλλιέργεια, πρέπει η τιμή να ξεπερνά τα 45 λεπτά το κιλό, αλλιώς χάνει το ενδιαφέρον ο παραγωγός», καταλήγει.

Στροφή στην καμελίνα κάνει η Δράμα

Για μειωμένες εκτάσεις ελαιοκράμβης στην περιοχή της Δράμας κάνει λόγο ο Θέμης Καλπακίδης, παραγωγός από τους Φιλίππους Καβάλας. Υποστηρίζει ότι οι μειωμένες αποδόσεις της ελαιοκράμβης οδήγησαν σε έξοδο από την καλλιέργεια πολλούς παραγωγούς της περιοχής του. Ο ίδιος στρέφεται προς την καμελίνα, «ένα ελαιοδοτικό φυτό το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει την ελαιοκράμβη», αλλά για τον ίδιο, η χρονιά θα κριθεί από τις αποδόσεις και την τιμή του προϊόντος.

Σε μία εβδομάδα η κοπή στη Λοκρίδα

Για όψιμη παραγωγή κάνει λόγο ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από την Κάτω Τιθορέα Λοκρίδας. Εκτιμά ότι η χρονιά είναι όψιμη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των έντονων βροχοπτώσεων που επικράτησαν την ανοιξιάτικη περίοδο. «Η κατάσταση αυτή επηρέασε σημαντικά τον σχηματισμό του λοβού και σίγουρα θα επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα» αναφέρει και υποστηρίζει ότι η ελαιοκράμβη, είναι μία καλλιέργεια η οποία έχει εδραιωθεί σε ένα ποσοστό στον καλλιεργητικό προσανατολισμό των παραγωγών της περιοχής. «Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την τιμή του προϊόντος που διαμορφώνουν οι εταιρείες», καταλήγει.

Η υγρασία αυξάνει τις προσβολές στο Κιλκίς

Εστιάζοντας στις προσβολές των φυτών από την υπερβολική υγρασία ο Γιώργος Χουσείδης, παραγωγός από την Πλαγιά Κιλκίς, κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά. Επιμένει ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, λόγω και της εικόνας που δείχνουν τα φυτά λίγες ημέρες πριν από τη συλλογή: «Σε λίγες ημέρες, αν μας το επιτρέψει ο καιρός, θα ξεκινήσουμε τη συλλογή του καρπού. Οι μυκητολογικές προσβολές που δέχθηκαν τα φυτά μας θα επηρεάσουν την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα της παραγωγής μας».