Ο Έλληνας «βασιλιάς» των σιτηρών στην Ουκρανία μιλάει για τις επιπτώσεις του πολέμου στον κλάδο

Ο Διευθύνων σύμβουλος σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξαγωγής σιτηρών στην Ουκρανία, ο Λαμπράκης Λάζος προσπαθεί να περιγράψει –όσο πιο ψύχραιμα μπορεί – τις δραματικές ώρες που ζει η Ουκρανία εδώ και σχεδόν δύο μήνες, που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Ο Λαμπράκης Λάζος με την οικογένειά του.

Ο πόλεμος των σιτηρών

Οι τραγικές συνέπειες του πολέμου δεν έχουν όμως την ανθρώπινη διάσταση, ούτε  περιορίζονται μόνο στην Ουκρανία. Ολοκληρος ο κόσμος  ζει ουσιαστικά σε «εμπόλεμη κατάσταση», από οικονομικής άποψης. H Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Διευθύνων Σύμβουλος σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις σιτηρών στην Ουκρανία, ο Λαμπράκης Λάζος , λέει στη «Ναυτεμπορική» ,ότι η επιχείρησή του εξάγει κάθε χρόνο 2,5 με 3,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, κυρίως στην Κίνα, την Ευρώπη, την Ινδονησία, την Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες.

Με δεδομένο τον  συνεχιζόμενο αποκλεισμό των Ουκρανικών λιμανιών από τους Ρώσους στη Μαύρη Θάλασσα, η εταιρεία του κ.Λάζου αντιμετωπίζει φυσικά, προβλήματα στις εξαγωγές:

«Τώρα έχουμε αποκλεισμένες μεγάλες ποσότητες σιτηρών στα λιμάνια του Μικολάεβ και της Οδησσού. Προσπαθούμε να εξάγουμε κάποιες ποσότητες μέσω μικρότερων λιμανιών, όπως το Ρένι, αλλά οι ποσότητες βέβαια, είναι μηδαμινές σε σχέση με τα μεγάλα λιμάνια. Κάποιες εταιρίες εξάγουν μέσω Ρουμανιας και Πολωνίας στέλνοντας τα σιτηρά με βαγόνια αλλά η υποδομές δεν αντέχουν μεγάλες ποσότητες. Γ` αυτό το λόγο υπάρχουν χιλιάδες βαγόνια μπλοκαρισμένα στα σύνορα , με μεγάλο κόστος για τα προϊόντα μας».

Ποια είναι η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή σιτηρών στην Ουκρανία; Ακούμε ότι η νέα σεζόν που αρχίζει από τον Ιούλιο έχει χαθεί. Ισχύει;

«-Δεν ισχύει κάτι τέτοιο με την απόλυτη έννοια», λέει ο Ελληνας επιχειρηματίας. «Έχοντας την προσωπική εμπειρία του παραγωγού αγροτικών προϊόντων εφόσον είμαι ιδιοκτήτης μιας αγροτικής μονάδας, μπορώ να σας πω τα εξής: Έως σήμερα έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες. Ακόμη και όταν το γειτονικό μας Ζίτομιρ βομβαρδίζονταν, εμείς συνεχίζαμε. Δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα. Βέβαια τα προβλήματα είναι πολλά. Στις πιο επικίνδυνες περιοχές όπως η Ανατολική Ουκρανία δεν έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες. Κάποιοι άλλοι παραγωγοί είχαν ελλείψεις σε λιπάσματα και σπόρους, καθώς σε περίοδο πολέμου ήταν δύσκολο να βρεθούν. Το σίγουρο είναι ότι η Ουκρανία δεν θα έχει φέτος την παραγωγή που είχε τα τελευταία χρόνια. Πόση θα είναι η εφετινή παραγωγή είναι δύσκολο να πούμε. Ίσως το στάρι να φτάσει στο 70% της περσινής παραγωγής και το καλαμπόκι στο 50%.Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια παραμένει ο αποκλεισμός των λιμανιών και των εξαγωγών. Αν δεν λυθεί αυτό το θέμα μέχρι το καλοκαίρι και έχοντας υπόψη ότι η Ρωσία δήλωσε επίσημα ότι θα εξάγει σιτηρά μόνον σε «φίλες χώρες» η πιθανότητα μιας επισιτιστικής κρίσης είναι σχεδόν βέβαιη. Όπως και οι πολιτικές αναταραχές σε Αφρική και Μέση Ανατολή , που τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό με σιτηρά από την Ουκρανία». 

Tο εμπόριο με την Ελλάδα 

Ο Λαμπράκης Λάζος λέει στην «Ναυτεμπορική» ότι ότι μέχρι τώρα η Ουκρανία δεν έκανε εξαγωγές σιτηρών στην Ελλάδα. «Η Ουκρανία παραδοσιακά εξάγει τα σιτηρά της με πολύ μεγάλα εμπορικά πλοία (Panamax&Handymax). Η Ελληνική αγορά δεν εμπορεύεται παραδοσιακά τις μεγάλες ποσότητες και για αυτό το λόγο η Ελλάδα αγόραζε μικρές ποσότητες από την Ρωσία. Βέβαια τώρα η αγορά λόγο πολέμου άλλαξε και τα μικρά καράβια που φορτώνουμε, μπορούν πια να σταλούν και στην Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr