Επιλέγουν την αποθήκευση για το σκληρό σιτάρι οι συνεταιρισμοί στη Θεσσαλία

Ολοκληρώθηκε μετ’ εμποδίων, λόγω καιρού, ο αλωνισμός των σιτηρών στον κάμπο, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ανήσυχοι για την τύχη της φετινής σοδειάς, καθώς οι διαθέσεις της αγοράς δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ποσοτικά τα σιτάρια δεν επηρεάστηκαν από τις συνεχείς βροχές, με τη μέση στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται από 450 έως 550 κιλά το στρέμμα. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην ποιότητα του προϊόντος, η οποία φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τις βροχές, τόσο στο ειδικό βάρος όσο και στα υαλώδη.

Η μεγαλύτερη ανησυχία καταγράφεται στην επαρχία Φαρσάλων, όπου οι βροχές πρόλαβαν τον αλωνισμό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες συγκομισθείσες ποσότητες να είναι μεταβροχικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπορική τιμή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Ενιπέα» Φαρσάλων, Θανάση Καραΐσκο, «υπάρχει μία εύλογη ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, καθώς οι τιμές που ακούγονται δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το αυξημένο κόστος παραγωγής. Τα ελεύθερα σιτηρά προβλέπεται να αποθηκευτούν, με την ελπίδα το φθινόπωρο να υπάρξουν καλύτερες τιμές. Στα συμβολαιακά, η τιμή που μας προσφέρει η «Μέλισσα» κυμαίνεται από 30 έως 35 λεπτά, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

«Λίγα τα 16 λεπτά στο κριθάρι»

Ο κ. Καραΐσκος περιγράφει με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των παραγωγών της επαρχίας, μια και η ζημιά που καταγράφεται –λόγω βροχών– στα όσπρια είναι εξίσου μεγάλη και οι ελπίδες για ισορρόπηση των δεδομένων σχετίζονταν με τα δημητριακά. Ακόμη και τα 16 λεπτά που προσφέρονται από κάποιες μονάδες στα κριθάρια δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, ενώ τα συμβολαιακά για τη ζυθοποιία δίνουν τιμή 24 λεπτά (πιστοποιημένο σπόρο) μόνο για 420 κιλά.

Με την ευκαιρία, ο γνωστός συνεταιριστής επαναφέρει το ζήτημα της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας των υπό εκκαθάριση Ενώσεων: «Αυτήν τη στιγμή, αναγκαζόμαστε να μισθώνουμε από ιδιώτες αποθήκες για τα σιτηρά μας, τη στιγμή που αρκετά σιλό στα χωριά μας παραμένουν ανενεργά από τους εκκαθαριστές. Η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων αναγκάζει πολλούς παραγωγούς να δίνουν τη σοδειά με ανοιχτή τιμή, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαπραγματευτική τους ικανότητα στην πορεία. Κάποια στιγμή, η πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει θετικά το αίτημα που έχουν υποβάλει όλοι οι συνεταιρισμοί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον άξονα της παλιάς Εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, τα πράγματα μοιάζουν κάπως καλύτερα. Σύμφωνα με τους συνεταιριστές Πλατυκάμπου – Χάλκης, «η παραγωγή φέτος κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, οι βροχές δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο η ανησυχία για τις τιμές που ακούγονται στα καφενεία από τους εμπόρους παραμένει». Η τάση που υπάρχει είναι να αποθηκευτεί η φετινή σοδειά, περιμένοντας βελτίωση των οικονομικών προσφορών το επόμενο διάστημα. Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί έχουν αποθηκεύσει σε διαφορετικά σημεία τα προβροχικά από τα μεταβροχικά σιτηρά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023