Γραμμή για σκληρό παραδοτέο στα 27 λεπτά δίνουν κάποιοι μύλοι

Δύσκολη η μάχη για τα 290 ευρώ στην εξαγωγή

Νηνεμία λίγο πριν από την… καταιγίδα θυμίζει το κλίμα στην ελληνική αγορά του σκληρού σιταριού, λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη του αλωνισμού κι ενώ οι παραγωγοί προσπαθούν να φιλτράρουν τα μηνύματα που καταφθάνουν από το εξωτερικό, καθώς και αυτά που διακινούνται από εγχώριους κύκλους.

Παράλληλα και στα «διαλείμματα» των κοπών του κριθαριού που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τις προηγούμενες μέρες συγκομίσθηκαν και τα πρώτα σκληρά, η εικόνα των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ καλή. Ωστόσο, επ’ ουδενί δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν αντιπροσωπευτικά για τη νέα σοδειά και θα χρειαστεί να περιμένουμε να φτάσει ο αλωνισμός τουλάχιστον στο 20%, προκειμένου να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα.

Η κυρίαρχη εκτίμηση αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι ποσότητες και τα ειδικά βάρη θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις πρωτεΐνες. Οι βροχές που αναμένονται για την επόμενη εβδομάδα σίγουρα δεν βοηθούν και μοιάζουν με το κερασάκι στην τούρτα μιας ψυχοφθόρας, όπως εξελίχθηκε, καλλιεργητικής χρονιάς για τους παραγωγούς.

Εξίσου ψυχοφθόρα προδιαγράφεται και η εμπορική σεζόν, με το ξεκίνημά της να μη θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη. Πέρυσι τον Ιούνιο, με φόντο το τρενάρισμα του αλωνισμού (λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών), τα ελάχιστα αποθέματα που είχε «κληροδοτήσει» η σεζόν 2020/2021 και το έλλειμμα καναδέζικου σιταριού, κλείνονταν στη χώρα μας εξαγωγικές δουλειές στα 520-530 ευρώ/τόνο FOB.

Σήμερα, οι Ιταλοί κάνουν λόγο για 290 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας σε ό,τι αφορά τη νέα σοδειά –τα οποία «δίνουν» ακόμα και κάτω από 25 λεπτά/κιλό στον παραγωγό–, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το νούμερο αυτό μπορεί να κατέβει χαμηλότερα όταν προχωρήσει ο αλωνισμός στη γειτονική χώρα. Ούτε οι Ισπανοί, οι οποίοι φέτος θα καλύψουν ένα μέρος του κενού της δικής τους παραγωγής με ελληνικό σιτάρι, προσφέρουν περισσότερα.

Οδηγός η Φότζια

Στη Σικελία, λόγω του άστατου καιρού, η συγκομιδή βρίσκεται αυτήν τη στιγμή μόλις στο 5% και κάποιες τοπικές πράξεις γίνονται στα 260-270 ευρώ/τόνο επί αυτοκινήτου με την παράδοση στους μύλους να τοποθετείται στα 290 ευρώ. Ούτε το νούμερο αυτό μπορεί στην παρούσα φάση να εκληφθεί ως οδηγός για τις εδώ τιμές. Τέτοιο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι τιμές που, μαζί με τη νέα ποιοτική κατηγοριοποίηση, θα δημοσιεύσει στο τέλος του μήνα η Φότζια.

Αρκετοί αναλυτές πιθανολογούν ότι θα είναι χαμηλότερα από αυτά στα οποία είχε σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα η διαπραγμάτευση για τα περσινά σιτάρια [340-345 ευρώ/τόνο για την πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), 330-333 ευρώ/τόνο για τη δεύτερη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) και 320-323 ευρώ/τόνο για την τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%)].

Σε αυτό το κλίμα, στην Ελλάδα κάποιοι μύλοι φέρονται να έχουν ήδη δώσει… γραμμή στους μεσίτες τους για 270 ευρώ/τόνο παραδοτέα, νούμερο που επί του παρόντος είναι μόνο ονομαστικό και πρέπει να δούμε κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στις πρώτες πράξεις με τη νέα σοδειά. Είναι γεγονός πάντως ότι «κουμπώνει» με τα 280-290 ευρώ/τόνο FOB στα οποία γίνονται αυτήν τη στιγμή οι κουβέντες για την εξαγωγή.

Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα επίπεδα των (διαφαινόμενων) τιμών έχουν προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στους παραγωγούς οι οποίοι, συν τοις άλλοις, φέτος καλλιέργησαν με ιδιαίτερα υψηλά κόστη. Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα και τις οικονομικές αντοχές θα επιδιώξουν να κρατήσουν σε πρώτη φάση τα σιτάρια τους, αναμένοντας μια καλύτερη ευκαιρία από την αγορά.

Kομβικός ο Ιούλιος

Κρίσιμη καμπή για την εμπορική σεζόν αναμένεται να αποτελέσει ο Ιούλιος όπου πιθανότατα θα έχουμε τον επόμενο διαγωνισμό της Τυνησίας, η παραγωγή της οποίας αναμένεται φέτος μειωμένη κατά περίπου 60%. Είναι προφανές ότι σημαντικοί όγκοι (και) ευρωπαϊκού σκληρού θα μετακινηθούν προς τα εκεί, ωστόσο στους εμπορικούς κύκλους εκφράζονται ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις γραμμές πιστώσεων.

Μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται να έχει διαμορφωθεί και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη νέα σοδειά του Καναδά, όπου η καλλιεργητική σεζόν κυλά δίχως ιδιαίτερα προβλήματα και οι εκτάσεις υπολογίζονται αυξημένες κατά 0,7%.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023